Quiz about English is a Quirky Language
Quiz about English is a Quirky Language

English is a Quirky Language Trivia Quiz


For those of us who learned English as our primary language, we take a lot of its quirks for granted. Here are some examples of parts of the English language that are in categories of their own.

A multiple-choice quiz by superferd. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Vocabulary

Author
superferd
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
127,182
Updated
Mar 31 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
8767
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Whodees (6/10), cecil1 (8/10), Guest 97 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Let's say that you are listening to the news and hear that some Americans were killed by "friendly fire". Which of the following terms best describes "friendly fire"? Hint

Analogy
Homonym
Oxymoron
Conjunction Junction ("What's Your Function?")

2. Which of the following examples is or should be considered a "misnomer"? Hint

Claiming that "Strawberry Fields Forever" is by the Monkees
Accidentally yelling out your ex-wife's name while with your current wife
Calling members of the Cherokee tribe "Indians"
Using an alias

3. "An expression which has lost its effectiveness due to frequent use and familiarity". Which of the following answers has this definition? Hint

Acronym
Metaphor
Cliche
Simile

4. A palindrome can only be effective if you are using words.

True
False

5. Which of the following words has a homophone? Hint

Purples
Grays
Yellows
Turquoises

6. What is the difference between a simile and a metaphor? Hint

A metaphor is a more elaborate description of a simile
There is no difference
Simile makes a comparison while a metaphor describes equivalence
A simile is spoken while a metaphor is written

7. Regional dialect in the SAME country can give different names to the same thing?

True
False

8. You may find words in the dictionary that are not actually considered to be real words. They have a little parenthetical section next to them to explain this. Examples of this are "ain't" and "phat". What is this type of word? Hint

Slang
Onomatopoeia
Personification
Eponym

9. If you capitalize the first letter in a word, it will automatically retain the same meaning.

True
False

10. Which is the correct pluralization of the following four words? moose, deer, mouse, and monkey. Hint

mooses, deer, mice, monkies
mooses, deer, mouses, monki
moose, deers, mice, monkeys
moose, deer, mice, monkeys


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's say that you are listening to the news and hear that some Americans were killed by "friendly fire". Which of the following terms best describes "friendly fire"?

Answer: Oxymoron

Webster's Dictionary describes an oxymoron as "a rhetorical figure in which an epigrammatic effect is created by the conjunction of incongruous or contradictory terms". In other words, the adjective that describes the noun is completely contradictory to the meaning of that noun.

In this example, "fire" means the discharge of weapons (usually bullets) and "friendly" denotes that it is not the weapons of the enemy. In other words, a soldier was accidentally killed by his own troops. However, I still fail to see what is friendly about that.

It may not be hostile, but it isn't very friendly.
2. Which of the following examples is or should be considered a "misnomer"?

Answer: Calling members of the Cherokee tribe "Indians"

We live in a very politically correct society today. One slip of the tongue, especially in public, and you may be branded a racist. However, even in this heightened age of political correctness, there does not seem to be much concern that Cherokees, as well as many other tribes, are actually "Native Americans". Most of the people that consider themselves Americans are certainly not native to this continent. Many have ancestors from Europe, Mexico, or several other countries. However, in 1492, when Christopher Columbus landed in the West Indies, he thought that he had traveled across the ocean and landed in India. This is one of the main reasons that Native Americans are referred to as Indians. If you ask me, Indians are from India. Perhaps the reason that there is not the same outcry about this misnomer is because they do not have an outspoken leader that claims to represent their group or culture? Some Native Americans do not mind being referred to as Indians, but many prefer to be described by the tribe of which they are a member, rather than by any generic term that lumps the different cultures into a single entity.

A misnomer is the act of using a wrong name with regard to contracts, to devises and bequests, and to suits or actions. For this example, we can include people as well.
3. "An expression which has lost its effectiveness due to frequent use and familiarity". Which of the following answers has this definition?

Answer: Cliche

A cliché, in other words, is something that may have been used at one time to describe something, but is now outdated. When is the last time you heard someone say, "Gag me with a spoon?" Unless you are watching "Valley Girl" or some other old 80's movie, I would doubt that you have.

However, I still think that some clichés have a deeper meaning if you can look beyond the generation that it is using it. For example, "Absolute Power Corrupts Absolutely" is considered a cliché but holds a lot of meaning in those four short words. I do not see why that saying should ever lose its effectiveness.
4. A palindrome can only be effective if you are using words.

Answer: False

A palindrome is something when if completely reversed, states the same thing as it did before. For example, "mom" in reverse is still "mom". However, this is not confined to words, as the year 2002 is also considered a palindrome.
5. Which of the following words has a homophone?

Answer: Grays

Webster's Dictionary describes a homophone as "A word that is pronounced the same as another word, but has a different spelling or meaning or derivation."
The plural of the color gray is grays, but cows do not grays, they graze.
Graze and grays sound exactly alike but have 2 entirely different meanings.
6. What is the difference between a simile and a metaphor?

Answer: Simile makes a comparison while a metaphor describes equivalence

The simile makes a comparison where there are shared attributes between the tenor and the vehicle ("He is like a snake"). A simile contains "like" or "as". The metaphor states a direct equivalence, or identification, between two things ("He is a snake"). Once again, I got this definition from Webster's Dictionary.
7. Regional dialect in the SAME country can give different names to the same thing?

Answer: True

A great example of this is soda OR pop. Depending on where you grew up, you have probably referred to a flavored, carbonated beverage such as "Coca-Cola", as one or the other. You could enjoy the soda or pop with a sub OR a wedge Or a hero OR a grinder. I think that you get the point. ;)
8. You may find words in the dictionary that are not actually considered to be real words. They have a little parenthetical section next to them to explain this. Examples of this are "ain't" and "phat". What is this type of word?

Answer: Slang

If you break down the contraction "ain't" you will not come up with two words, like ain and not. However, you have most likely used the word "ain't" or have heard it being used. "Webster's Dictionary" is adding slang words all the time followed by a (sl). Technical or specialized slang may be called "jargon".
9. If you capitalize the first letter in a word, it will automatically retain the same meaning.

Answer: False

This is an exception to the rule. However, if you take the word "polish" as in "I polish my furniture" and capitalize it, you have the word "Polish". This describes one's cultural background if one is from Poland.
10. Which is the correct pluralization of the following four words? moose, deer, mouse, and monkey.

Answer: moose, deer, mice, monkeys

I think that concludes that the English language has some quirks in it ;)
Source: Author superferd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Whodees: 6/10
Nov 29 2022 : cecil1: 8/10
Nov 27 2022 : Guest 97: 10/10
Nov 27 2022 : Guest 76: 8/10
Nov 26 2022 : bgjd: 7/10
Nov 26 2022 : Luckycharm60: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 104: 7/10
Nov 26 2022 : Guest 175: 5/10
Nov 26 2022 : Guest 167: 8/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us