Quiz about Georgette Heyer and Her Books
Quiz about Georgette Heyer and Her Books

Georgette Heyer and Her Books Trivia Quiz


Georgette Heyer's books have been popular for eight decades, and are still in print. This quiz will test your knowlege of the books, and of their author.

A multiple-choice quiz by Sallyo. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K
  8. »
  9. Georgette Heyer

Author
Sallyo
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
127,916
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1471
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 80 (14/15), Guest 59 (13/15), Guest 173 (10/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Georgette Heyer used this form of her name for all her books, whether they were detective fiction, thrillers, historical novels or romances, but what was her real name? Hint

"Georgette Heyer" was a pen name for husband and wife team George Hey and Stella Erling.
She was born Eliza Heyer, but she looked like her father, George, and so came to be called "Georgette".
She was born Georgette Heyer, and became Mrs Ronald Rougier .
Georgette Heyer was her real name, and she never married.

2. Which Heyer heroine wore a dress with coquelicot ribbons when she wanted to discourage a callow suitor? Hint

Anthea Darracott of "The Unknown Ajax".
Mary Challoner of "Devil's Cub".
Deborah "Deb" Grantham of "Faro's Daughter".
Leonie, of "These Old Shades".

3. Georgette Heyer's son married a divorcee named Suzy who had two little boys. Is this true? Hint

Georgette Heyer had a daughter named Suzy. She never married.
He married Suzy, but she had no children.
Yes.
Georgette Heyer never had a son.

4. Which Heyer novel includes the following elements? A very tall hero and heroine, a love-struck highwayman, gold coins. Hint

"The Unknown Ajax".
"The Talisman Ring".
"Venetia"
"The Toll-gate"

5. Georgette Heyer wrote her first novel, "The Black Moth" while quite young. What was her primary purpose in writing this book? Hint

To amuse her brother, Boris.
Her fiance bet her she couldn't write a book.
To make the money to take her mother on holiday.
She was sending up the Regency genre.

6. "Friday's Child" had a hero usually known by an alcoholic name and heroine with an unusual name. What were they called? Hint

Whiskey (Edmund Whiskin) and Kitts.
Porter and Hestia
Viscount Beerbohm (Beer) and Echo Pallaver.
Sherry (Viscount Sheringham) and Hero

7. Georgette Heyer had a "big book" project to which she returned when she had time. She hoped this would make her reputation as a serious novelist. Not a regency, this book was to be set in a period she called "Armour". Parts of it were published after her death. What was the book? Hint

"Simon the Coldheart".
"My Lord John".
"Bows Against the Barons".
"The Gauntlet".

8. Sophy Stanton-Lacy is one of Heyer's liveliest heroines. She goes to stay with the Rivenhall family and readjusts their lives. Sophy frequently quotes "Sir Horace" as her mentor. Who is Sir Horace? Hint

Her military lover.
Her uncle.
Her father.
Horace, the famous writer.

9. Where did Georgette Heyer's surname come from originally?
Hint

Russia
Italy
Germany
Scotland

10. Why did Mary Challoner elope with Dominic Alistair, The Marquis of Vidal? Hint

She wanted to save her sister Sophia's reputation.
Vidal's uncle, Rupert, set them up.
She was in love with him.
To prevent her mother from embarrassing her at the wedding.

11. Georgette Heyer depended on someone else to help her work out plots for her detective novels. Who was it? Hint

Her son, Ian.
Her father, George.
Her husband, Ronald.
Her brother, Boris.

12. Which Heyer heroine shot her hero? Hint

Deb Grantham
Hero Wantage
Nell Stornaway
Mary Challoner

13. Who wrote Georgette Heyer's biography? Hint

Jane Aiken Hodge
Boris Heyer
Joan Aiken
Lady Antonia Fraser

14. Which Heyer heroine was an author? Hint

Drusilla Morville of "The Quiet Gentleman".
Phoebe Marlow, of "Sylvester".
Elinor Rochdale of "The Reluctant Widow".
Abigail Wendover of "The Black Sheep".

15. One Heyer heroine was perfectly happy for her rakish love to have orgies after they married. She offered to share them, or else to retire quietly to bed. Who was she and what was her book? Hint

Gilly, from "The Foundling".
Lady Serena Carlow, of "Bath Tangle".
Frederica, from "Frederica".
Venetia, from "Venetia".


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Georgette Heyer used this form of her name for all her books, whether they were detective fiction, thrillers, historical novels or romances, but what was her real name?

Answer: She was born Georgette Heyer, and became Mrs Ronald Rougier .

Georgette Heyer was named after her father, George, and she had a brother called Boris. After her marriage to Ronald Rougier, Q.C. she always used "Mrs Rougier" in private life.
2. Which Heyer heroine wore a dress with coquelicot ribbons when she wanted to discourage a callow suitor?

Answer: Deborah "Deb" Grantham of "Faro's Daughter".

Deb was the one with the ribbons. She was trying to persuade young Lord Adrian Mablethorpe that she was not his kind of wife.
3. Georgette Heyer's son married a divorcee named Suzy who had two little boys. Is this true?

Answer: Yes.

Georgette Heyer was at first disconcerted when her son married someone who had been married before, but she and Suzy became very good friends and Heyer referred to her daughter-in-law as "the daughter we never had, and thought we didn't want".
4. Which Heyer novel includes the following elements? A very tall hero and heroine, a love-struck highwayman, gold coins.

Answer: "The Toll-gate"

Captain John Staple and his lady, Nell Stornaway, were both unusually tall, and Nell's maid "the most respectable creature" was in love with a highwayman named Jeremy Chirk.
5. Georgette Heyer wrote her first novel, "The Black Moth" while quite young. What was her primary purpose in writing this book?

Answer: To amuse her brother, Boris.

Heyer apparently wrote the novel to amuse her brother. Later in life, she appeared to have a love/hate relationship with the romance genre she helped to establish, but at this point she was neither disillusioned nor typecast.
6. "Friday's Child" had a hero usually known by an alcoholic name and heroine with an unusual name. What were they called?

Answer: Sherry (Viscount Sheringham) and Hero

Hero was named after the girl in the Greek story, but the carelessly friendly Sherry usually called her Kitten. Disappointed in love, Sherry vowed to marry the first female he saw, which turned out to be Hero.
7. Georgette Heyer had a "big book" project to which she returned when she had time. She hoped this would make her reputation as a serious novelist. Not a regency, this book was to be set in a period she called "Armour". Parts of it were published after her death. What was the book?

Answer: "My Lord John".

Georgette Heyer died with "My Lord John" still unfinished, but her husband had the existing portions published. "Simon the Coldheart" was an early Heyer title; one she wanted suppressed. "The Gauntlet" was by Robert Welch and "Bows Against the Barons" by Geoffrey Trease.
8. Sophy Stanton-Lacy is one of Heyer's liveliest heroines. She goes to stay with the Rivenhall family and readjusts their lives. Sophy frequently quotes "Sir Horace" as her mentor. Who is Sir Horace?

Answer: Her father.

Sophy respects her father greatly, but she comes unstuck when she tries to organise his indolent fiancee and prevent her from eloping... Sir Horace has changed his mind about the marriage.
9. Where did Georgette Heyer's surname come from originally?

Answer: Russia

The name was originally Russian. You may be interested to know that there are about 60 entries for "Heyer" in the Australian telephone directory!
10. Why did Mary Challoner elope with Dominic Alistair, The Marquis of Vidal?

Answer: She wanted to save her sister Sophia's reputation.

Mary heard that her sister Sophia was planning to run away with Vidal. Dreading the scandal and hoping to save Sophia from ruin, Mary put on a veil and eloped in her sister's place. She hoped this would put Vidal off the whole idea, but instead, he abducted her.
11. Georgette Heyer depended on someone else to help her work out plots for her detective novels. Who was it?

Answer: Her husband, Ronald.

Ronald Rougier, Georgette Heyer's husband, was a barrister, and helped her plot her detective novels. She wrote a dozen or so, but they were never as popular as her romances.
12. Which Heyer heroine shot her hero?

Answer: Mary Challoner

Mary Challoner shot Lord Vidal to preserve her honour after he abducted her. She told him she wasn't sure if the pistol was loaded. It was.
13. Who wrote Georgette Heyer's biography?

Answer: Jane Aiken Hodge

"The Private World of Georgette Heyer" was by Jane Aiken Hodge, published in 1984.
14. Which Heyer heroine was an author?

Answer: Phoebe Marlow, of "Sylvester".

Phoebe Marlow had written a novel about a wicked uncle with unusual eyebrows. Unfortunately Sylvester Rayne, Duke of Salford, owned both the eyebrows and a nephew...
15. One Heyer heroine was perfectly happy for her rakish love to have orgies after they married. She offered to share them, or else to retire quietly to bed. Who was she and what was her book?

Answer: Venetia, from "Venetia".

Venetia Lanyon proposed to Jasper Damerel, suggesting that if he wouldn't marry her she'd build a willow cottage at his gates. It wasn't lack of love that held the couple apart, but Damerel's notion that he was too shopworn to become her husband.
Source: Author Sallyo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 80: 14/15
Jan 15 2023 : Guest 59: 13/15
Jan 07 2023 : Guest 173: 10/15
Dec 29 2022 : Guest 86: 14/15
Dec 25 2022 : Guest 119: 11/15
Dec 17 2022 : Guest 82: 15/15
Dec 17 2022 : Guest 213: 13/15
Dec 10 2022 : Guest 91: 15/15
Dec 05 2022 : Guest 46: 10/15

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us