FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Word Definitions
Quiz about Word Definitions

25 Questions: Word Definitions Multiple Choice Quiz | Humanities


A quiz on unusual words, one for each letter of the alphabet from A to Y. (The max is 25 questions!) Match the word with the correct definition. These are tough but educational. I hope you have as much fun taking the quiz as I did looking up the words!

A multiple-choice quiz by Pat6789. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Vocabulary
  8. »
  9. Definitions

Author
Pat6789
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,376
Updated
Sep 08 22
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
13 / 25
Plays
5583
Last 3 plays: Guest 121 (4/25), Guest 172 (12/25), Guest 107 (2/25).
- -
Question 1 of 25
1. Adipose Hint


Question 2 of 25
2. Babbittry Hint


Question 3 of 25
3. Cabala Hint


Question 4 of 25
4. Dactylography Hint


Question 5 of 25
5. Eclaircissement Hint


Question 6 of 25
6. Falciform Hint


Question 7 of 25
7. Gambado Hint


Question 8 of 25
8. Hallux Hint


Question 9 of 25
9. Iatrology Hint


Question 10 of 25
10. Jalousie Hint


Question 11 of 25
11. Kobold Hint


Question 12 of 25
12. Lacuna Hint


Question 13 of 25
13. Malapropism Hint


Question 14 of 25
14. Nevus Hint


Question 15 of 25
15. Onomatopoeia Hint


Question 16 of 25
16. Perdurable Hint


Question 17 of 25
17. Quisling Hint


Question 18 of 25
18. Roentgenography Hint


Question 19 of 25
19. Shivaree Hint


Question 20 of 25
20. Thaumaturgy Hint


Question 21 of 25
21. Ululate Hint


Question 22 of 25
22. Vaticinate Hint


Question 23 of 25
23. Wamble Hint


Question 24 of 25
24. Xiphoid Hint


Question 25 of 25
25. Yclept Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 22 2024 : Guest 121: 4/25
May 07 2024 : Guest 172: 12/25
May 05 2024 : Guest 107: 2/25
May 05 2024 : Guest 76: 6/25
May 02 2024 : Guest 174: 14/25
Apr 26 2024 : Guest 3: 24/25
Apr 22 2024 : Guest 24: 9/25
Apr 18 2024 : Guest 175: 12/25
Apr 16 2024 : Guest 147: 17/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Adipose

Answer: Fat in connective tissue

2. Babbittry

Answer: Philistinism

This word is derived from George Babbitt, the title character in a Sinclair Lewis novel, 'Babbitt'. This character is a smug, uncultured, conventional businessman interested only in business and social success.
3. Cabala

Answer: Occultism or mysticism

This was originally an occult religious philosophy developed by certain Jewish rabbis, based on mystical interpretation of the Scriptures. It has some currency today.
4. Dactylography

Answer: Study of fingerprints

This is actually the study of fingerprints as a means of identification.
5. Eclaircissement

Answer: Explanation or clarification

A clearing up as of a dispute or difficult point; a clarification or explanation. When capitalized, 'The Enlightment'.
6. Falciform

Answer: Curved

From the Latin 'Falx' = Sickle
7. Gambado

Answer: Prank

Also a curvetting leap, as by a horse, or a long legging or gaiter.
8. Hallux

Answer: Big toe

9. Iatrology

Answer: The science of medicine or healing

10. Jalousie

Answer: Wooden or glass slatted door or window

Interestingly, the root of this word is the French for Jealousy!
11. Kobold

Answer: Mischievous sprite

A helpful or mischievous sprite or brownie; or a gnome in mines or other underground places.
12. Lacuna

Answer: A gap

13. Malapropism

Answer: Ridiculous misuse of words

Derived from the name of a character in a play 'The Rivals' by Sheridan. The character is Mrs. Malaprop who misuses words. An example of a malapropism is: 'He reached the pinochle of his career.'
14. Nevus

Answer: Birthmark

Alternative spelling = naevus.
15. Onomatopoeia

Answer: Word imitating a sound

Examples of onomatopeoia are 'pop,' 'arf,' and, I might add, 'duh'!
16. Perdurable

Answer: Permanent

Just what it sounds like! Also, everlasting...
17. Quisling

Answer: A traitor

This word is derived from the name of a Norwegian politician, Vidkun Quisling, who betrayed his country to the Nazis during World War II.
18. Roentgenography

Answer: X-ray photography

Named for Wilhelm Konrad Roentgen, a German physicist who is credited as the discoverer of x-rays.
19. Shivaree

Answer: A noisy celebration

20. Thaumaturgy

Answer: Magic

21. Ululate

Answer: To howl

To howl, wail or lament.
22. Vaticinate

Answer: To fortell the future

23. Wamble

Answer: To wriggle about

24. Xiphoid

Answer: An anatomical structure

The Xiphoid process is cartilage at the base of the sternum (breastbone).
25. Yclept

Answer: Named

Source: Author Pat6789

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us