Quiz about Georgette Heyer  The Grand Sophy
Quiz about Georgette Heyer  The Grand Sophy

Georgette Heyer - "The Grand Sophy" Quiz


Stuffy Charles Rivenhall's well-ordered world is turned upside down when he falls in love with the grand Sophy.

A multiple-choice quiz by Pagiedamon. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K
  8. »
  9. Georgette Heyer

Author
Pagiedamon
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
302,385
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
587
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 58 (10/10), Guest 80 (10/10), Guest 59 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Sir Horace calls his darling daughter "my little Sophy". Why is this appellation decidedly comical? Hint

Sophy weighs more than the average man
Sophy is 5'9" tall
Sophy is 35 years old
Sophy has very large hands and feet

2. The Honorable Charles Rivenhall, Sophy's cousin and nemesis, holds complete power over his family. Why? Hint

He is the only adult male in the family
He has saved his family from financial ruin
He is exceptionally manipulative
He has threatened to cut off their finances

3. Sophy arrives at her cousins' house like a whirlwind. She brings various gifts for the children, including noisome pets. Which animal does she NOT have in tow? Hint

A Persian cat
A monkey
A parrot
An Italian greyhound

4. Charles Rivenhall is completely against his sister Cecilia marrying a penniless poet. When Sophy learns of his opposition, what does she do? Hint

She tells Cecilia to listen to Charles
She tries to seduce the poet herself
She warns the poet off
She encourages Cecilia's romance

5. Sophy is quite an anomaly in the eyes of her well-bred relatives. She does many things that are simply not acceptable for a lady to do. What is the one social breach she does not commit? Hint

She buys her own horses
She lets many men kiss her
She makes bank transactions
She uses (male) slang

6. While Sophy meddles in Cecilia's romantic affairs, she is also disgusted with Charles' love life. Why is she determined to break up his engagement? Hint

She wants Charles for herself
Charles' fiancee makes everyone miserable
Charles' fiancee comes from a poor family
She thinks Charles is in love with someone else

7. When Charles' brother falls into the hands of moneylenders, Sophy charges to the rescue. How does she convince the moneylender to stop his debt collection? Hint

She uses her feminine charm
She pulls a pistol on him
She begs and pleads for mercy
She sells her carriage to the moneylender

8. Although Sophy's outrageous behavior frequently irritates Charles, he can't help but notice her many good traits as well. Which act of kindness pierces his heart? Hint

When Sophy takes care of his dogs
When Sophy gives him her horse
When Sophy nurses his ill sister
When Sophy gives her jewels to Cecilia

9. After a long struggle, Charles admits that he is in love with Sophy. He states that Sophy has the power to create many emotions within him and predicts that she will do all of the following EXCEPT: Hint

Stun him
Shock him
Disappoint him
Madden him

10. In the end, the two sparring lovers are finally united. Sophy declares that Charles does not really love her, to which he replies: Hint

"Of course I love you, goose!"
"I don't. I dislike you excessively!"
"I have always loved you, dearest!"
"I hold you in the highest regard."


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sir Horace calls his darling daughter "my little Sophy". Why is this appellation decidedly comical?

Answer: Sophy is 5'9" tall

Little Sophy, formally known as Miss Sophia Stanton-Lacy, stands five feet nine inches tall "in her stocking feet". Her height is further enhanced by her glamorous fashion sense, a large mouth, and extremely expressive eyes.
2. The Honorable Charles Rivenhall, Sophy's cousin and nemesis, holds complete power over his family. Why?

Answer: He has saved his family from financial ruin

Charles Rivenhall's father has squandered his wealth and is now burdened by debts and entailed property. Rivenhall has the unexpected good luck of inheriting the entire fortune of a distant cousin, which allows him to save his family AND call the shots. He is never disrespectful to his parents, but he refuses to let them fall into penury again.
3. Sophy arrives at her cousins' house like a whirlwind. She brings various gifts for the children, including noisome pets. Which animal does she NOT have in tow?

Answer: A Persian cat

When Sophy descends from an extravagant chaise, she causes something of a stir. Charles Rivenhall's siblings squeal with delight seeing that she has brought them a caged parrot, a monkey (dressed in a red coat), and an Italian greyhound!
4. Charles Rivenhall is completely against his sister Cecilia marrying a penniless poet. When Sophy learns of his opposition, what does she do?

Answer: She encourages Cecilia's romance

Sophy secretly agrees with Charles that the poet Augustus Fawnhope is no match for Cecilia. She also realizes, however, that opposition is only increasing Cecilia's ardor. So, she embarks upon the rather unorthodox method of supporting the romance so strongly that it causes Cecilia to lose interest in it.
5. Sophy is quite an anomaly in the eyes of her well-bred relatives. She does many things that are simply not acceptable for a lady to do. What is the one social breach she does not commit?

Answer: She lets many men kiss her

While Sophy is outlandish, she never actually crosses the line to behave in a manner that is "vulgar" (as members of the ton would put it). Still, her behavior shocks the prudish Charles, and he is incensed that she would dare buy her own horses and visit the bank all by herself. Her use of cant, or male slang, only furthers his exasperation.
6. While Sophy meddles in Cecilia's romantic affairs, she is also disgusted with Charles' love life. Why is she determined to break up his engagement?

Answer: Charles' fiancee makes everyone miserable

Miss Eugenia Wraxton, Charles' fiancee, is an intelligent, principled, and highly respectable young lady. In other words, she's a "dead bore". Sophy is certain that Charles does not truly love Eugenia, so she feels no compunction in trying to break the couple apart.

She refuses to let the seemingly perfect Miss Wraxton make Charles' entire family miserable with her constant criticizing and moralizing.
7. When Charles' brother falls into the hands of moneylenders, Sophy charges to the rescue. How does she convince the moneylender to stop his debt collection?

Answer: She pulls a pistol on him

When Charles' brother Hubert is unable to repay an evil moneylender, Sophy offers to help. She is completely unafraid of the moneylender's tactics or Charles' expected wrath. She marches over to the bond shop, accuses the owner of lending money to a minor, and finally pulls out a pistol. Luckily, the ploy works and her bravado saves the day!
8. Although Sophy's outrageous behavior frequently irritates Charles, he can't help but notice her many good traits as well. Which act of kindness pierces his heart?

Answer: When Sophy nurses his ill sister

Charles' sister falls sick due to an infectious disease. Wasting away in bed, with little appetite and a full-blown fever, Amabel's main comfort is Sophy. With no fear of catching the illness, Sophy spends her days and nights with Amabel until she recovers. Charles is very moved by her display of selflessness.
9. After a long struggle, Charles admits that he is in love with Sophy. He states that Sophy has the power to create many emotions within him and predicts that she will do all of the following EXCEPT:

Answer: Disappoint him

Charles is finally able to goad Eugenia into calling off their engagement. Eugenia hints that Charles will now propose to Sophy, and hotly proclaims her wish that he will not be disappointed with Sophy's character. Charles doubts the possibility of Sophy ever disappointing him.
10. In the end, the two sparring lovers are finally united. Sophy declares that Charles does not really love her, to which he replies:

Answer: "I don't. I dislike you excessively!"

Quarreling until the end, Charles forces Sophy to ride out in the wet weather. She demurs, and questions whether or not he really loves her. He jokingly responds: "I don't. I dislike you excessively!" Thrilled by this unconventional declaration, Sophy is happy to follow him to the stables.
Source: Author Pagiedamon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 58: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 80: 10/10
Jan 15 2023 : Guest 59: 10/10
Jan 09 2023 : Guest 82: 10/10
Jan 07 2023 : Guest 173: 10/10
Dec 29 2022 : Guest 86: 9/10
Dec 17 2022 : Guest 213: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us