FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Scarlett OHara Belle of the Ball
Quiz about Scarlett OHara Belle of the Ball

Scarlett O'Hara, Belle of the Ball Quiz


Gone With the Wind is arguably the greatest American novel ever written. Try your hand at this quiz, and see how much you know about Scarlett O'Hara, belle of the ball.

A multiple-choice quiz by raer. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Margaret Mitchell

Author
raer
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
94,803
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
5790
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 73 (25/25), Thomas-Jerome (13/25), rubytops (15/25).
- -
Question 1 of 25
1. The novel opens with this line.. "Scarlett O'Hara was not -----, but men seldom realized it when caught by her charm ..." Fill in the missing word.

Answer: (One Word -- appearance)
Question 2 of 25
2. Scarlett is a combination of her parent's very different backgrounds, and this mixture causes her to be at war with her own nature throughout much of the novel. What are her parent's origins? Hint


Question 3 of 25
3. What is Scarlett's mother's maiden name?

Answer: (begins with an R)
Question 4 of 25
4. At the barbecue at the Wilkes's plantation Twelve Oaks, Scarlett comes up with a plan to attract every young man's attention to try and make Ashley jealous. Why does she decide not to sit at a table? Hint


Question 5 of 25
5. Who is the only girl who Scarlett considers to be a possible friend at the beginning of the novel? Hint


Question 6 of 25
6. Why is Rhett Butler 'not received'? Hint


Question 7 of 25
7. When Charles Hamilton proposes to Scarlett, what is she thinking to herself that he looks like? Hint


Question 8 of 25
8. What happens on Scarlett and Charles wedding night? Hint


Question 9 of 25
9. After Scarlett unsucessfully stays in Savannah with family, Her mother sends her to Atlanta for a visit to stay with Melanie and who else?

Answer: (a relative of Melanie and Scarlett)
Question 10 of 25
10. There is one male slave in the home that Scarlett and Melanie live in in Atlanta. What is his name?

Answer: (two words)
Question 11 of 25
11. When Scarlett is at the fund raising ball in Atlanta, forced to wear her "widow's weeds", she is suddenly aware that everyone is swept up in a torrent of emotion she doesn't feel. What is the movement everyone else is embracing? Hint


Question 12 of 25
12. Why is Scarlett so horrified when she sees Rhett Butler at the ball in Atlanta? Hint


Question 13 of 25
13. Gerald comes to Atlanta to bring Scarlett home 'in disgrace', but she is ironically saved from this fate when Gerald disgraces himself and she blackmails him. What does he do? Hint


Question 14 of 25
14. When Gerald awakens in the morning with a terrible hangover, he asks Scarlett if there is anything to drink in the house. Scarlett gets a bottle of brandy, that she and Melanie refer to as the ---- bottle, because Aunt Pittypat always asks for it when she feels faint. What is the missing word?

Answer: (begins with an s)
Question 15 of 25
15. Scarlett uses the expression Fiddle Dee Dee in the movie and the book, but in the book she also uses an expression she picked up from Gerald. What is it? Hint


Question 16 of 25
16. Scarlett and Frank are awakened one night to find an old friend soaking wet at their door who has to leave town in a hurry for killing someone. Who is it? Hint


Question 17 of 25
17. When Scarlett marries Charles Hamilton, Stuart and Brent Tarleton are furious, but they eventually move on and court other girls. When Gerald relays this information to Scarlett during his visit to Atlanta, she is furious. Who are the twins now courting? Hint


Question 18 of 25
18. When Scarlett confesses to Rhett that it is her fault that Frank is dead, he laughs and tells her she is on the verge of what? Hint


Question 19 of 25
19. Scarlett has a recurring dream that haunts her for years. What is it about? Hint


Question 20 of 25
20. Scarlett's daughter with Frank is named Ella, and her middle name comes from a song she sings to Rhett at the ball in Atlanta several years before. What is Ella's middle name? Hint


Question 21 of 25
21. When Scarlett makes the green velvet dress to go to Atlanta to get the money for the taxes, everyone knows she makes them from her mother's curtains. But where does she get the feather for her hat? Hint


Question 22 of 25
22. Scarlett's mother dies of typhoid that she catches while nursing Emmie Slattery. When Emmie and her husband Jonas Wilkerson show up to buy Tara , what does Scarlett say to her? Hint


Question 23 of 25
23. When Scarlett and Rhett marry, she has one goal in mind when she builds her new house in Atlanta. What is it? Hint


Question 24 of 25
24. How does Melanie die? Hint


Question 25 of 25
25. What does Scarlett realize when she visits Melanie at her deathbed? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 12 2024 : Guest 73: 25/25
Feb 03 2024 : Thomas-Jerome: 13/25
Jan 28 2024 : rubytops: 15/25
Jan 27 2024 : Guest 35: 21/25
Jan 20 2024 : elon78: 9/25
Jan 14 2024 : Guest 98: 23/25
Jan 14 2024 : colbymanram: 7/25
Jan 05 2024 : Guest 120: 16/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The novel opens with this line.. "Scarlett O'Hara was not -----, but men seldom realized it when caught by her charm ..." Fill in the missing word.

Answer: beautiful

Throughout the novel, as well as the movie, we see that Scarlett is indeed beautiful, though perhaps not classically so. I have always found it somewhat ironic that Margaret Mitchell began the novel this way.
2. Scarlett is a combination of her parent's very different backgrounds, and this mixture causes her to be at war with her own nature throughout much of the novel. What are her parent's origins?

Answer: French and Irish

Gerald O'Hara left Ireland after killing a man. Ellen Robillard had an aristocratic French background and was reared in Savannah.
3. What is Scarlett's mother's maiden name?

Answer: Robillard

Ellen Robillard was fifteen years old when her cousin Phillipe, whom she was madly in love with , was killed in a barroom brawl. After that, she married Gerald O'Hara because he was a kind man, he could take her away from Savannah forever, and it would horrify her family, whom she blamed for driving Phillipe away.
4. At the barbecue at the Wilkes's plantation Twelve Oaks, Scarlett comes up with a plan to attract every young man's attention to try and make Ashley jealous. Why does she decide not to sit at a table?

Answer: Only two men could sit beside her at a table

In the movie, Scarlett says plainly to her bevvy of suitors " A girl only has two sides at a table" She isn't quite that open about it in the book, but she thinks it even if she doesn't say it.
5. Who is the only girl who Scarlett considers to be a possible friend at the beginning of the novel?

Answer: Cathleen Calvert

Cathleen is the only girl Scarlett thinks of favorably- interesting, because she was the only girl who was close to being as popular as Scarlett. Later in the novel, Scarlett is truly sorry for Cathleen when her family falls on hard times and Cathleen has to marry her family's Yankee overseer.( Not sorry enough to help her out, though.)
6. Why is Rhett Butler 'not received'?

Answer: he compromised a girl and refused to marry her

In the book as well as the movie, Cathleen Calvert is the person who tells Scarlett about Rhett's terrible reputation. In the movie, we see Scarlett whisper something in Cathleen's ear, and Cathleen replies,"No, but she was ruined just the same." From the book, we know the question Scarlett asked Cathleen was "Did she have a baby?" Oh, what cats!
7. When Charles Hamilton proposes to Scarlett, what is she thinking to herself that he looks like?

Answer: a gigged frog

Scarlett doesn't see the sincerity and love in Charles's "shy brown eyes"....she only thinks cooly to herself that he resembles a "gigged frog"...poor Charles, thank goodness that he never realizes how little his wife thinks of him.
8. What happens on Scarlett and Charles wedding night?

Answer: She tells him she'll scream if he comes near her

Charles Hamilton spends his wedding night in a chair after his wife threatens to scream the house down if he comes near her. A few nights later Scarlett breaks down and cries because of the mess she has made of her life, and Charles climbs in bed and tries to comfort her. We can only assume this is when Wade Hampton was conceived.
9. After Scarlett unsucessfully stays in Savannah with family, Her mother sends her to Atlanta for a visit to stay with Melanie and who else?

Answer: Aunt Pittypat

Pittypat Hamilton,christened Sarah Jane Hamilton, received her nickname because she crammed her feet into too-small slippers and pitter pattered around the house.
10. There is one male slave in the home that Scarlett and Melanie live in in Atlanta. What is his name?

Answer: Uncle Peter

Uncle Peter is a loyal and faithful servant, and he watches over Miss Pittypat with great care. In later years, he drives Scarlett to and from work, but he becomes angry at her for allowing some Yankee women to slight him, and he refuses to drive her anymore.
11. When Scarlett is at the fund raising ball in Atlanta, forced to wear her "widow's weeds", she is suddenly aware that everyone is swept up in a torrent of emotion she doesn't feel. What is the movement everyone else is embracing?

Answer: the Cause

Scarlett is shocked and mortified when she realizes she doesn't care about the Cause, and she is determined to hide it from everyone- but Rhett Butler sees through her facade.
12. Why is Scarlett so horrified when she sees Rhett Butler at the ball in Atlanta?

Answer: he heard her tell Ashley she was in love with him

Rhett was present in the library when Scarlett confessed her love to Ashley, and she fears he will expose her. He assures her he won't expose her, and they become 'friends'.
13. Gerald comes to Atlanta to bring Scarlett home 'in disgrace', but she is ironically saved from this fate when Gerald disgraces himself and she blackmails him. What does he do?

Answer: He gets drunk and loses all his money in a poker game

Gerald loses the money he came to Atlanta to buy supplies with to Rhett in a poker game, and Rhett walks him home to Aunt Pitty's house drunk in the middle of the night singing at the top of his lungs. Scarlett suspects that Rhett got her father drunk and won his money to give her some leverage in her fight to stay in Atlanta.
14. When Gerald awakens in the morning with a terrible hangover, he asks Scarlett if there is anything to drink in the house. Scarlett gets a bottle of brandy, that she and Melanie refer to as the ---- bottle, because Aunt Pittypat always asks for it when she feels faint. What is the missing word?

Answer: swoon

Aunt Pittypat believes in the tried and true method of feeling faint on a regular basis to prove her gentility. Scarlett and Melanie suspect she does this for attention, but I think maybe the old girl just needs a drink now and then.
15. Scarlett uses the expression Fiddle Dee Dee in the movie and the book, but in the book she also uses an expression she picked up from Gerald. What is it?

Answer: God's nightgown

Scarlett also says "Mother of God" and " Great balls of fire". These may seem fairly tame to us, but it was definitely considered swearing in her time.(Later in the book Melanie exclaims "Stars!" and Scarlett is shocked- this is harsh language for Melanie.)
16. Scarlett and Frank are awakened one night to find an old friend soaking wet at their door who has to leave town in a hurry for killing someone. Who is it?

Answer: Tony Fontaine

Scarlett is shocked by Frank's quick thinking and cool head in the face of potential danger when he risks their safety by helping Tony leave town- this gives us a look at another side of the timid Frank.
17. When Scarlett marries Charles Hamilton, Stuart and Brent Tarleton are furious, but they eventually move on and court other girls. When Gerald relays this information to Scarlett during his visit to Atlanta, she is furious. Who are the twins now courting?

Answer: India Wilkes & Carreen O'Hara

Scarlett is amazed that Stuart could go from her to India Wilkes, and she fells that Carreen is too young to have a beau. Sadly, both of the boys die in the war. India acts like she has been widowed, and Careen joins a convent.
18. When Scarlett confesses to Rhett that it is her fault that Frank is dead, he laughs and tells her she is on the verge of what?

Answer: a crying jag

Scarlett has been drinking the morning of Frank's funeral, and Rhett smells it on her breath despite the fact that she gargles cologne to cover it up. When she tearfully confesses Frank's death is her fault, he gets her riled up and fighting mad to snap her out of her depression.
19. Scarlett has a recurring dream that haunts her for years. What is it about?

Answer: Running lost through the mist

Scarlett dreams that she is lost in the mist and she is looking for something, but she doesn't know what it is. At the end of the novel, she realizes she is looking for Rhett.
20. Scarlett's daughter with Frank is named Ella, and her middle name comes from a song she sings to Rhett at the ball in Atlanta several years before. What is Ella's middle name?

Answer: Lorena

Rhett loves children, and when Ella is born, he stops by to see Scarlett and hold the baby. Wade, Scarlett's son with Charles, calls Rhett Uncle Rhett- this sits sorely with Frank, but he is too timid to object.
21. When Scarlett makes the green velvet dress to go to Atlanta to get the money for the taxes, everyone knows she makes them from her mother's curtains. But where does she get the feather for her hat?

Answer: from the rooster's tail

When Scarlett is getting ready for her trip to Atlanta, all of the women in the house get in the spirit of things and enjoy themselves for the first time in months while they cut and sew. But Ashley is disturbed, because he suspects what Scarlett is willing to do to get the tax money, and he thinks to himself that he has never seen anyone as brave as Scarlett going forth to " conquer the world in her mother's curtains and a rooster's tail".
22. Scarlett's mother dies of typhoid that she catches while nursing Emmie Slattery. When Emmie and her husband Jonas Wilkerson show up to buy Tara , what does Scarlett say to her?

Answer: " Who baptized your other brats after you killed my mother?"

Scarlett is furious when Emmie and Jonas show up at Tara. In the movie, their arrival brings about Gerald's death, but in the book, Gerald has a fight with Suellen, Scarlett's sister, and that is what causes him to ride off on his horse and end up breaking his neck.
23. When Scarlett and Rhett marry, she has one goal in mind when she builds her new house in Atlanta. What is it?

Answer: To make everyone envious and sorry for being mean to her

Scarlett is determined to make everyone sorry for being so mean to her, and she invites all of the "old guard" to her home for a party. She is bitterly disappointed when no-one shows up, but Rhett just laughs, and Melanie consoles her.
24. How does Melanie die?

Answer: complications from a miscarriage

Melanie desperately wants another child, though Dr. Meade warns her this would be disastrous. But after Beau is born, she throws caution to the wind and becomes pregnant with the baby that will ultimately end her life.
25. What does Scarlett realize when she visits Melanie at her deathbed?

Answer: that Melanie was her one true friend

Scarlett finally realizes how genuinely and truly Melanie loves her like no-one else. To me, this is the saddest part of the novel and the movie, because of course Scarlett can manage to get Rhett back, but she will have no chance to become a real friend to Melanie.

But Scarlett finds comfort in one thing, which should comfort the reader too - Melanie never knew that Scarlett loved Ashley, and her heart was so pure, she never knew how Scarlett had despised her for so many years.
Source: Author raer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us