FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about People Who Became Words  12
Quiz about People Who Became Words  12

People Who Became Words - 12 Trivia Quiz


This quiz series has questions on words (eponyms) that originated from the names of real and fictional people. Here are ten more questions on such words and their origins.

A multiple-choice quiz by deepakmr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Etymology
  8. »
  9. Eponyms (Words from Names)

Author
deepakmr
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
300,144
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3362
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 212 (9/10), donna399 (3/10), briarwoodrose (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. 'To hector' means to intimidate or push around. Do you know after whom this word is named? Hint


Question 2 of 10
2. The word iridescence is named after a Greek Goddess, can you guess the name of this Goddess?

Answer: (One word, four letters)
Question 3 of 10
3. The first month of the year is January. After whom is this month named? Hint


Question 4 of 10
4. The word jezebel refers to a 'scheming wicked woman'. Who was Jezebel? Hint


Question 5 of 10
5. Judas is a word used to refer to a traitor. The origin is well-known and it refers to Judas Iscariot who betrayed Jesus. Do you know how Judas betrayed Jesus? Hint


Question 6 of 10
6. There are many words in the English language named after authors to describe their style of writing. One such word is Kafkaesque, named after Franz Kafka; who was he? Hint


Question 7 of 10
7. The word 'knickers' refers to undergarments or half-pants. The word is derived from a real family whose surname was Knickerbockers and who were tailors.


Question 8 of 10
8. Luddite is a word used to refer to people who are opposed to progress. The origin of the word comes from a group of people named Luddites. What did the Luddites oppose? Hint


Question 9 of 10
9. Ernst Mach was a physicist who introduced the mach number. What is the mach number? Hint


Question 10 of 10
10. "If I reprehend any thing in this world, it is the use of my oracular tongue, and a nice derangement of epitaphs" was a sentence from a play. This play created a new word in the English language. Which of the following is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 15 2024 : Guest 212: 9/10
Jan 17 2024 : donna399: 3/10
Dec 31 2023 : briarwoodrose: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'To hector' means to intimidate or push around. Do you know after whom this word is named?

Answer: After a Trojan prince

Hector was a Trojan prince, who was one of the main warriors in the famous Trojan War. He was the leader of the Trojans and was known for his skill in warfare. The word 'hector' which means intimidate or push around or bully is named after the Trojan warrior.
2. The word iridescence is named after a Greek Goddess, can you guess the name of this Goddess?

Answer: Iris

Iris was the Greek Goddess of the rainbow. She was depicted as having a rainbow in her gown. The word iridescence, which means 'exhibiting rainbow-like luminous colours' is named after the goddess Iris.
3. The first month of the year is January. After whom is this month named?

Answer: Janus

Janus was a God in Roman mythology. He was represented as the God of bridges, thresholds and homes. The month January is named after Janus. It is believed that the Roman Emperor Pompilius introduced the month of January in the calendar.
4. The word jezebel refers to a 'scheming wicked woman'. Who was Jezebel?

Answer: The wife of King Ahab

Jezebel was a Phoenician princess and the wife of the Israeli King Ahab. According to legend, she was a worshipper of the God Baal and forced the people of Israel to worship Baal. It is also believed that the Hebrews became immoral thanks to her influence.

The word jezebel is used to refer to an evil or scheming woman. It is also used harshly to refer to a woman of loose morals, even though Jezebel was believed to be a faithful wife.
5. Judas is a word used to refer to a traitor. The origin is well-known and it refers to Judas Iscariot who betrayed Jesus. Do you know how Judas betrayed Jesus?

Answer: By a kiss

Judas Iscariot is well-known as the disciple of Jesus who betrayed him. Judas is believed to have betrayed Jesus for a price of thirty silver pieces. When the soldiers came in search of Jesus, Judas kissed Jesus to help the soldiers to identify him. This betrayal is forever remembered, as the word 'judas' is used to refer to any betrayer or traitor.
6. There are many words in the English language named after authors to describe their style of writing. One such word is Kafkaesque, named after Franz Kafka; who was he?

Answer: A Czech author

Franz Kafka was an author from Czechoslovakia who lived in the nineteenth and twentieth centuries. Kafka was an author whose stories were bizarre, complicated and sometimes illogical. The word Kafkaesque is used to describe his stories. Other such words based on authors' names include Dickensian, Orwellian, Byronic, etc.
7. The word 'knickers' refers to undergarments or half-pants. The word is derived from a real family whose surname was Knickerbockers and who were tailors.

Answer: False

The 'Knickerbockers' were a fictitious family who wore knee-length pants. This fictitious family appeared in Washington Irving's book 'History of New York', which was illustrated by George Cruikshanks. The word knickers, used to refer to half-pants or undergarments, is derived from the name of this fictional Dutch family.
8. Luddite is a word used to refer to people who are opposed to progress. The origin of the word comes from a group of people named Luddites. What did the Luddites oppose?

Answer: They opposed the Industrial Revolution

According to some stories, Ned Ludd was a labourer who was opposed to the changes brought about by the Industrial Revolution, which introduced mechanical looms. Ludd reportedly destroyed machinery after he lost his job. All the textile workers who lost their job or were in fear of losing their jobs were referred to as Luddites.

They opposed the introduction of automation. The word luddite is usually used to refer to anyone who opposes change or progress.
9. Ernst Mach was a physicist who introduced the mach number. What is the mach number?

Answer: A measurement related to speed

Ernst Mach was an Austrian physicist and philosopher who introduced the concept of Mach number (named after him). The Mach number is a measurement of the ratio of the speed of a moving body to the speed of sound. When objects like aircraft or missiles travel at the speed of sound, the object's speed is measured using the unit Mach.
10. "If I reprehend any thing in this world, it is the use of my oracular tongue, and a nice derangement of epitaphs" was a sentence from a play. This play created a new word in the English language. Which of the following is it?

Answer: Malapropism

Richard Sheridan wrote a play 'The Rivals', which had a character called Mrs. Malaprop. This character would use wrong words in sentences creating comic situations. In the example listed in the question "If I reprehend any thing in this world, it is the use of my oracular tongue, and a nice derangement of epitaphs", the word 'reprehend' is used for 'comprehend', 'oracular' for 'vernacular', 'derangement' for 'arrangement' and 'epitaph' for 'epithet'.

The play contains many such words spoken by Mrs. Malaprop. Any such substitution of words is known as malapropism. Dogberryism is similar to malapropism, however this comes from a play by Shakespeare. Spoonerism is the changing of vowels and consonants and Bushism is of-course the word play by US President George W Bush.
Source: Author deepakmr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us