FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about It Was Named After Whom
Quiz about It Was Named After Whom

It Was Named After Whom? Trivia Quiz


Match the word with the person after whom it was named.

A multiple-choice quiz by nyirene330. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Etymology
  8. »
  9. Eponyms (Words from Names)

Author
nyirene330
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,493
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1272
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: ArlingtonVA (10/10), marianjoy (7/10), comark2000 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who were the founders of Mattel, Inc., the world's largest toy company? Hint


Question 2 of 10
2. After whom was the first artificial heart named? Hint


Question 3 of 10
3. In the theme from the old TV show "Car 54, Where Are You?", "there's a scout troop short a child, Khrushchev's due at Idlewild." After whom was the Idlewild Airport renamed? Hint


Question 4 of 10
4. On May 6, 1937, a famous airship caught fire and was destroyed in Lakehurst, New Jersey. Who was this notorious vehicle named after? Hint


Question 5 of 10
5. After whom was the waterproof fabric, Gore-Tex, named? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following artists' names was not used as an appellation for the "Teenage Mutant Ninja Turtles"? Hint


Question 7 of 10
7. In 1966, there was a US Supreme Court decision to protect suspects' rights against self-incrimination, i.e., "you have the right to remain silent..." After whom is this warning named? Hint


Question 8 of 10
8. After which girl was the eponymous "Alice in Wonderland" named? Hint


Question 9 of 10
9. For whom is the Caesar salad named? Hint


Question 10 of 10
10. Finally, name the London plumber who, almost single-handedly, increased the popularity of the toilet? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 25 2024 : ArlingtonVA: 10/10
Feb 25 2024 : marianjoy: 7/10
Feb 05 2024 : comark2000: 10/10
Jan 04 2024 : linkan: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who were the founders of Mattel, Inc., the world's largest toy company?

Answer: Elliot Handler and Harold Matson

The company was named after Harold MATson and ELliot Handler. Mattel products include Hot Wheels, Matchbox Cars and "Barbie" Dolls, which were named after Ruth and Elliot Handler's daughter.
2. After whom was the first artificial heart named?

Answer: Robert Jarvik

Dr. Barney Clark was the first person implanted with the Jarvik-7 artificial heart in 1982. William DeVries was the surgeon who performed the operation. Dr. Clark, a Seattle dentist, survived 112 days.
3. In the theme from the old TV show "Car 54, Where Are You?", "there's a scout troop short a child, Khrushchev's due at Idlewild." After whom was the Idlewild Airport renamed?

Answer: John F. Kennedy

New York's John F. Kennedy International Airport was renamed for President Kennedy on December 24, 1963, shortly after his assassination. Dulles Airport is in Washington, D.C.; O'Hare is in Chicago; Hartsfield is in Atlanta.
4. On May 6, 1937, a famous airship caught fire and was destroyed in Lakehurst, New Jersey. Who was this notorious vehicle named after?

Answer: Paul von Hindenburg

The airship was named after the German soldier and statesmen, Paul von Hindenburg (1837-1934). The flight details were being transmitted on radio by reporter Herb Morrison who, after witnessing the tragedy, uttered his famous response "Oh, the humanity". 39 people were killed in the explosion.
5. After whom was the waterproof fabric, Gore-Tex, named?

Answer: Wilbert Gore

Gore-Tex was co-invented by Wilbert Gore (1912-1986), his son Robert Gore and Rowena Taylor. The company is also well-known as a model for the treatment of its employees. No, Al Gore did not invent this - only the Internet and global warming!
6. Which of the following artists' names was not used as an appellation for the "Teenage Mutant Ninja Turtles"?

Answer: Canaletto

In case you were wondering, the fourth is Michelangelo. They first appeared as comic book characters in 1984 and were created by Ken Eastman and Peter Laird.
Giovanni Canal or Canaletto (1697-1768), on the other hand, was a Venetian landscape artist who did not act as a superhero in the sewers of New York.
7. In 1966, there was a US Supreme Court decision to protect suspects' rights against self-incrimination, i.e., "you have the right to remain silent..." After whom is this warning named?

Answer: Ernesto Miranda

In the case of Miranda v. Arizona, the Supreme Court ruled that, before interrogation, a suspect must be clearly advised of his rights, including his right to have an attorney present at his questioning. From this case comes the word "Mirandize", i.e., to read a suspect his rights, and half the plots of all the cop shows after 1966.
8. After which girl was the eponymous "Alice in Wonderland" named?

Answer: Alice Liddell

To honor the Lewis Carroll book and 2010 Tim Burton movie, I thought we should revisit the person after whom these were named - Alice Pleasance Liddell, married name Hargreaves (1852-1934). But, did you know that things were not quite as rosy as they appeared in Wonderland? In 1856, Alice's mother, Mrs. Liddell (rhymes with 'fiddle') asked Dodgson (pen name Lewis Carroll) to stop photographing Alice and to curtail the time spent with her. Hmmmmmmmmm?
9. For whom is the Caesar salad named?

Answer: Caesar Cardini

No, it is not named after Julius (although the Caesarean section was). The salad was, in fact, named after chef Caesar Cardini who created the salad in 1924 in his restaurant in Tijuana, Mexico. The ingredients include romaine lettuce, croutons, Parmesan cheese, lemon juice, olive oil, egg, etc. Excuse me, I have to go make a salad...
10. Finally, name the London plumber who, almost single-handedly, increased the popularity of the toilet?

Answer: Thomas Crapper

Yes, Virginia, there was a Thomas Crapper (1836-1910). No, he did not invent the toilet, just installed them, as he did with the Crapper manhole covers in London. He is, however, credited with inventing the ballcock or "float-triggered flushing mechanism". I think this would be a good time to end!
Source: Author nyirene330

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us