FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gone With the Wind The Novel
Quiz about Gone With the Wind The Novel

Gone With the Wind: The Novel Trivia Quiz


From Margaret Mitchell's epic novel...NOT the movie! You have to be a die-hard "windie" to know this stuff:)

A multiple-choice quiz by ForeverAmber. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Margaret Mitchell

Author
ForeverAmber
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
147,460
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
2928
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 216 (15/20), Guest 108 (11/20), Guest 35 (15/20).
- -
Question 1 of 20
1. Who tells Scarlett the news that Ashley is going to marry Melanie? Hint


Question 2 of 20
2. Scarlett had two sisters and three brothers.


Question 3 of 20
3. Which of the county boys ran away from home with Scarlett when they were children? Hint


Question 4 of 20
4. Which character's parents were killed by Indians? Hint


Question 5 of 20
5. Scarlett reaches Tara in time to say goodbye to her dying mother.


Question 6 of 20
6. The county folks blamed this person for the death of Gerald O'Hara. Hint


Question 7 of 20
7. How many times was Scarlett pregnant? Hint


Question 8 of 20
8. What was the name Rhett suggested to Scarlett for Frank's store? Hint


Question 9 of 20
9. Who did Suellen finally land as a husband after Scarlett stole her beau Frank Kennedy? Hint


Question 10 of 20
10. Who stood guard on the door of Melanie's house the night of the Shantytown raid? Hint


Question 11 of 20
11. Who besides Scarlett was widowed as a result of the Shantytown raid? Hint


Question 12 of 20
12. In which battle did Rhett Butler serve as a Confederate artilleryman? Hint


Question 13 of 20
13. What did Rhett give Mammy to drink in order to toast the birth of his daughter? Hint


Question 14 of 20
14. For whom did Rhett arrange a bank loan for business expansion? Hint


Question 15 of 20
15. Of what was Bonnie Blue Butler deathly afraid? Hint


Question 16 of 20
16. Who were the three people who walked in on Scarlett in Ashley's arms at the lumber mill the day of the surprise party? Hint


Question 17 of 20
17. Of whom did Rhett say, "She can't conceive of dishonor in anyone she loves...let that be your cross"? Hint


Question 18 of 20
18. Where did Rhett take Bonnie to visit, without Scarlett? Hint


Question 19 of 20
19. To whom did Rhett sell the lumber mills behind Scarlett's back? Hint


Question 20 of 20
20. How old is Scarlett when Rhett walks out on her at the end of the novel? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 216: 15/20
Feb 06 2024 : Guest 108: 11/20
Jan 27 2024 : Guest 35: 15/20
Jan 17 2024 : Andyboy2021: 20/20
Jan 14 2024 : Guest 98: 19/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who tells Scarlett the news that Ashley is going to marry Melanie?

Answer: Brent and Stuart Tarleton

Scarlet is so stunned at this news that she absently agrees to eat barbecue with the Tarleton twins as well as save them all the waltzes.
2. Scarlett had two sisters and three brothers.

Answer: True

After the births of Scarlett, Suellen, and Carreen, Ellen and Gerald O'Hara had three sons, all named Gerald O'Hara, Jr., who died in infancy.
3. Which of the county boys ran away from home with Scarlett when they were children?

Answer: Raiford Calvert

After Raif is killed at Gettysburg, Scarlett remembers happier times with her county beaux.
4. Which character's parents were killed by Indians?

Answer: Grandma Fontaine

Grandma Fontaine tells Scarlett this story after the war to impress upon her that she is a survivor as well.
5. Scarlett reaches Tara in time to say goodbye to her dying mother.

Answer: False

Ellen had already been buried next to her infant sons by the time Scarlett gets home, unlike in the movie where she is laid out in the parlor.
6. The county folks blamed this person for the death of Gerald O'Hara.

Answer: Suellen

Suellen tried to get her father to sign the Iron Clad Oath stating he had never given aid or comfort to the Confederacy because he could get money for doing it; unfortunately, just as he was about to pick up the pen, Suellen made the mistake of saying that the white trash Slatterys and Scotch-Irish McIntoshes had also signed it. Gerald, whom she had gotten drunk, took off on his horse and broke his neck trying to jump a fence.
7. How many times was Scarlett pregnant?

Answer: four

Scarlett had Wade Hampton by Charles Hamilton, Ella Lorena by Frank Kennedy, Bonnie Blue by Rhett Butler, and one miscarriage caused by a spectacular fall down a staircase trying to slap Rhett when he told her maybe she'd have a miscarriage.
8. What was the name Rhett suggested to Scarlett for Frank's store?

Answer: Caveat Emptorium

Caveat emptor is Latin for "Let the buyer beware". Scarlett, who rarely cracked a book during her time at the Fayetteville Female Academy, was ignorant enough to think it sounded grand and actually had a sign made up.
9. Who did Suellen finally land as a husband after Scarlett stole her beau Frank Kennedy?

Answer: Will Benteen

Will announced he was going to marry Suellen at Gerald's funeral to still the gossiping tongues.
10. Who stood guard on the door of Melanie's house the night of the Shantytown raid?

Answer: Archie

Archie was an ex-con whom Melanie had befriended and lent out to her friends as a driver. Scarlett was attacked in Shantytown driving alone because Archie refused to take her anywhere after discovering she was leasing convicts to work at the lumber mill.
11. Who besides Scarlett was widowed as a result of the Shantytown raid?

Answer: Fanny Elsing

In order to save the raiders, Rhett made it appear that Frank Kennedy and Tommy Wellburn, Fanny Elsing's husband, had a shootout over one of Belle's girls in a vacant lot, instead of being killed in the raid.
12. In which battle did Rhett Butler serve as a Confederate artilleryman?

Answer: Franklin

The Atlanta Old Guard didn't believe Rhett had been in the army because he had not served in the infantry or cavalry along with everyone else due to his attendance at West Point.
13. What did Rhett give Mammy to drink in order to toast the birth of his daughter?

Answer: rum

Though the film portrayed it as whiskey, Rhett poured Mammy a tumbler full of rum. He also diluted a glass of claret for Wade Hampton to toast his new baby sister with.
14. For whom did Rhett arrange a bank loan for business expansion?

Answer: Mrs. Merriweather

Mrs. Merriweather wanted to expand her bakery but had no collateral to secure the loan; Rhett pulled some strings at the bank for her and got her the money as part of his plan to win the acceptance of the Old Guard for Bonnie's sake.
15. Of what was Bonnie Blue Butler deathly afraid?

Answer: dark

Bonnie would often wake up screaming if she was left to sleep without a light on; Scarlett told Rhett just to let her scream and she would get over it, but Rhett humored his daughter.
16. Who were the three people who walked in on Scarlett in Ashley's arms at the lumber mill the day of the surprise party?

Answer: India, Archie, and Mrs. Elsing

Ironically, this was the one time Scarlett was not throwing herself at Ashley, but merely exchanging a friendly hug after reminiscing about the old days.
17. Of whom did Rhett say, "She can't conceive of dishonor in anyone she loves...let that be your cross"?

Answer: Melanie

Rhett made this statement after Melanie threw India out of her house and stuck up for Scarlett at Ashley's birthday party.
18. Where did Rhett take Bonnie to visit, without Scarlett?

Answer: Charleston

Rhett took his daughter to Charleston to meet his family. Prissy accompanied them as Bonnie's nurse. He had no intention of ever returning to Atlanta and Scarlett, but Bonnie missed her mother.
19. To whom did Rhett sell the lumber mills behind Scarlett's back?

Answer: Ashley Wilkes

Rhett and Melanie got together after Scarlett's miscarriage and concocted a plan where Rhett would secretly give Melanie the money to have Ashley buy Scarlett out.
20. How old is Scarlett when Rhett walks out on her at the end of the novel?

Answer: 28

Scarlett was 16 at the start of the book and 28 at the end of it.
Source: Author ForeverAmber

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us