Quiz about The Alastair Trilogy    These Old Shades
Quiz about The Alastair Trilogy    These Old Shades

The Alastair Trilogy - 'These Old Shades' Quiz


The 'Alastair' trilogy is said to be made up of 'three of Georgette Heyer's most beloved tales of love, intrigue and adventure'. Sounds about right to me - this quiz is about the first book 'These Old Shades'.

A multiple-choice quiz by Lucia-pazza. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K
  8. »
  9. Georgette Heyer

Author
Lucia-pazza
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
270,419
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
616
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 141 (10/10), Guest 80 (10/10), Guest 173 (10/10).
1. What is the Christian (first) name of the Duke of Avon? Hint

Julian
Jerome
Justin
Jessamy

2. Leon had very distinctive colouring which led his grace of Avon to suspect that he was not what he seemed. What was so unusual? Hint

red hair, auburn eyebrows, emerald green eyes
red hair, dark eyebrows, violet blue eyes
dark blonde hair, dark eyebrows, grey eyes
red-gold hair, auburn eyebrows, ice-blue eyes

3. Where did the Duke of Avon and Leon first meet? Hint

A back-alley in Paris
A party at Versailles
A ball in Paris
A back-alley in London

4. What are the names of the Duke of Avon's brother and sister? Hint

Robert and Fiona
Richard and Fanny
Rupert and Flora
Rupert and Fanny

5. What is the name of the Duke of Avon's friend who believes he is the only person to have guessed that 'Leon' is actually 'Leonie'? Hint

Hugo Devon
Hugh Davenant
Henry Davenant
Hugh Devenport

6. What name does Leonie adopt when she becomes the Duke of Avon's ward? Hint

Mademoiselle de Bonnard
Madesmoiselle Alastair
Mademoiselle de Valme
Madesmoiselle Marling

7. Who abducts Leonie from England? Hint

Hugh Davenant
The Comte de Saint-Vire
Edward Marling
Lord Rupert Alastair

8. Why does the Comte de Saint-Vire believe that his duplicity will never be discovered? Hint

The Comte has the priest who heard Leonie's 'mother's death-bed confession murdered.
Madame de Saint-vire goes mad from guilt and is committed to an insane asylum.
Leonie disappears from Paris when she fears that rumours will begin to circulate that she is the baseborn daughter of Saint-Vire.
Leonie and Avon quarrel and she elopes with Hugh Davenant.

9. What happens at the conclusion of the Duke of Avon's allegorical 'story' which he tells at the salon of Madame du Deffand, and which hints that Leonie has not just disappeared, but has actually committed suicide? Hint

Madame de Saint-Vire faints and the Duke of Avon shoots Saint-Vire.
Madame de Saint-Vire faints and the Comte shoots the Duke of Avon.
Armand de Saint-Vire shoots his brother, the Comte.
Madame de Saint-Vire becomes hysterical and blurts out the truth that she is Leonie's mother, the Comte shoots himself.

10. At the reunion, what does the Duke say to Leonie at the conclusion of the conversation when she refuses to be restored to her mother, Madame de Saint-Vire, and her Uncle Armand and asks him if he doesn't love her? Hint

"Leonie, you would do well to consider. You are not the first woman in my life"
"Leonie, you would do well to consider. I have lost my fortune and am penniless."
"Leonie, you would do well to consider. You are not the only woman in my life."
"Leonie, you would do well to consider. I am already married."


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the Christian (first) name of the Duke of Avon?

Answer: Justin

Although 'Alastair' is the family name, the title Justin Alastair inherited was the Dukedom of Avon.
He answers to several names throughout the book - 'Justin' 'Avon','Satanas', and, of course, 'Monseigneur'.
2. Leon had very distinctive colouring which led his grace of Avon to suspect that he was not what he seemed. What was so unusual?

Answer: red hair, dark eyebrows, violet blue eyes

The Duke perceived the familial resemblance between Leon, later Leonie, and one of his bitterest enemies, the Comte de Saint-Vire.
There was bad blood between the Duke and the Comte which stemmed from the Comte's insulting refusal to allow Avon to marry his sister many years before the story takes place.
3. Where did the Duke of Avon and Leon first meet?

Answer: A back-alley in Paris

How 'Monseigneur' managed to spot the family resemblance between Leon and the Comte de Saint-Vire in dim light and (presumably) after a few glasses of wine is a mystery to me, but I'm not complaining - it was the start of a wonderful romance!
4. What are the names of the Duke of Avon's brother and sister?

Answer: Rupert and Fanny

Their full titles are Lord Rupert Alastair and Lady Fanny Marling.
5. What is the name of the Duke of Avon's friend who believes he is the only person to have guessed that 'Leon' is actually 'Leonie'?

Answer: Hugh Davenant

In Chapter 8, when Hugh, believing that the Duke is still under the impression that Leonie is a boy, asks to be given 'him' with a view to protecting 'her', he is very put out to discover that Avon knew it all along and has very respectable plans for her future.
6. What name does Leonie adopt when she becomes the Duke of Avon's ward?

Answer: Mademoiselle de Bonnard

At this point most of the other characters believe that Leonie is the illegitimate daughter of the Comte de Saint-Vire - but Avon, having seen St-Vire's so-called 'son', knows better!
7. Who abducts Leonie from England?

Answer: The Comte de Saint-Vire

In an exciting couple of chapters, Leonie is abducted by the Comte, Lord Rupert 'acquires' a horse and rides off in pursuit, selling the horse to pay his passage to France and continuing his rescue attempt which proves successful when the Comte's carriage suffers an accident and Leonie, who has been feigning being still unconscious after being drugged, manages to escape and is at last rescued by Rupert.
8. Why does the Comte de Saint-Vire believe that his duplicity will never be discovered?

Answer: Leonie disappears from Paris when she fears that rumours will begin to circulate that she is the baseborn daughter of Saint-Vire.

Leonie runs away after she becomes aware of whispers about her possible parentage and secretly visits Saint-Vire to ask him if she is truly his illegitimate daughter. Her naive question and obvious devotion to Avon makes him see that he can use her love to protect himself. Telling her that she is indeed his baseborn child, he goes on to suggest that her continuing presence in Paris will cause a scandal and lead to the social ruin of the Duke of Avon.
The irony is that Avon has always been a rake and has no reputation to ruin. He is also too rich and powerful to be touched by any breath of scandal; Leonie is the only person who believes him to be a 'gilded saint'.
Well, she is only nineteen and deeply in love.
9. What happens at the conclusion of the Duke of Avon's allegorical 'story' which he tells at the salon of Madame du Deffand, and which hints that Leonie has not just disappeared, but has actually committed suicide?

Answer: Madame de Saint-Vire becomes hysterical and blurts out the truth that she is Leonie's mother, the Comte shoots himself.

This is an excellent chapter, very cleverly written and very moving, especially the first time the story is read and one doesn't know how things will turn out.
10. At the reunion, what does the Duke say to Leonie at the conclusion of the conversation when she refuses to be restored to her mother, Madame de Saint-Vire, and her Uncle Armand and asks him if he doesn't love her?

Answer: "Leonie, you would do well to consider. You are not the first woman in my life"

I think that question was a little too easy since most devotees of the story can recite it by heart, along with Leonie's response, "Monseigneur, I would so much rather be the last woman than the first."

I hope you enjoyed doing my quiz - please let me know what you thought and help to inspire me to make a quiz on 'Devil's Cub' next!
Source: Author Lucia-pazza

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 141: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 80: 10/10
Jan 07 2023 : Guest 173: 10/10
Dec 29 2022 : Guest 86: 9/10
Dec 25 2022 : Guest 119: 8/10
Dec 17 2022 : Guest 82: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us