FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Ten Plagues of Egypt
Quiz about The Ten Plagues of Egypt

The Ten Plagues of Egypt Trivia Quiz


The ten plagues of Egypt recorded in Exodus are an interesting study. Exodus 12:12 tells us that God designed these plagues as a test of "all the gods of Egypt." What can you tell me about the gods they were an insult to?

A multiple-choice quiz by sfasu1999. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Author
sfasu1999
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
270,973
Updated
Jul 03 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
875
- -
Question 1 of 10
1. In the first plague the waters of Egypt were turned to blood. There were many gods associated with the waters of Egypt, especially the Nile River. Which god did the Egyptians believe was the guardian of the Nile? Hint


Question 2 of 10
2. In the second plague frogs descended on the land of Egypt. Frogs were found everywhere. Which god was physically represented as a frog to the Egyptians? Hint


Question 3 of 10
3. The third plague was the plague of the lice (also translated sand flies and fleas in some versions). This plague was an affront to the god Geb, the creator of the earth. Because of this plague the priests could not Hint


Question 4 of 10
4. The fourth plague was the plague of the swarms. Translators have added "of flies" to the Biblical text to make it clearer; however, the swarms were most likely swarms of Scarab Beetles. Which Egyptian god is represented with the head of the Scarab Beetle? Hint


Question 5 of 10
5. Plague number 5 was the plague that caused disease among the livestock. This plague was an affont to Apis, Ptah, Re and Hathor. Apis is represented as a Hint


Question 6 of 10
6. Plague six: Boils. The Egyptians were stricken with boils on their legs, knees and feet. Even the magicians of Pharaoh could not stand before Moses (Exodus 9:11). This plague was an affront to two Egyptian gods. Can you name them? Hint


Question 7 of 10
7. Plague 7 was the plague of hail. Several gods were insulted by this plague. Which two Egyptian gods were charged with the protection of crops? Hint


Question 8 of 10
8. Plague number 8: Locusts. Locusts could destroy entire crops in a matter of minutes. Joel 1:6 describes locusts as "an army." Besides being an affront to Seth and Isis, who were protectors of crops, this plague would also be an insult to the god of grain. Do you know the name of this deity? Hint


Question 9 of 10
9. 9: Darkness. A plague of darkness would have been an insult to culture and religion in Egypt. The sun god, Amon-Ra, was considered one of the most powerful of the gods. How was this god represented in Egyptian art? Hint


Question 10 of 10
10. The final plague: The Death of the Firstborn. This was the last straw for poor Pharaoh who finally decided to let the people go. While many gods would have been shown to be ineffective by this plague, one particular god was believed to be the guardian of life. Who was it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the first plague the waters of Egypt were turned to blood. There were many gods associated with the waters of Egypt, especially the Nile River. Which god did the Egyptians believe was the guardian of the Nile?

Answer: Khnum

Khnum was believed to be the Nile's guardian.

The others were associated with the Nile in some way. The Egyptians believed the Nile was the physical bloodstream of Osiris, the god of the underworld.
2. In the second plague frogs descended on the land of Egypt. Frogs were found everywhere. Which god was physically represented as a frog to the Egyptians?

Answer: Heqt

Heqt was the Egyptian goddess of birth and wife of the creator of the world. She was represented as a frog. It was actually a capital crime to kill a frog in Egypt.
3. The third plague was the plague of the lice (also translated sand flies and fleas in some versions). This plague was an affront to the god Geb, the creator of the earth. Because of this plague the priests could not

Answer: Perform their priestly duties

Any impurity found on the body of a priest prohibited him from performing any of his priestly duties. Priests were required to be totally clean and clean shaven from head to toe.
4. The fourth plague was the plague of the swarms. Translators have added "of flies" to the Biblical text to make it clearer; however, the swarms were most likely swarms of Scarab Beetles. Which Egyptian god is represented with the head of the Scarab Beetle?

Answer: Amon-Ra

Amon-Ra was represented with the head of a Scarab Beetle. He was thought to be the creator of gods and kings in Egyptian religion.
5. Plague number 5 was the plague that caused disease among the livestock. This plague was an affont to Apis, Ptah, Re and Hathor. Apis is represented as a

Answer: Bull

The Apis Bull was said to hold the power of prophecy. When the Apis Bull died the priests of Egypt searched every farm to find his replacement. The replacement had to have distinct black and white markings.
6. Plague six: Boils. The Egyptians were stricken with boils on their legs, knees and feet. Even the magicians of Pharaoh could not stand before Moses (Exodus 9:11). This plague was an affront to two Egyptian gods. Can you name them?

Answer: Serapis and Imhotep

Serapis was the god of healing, Imhotep was the god of medicine.
7. Plague 7 was the plague of hail. Several gods were insulted by this plague. Which two Egyptian gods were charged with the protection of crops?

Answer: Isis and Seth

Isis and Seth were charged with the protection of the crops. The burned fields would have been a testimoy to their impotence as gods.
8. Plague number 8: Locusts. Locusts could destroy entire crops in a matter of minutes. Joel 1:6 describes locusts as "an army." Besides being an affront to Seth and Isis, who were protectors of crops, this plague would also be an insult to the god of grain. Do you know the name of this deity?

Answer: Nepri

Nepri was the god of grain. Ermutet and Thermuthis would also have been inuslted and shown to be powerless by this plague as they were the gods of childbirth, crops, fertility and harvest.
9. 9: Darkness. A plague of darkness would have been an insult to culture and religion in Egypt. The sun god, Amon-Ra, was considered one of the most powerful of the gods. How was this god represented in Egyptian art?

Answer: With a man's body and a falcon's head

Amon-Ra was represented with a man's body and falcon's head surmounted with a solar disk. He was believed to sail across the sky in a boat each day and under the world at night.
10. The final plague: The Death of the Firstborn. This was the last straw for poor Pharaoh who finally decided to let the people go. While many gods would have been shown to be ineffective by this plague, one particular god was believed to be the guardian of life. Who was it?

Answer: Selket

Selket was the guardian of life. The other three would have been shown powerless in this plague also:

Isis was the goddess of fertility.
Min was the god of procreation.
Renenutet was the guardian of Pharaoh.
Source: Author sfasu1999

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us