FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gone With the Wind  Movie vs Novel
Quiz about Gone With the Wind  Movie vs Novel

"Gone With the Wind" - Movie vs. Novel Quiz


"Gone With the Wind" was a terrific movie, but nothing compares to the book. How much do you know about the differences between the book and the film?

A multiple-choice quiz by jfye. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Margaret Mitchell

Author
jfye
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
290,483
Updated
Mar 12 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1577
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 216 (8/10), KrisInPA (8/10), Guest 73 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the movie, Scarlett has one child, Bonnie. In the novel, how many children does she have? Hint


Question 2 of 10
2. In the movie, Ashley has one sister, India. In the novel, he has two. What is the other sister's name? Hint


Question 3 of 10
3. In the movie, Scarlett goes to Atlanta for the first time right after her first husband, Charles, dies. In the novel, which of these cities does she visit before she goes to Atlanta? Hint


Question 4 of 10
4. In the movie, Melanie is the first to give up her wedding ring "for the cause" at the Atlanta Bazaar. In the novel, who donates her ring first? Hint


Question 5 of 10
5. In the movie, when Ashley returns from the war, Mammy restrains Scarlett from running to greet him. Who restrains her in the novel? Hint


Question 6 of 10
6. In the movie, Gerald dies before Scarlett visits Rhett in the Yankee jail. After Rhett refuses to give her the money to pay the taxes on Tara, she marries Frank. What is the sequence of events in the novel? Hint


Question 7 of 10
7. In the movie, Scarlett's sister Careen stays on at Tara after the war. In the novel, what happens to her? Hint


Question 8 of 10
8. In the movie, Mammy is at the sewing party while the ladies wait to hear word about their husband's involvement in the Shantytown raid. In the novel, who is there instead of Mammy? Hint


Question 9 of 10
9. In the movie, at that same sewing party, Melanie reads aloud from "David Copperfield". In the novel, what book does she read from? Hint


Question 10 of 10
10. In the movie, Bonnie is afraid of the dark, but it is never explained why. In the novel, we learn the reason. Who causes Bonnie to be afraid of the dark? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 216: 8/10
Feb 27 2024 : KrisInPA: 8/10
Feb 12 2024 : Guest 73: 10/10
Jan 27 2024 : Guest 35: 9/10
Jan 22 2024 : Guest 107: 4/10
Jan 14 2024 : Guest 98: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the movie, Scarlett has one child, Bonnie. In the novel, how many children does she have?

Answer: Three

In the book, Scarlett has one child by each of her three husbands: a boy named Wade Hampton Hamilton by her first husband, Charles; a girl called Ella Lorena by her second husband, Frank Kennedy; and, of course, Bonnie Blue, her child with Rhett Butler.
2. In the movie, Ashley has one sister, India. In the novel, he has two. What is the other sister's name?

Answer: Honey

In the book, it was Honey Wilkes who was in love with Charles Hamilton, not India. India's beau was Stuart Tarleton. There were girls named Dimity, Kathleen, and Fanny in the book, but they were not related to the Wilkes family.
3. In the movie, Scarlett goes to Atlanta for the first time right after her first husband, Charles, dies. In the novel, which of these cities does she visit before she goes to Atlanta?

Answer: Charleston

In the novel, Scarlett visits her mother's relatives in Charleston and also her father's relatives in Savannah before visiting Aunt Pittypat and Melanie in Atlanta.
4. In the movie, Melanie is the first to give up her wedding ring "for the cause" at the Atlanta Bazaar. In the novel, who donates her ring first?

Answer: Scarlett

Another difference: in the movie, Rhett redeems both Melanie's and Scarlett's ring, but in the book he only returns Melanie's.
5. In the movie, when Ashley returns from the war, Mammy restrains Scarlett from running to greet him. Who restrains her in the novel?

Answer: Will

Will Benteen is a great character from the book who unfortunately was not in the movie at all.
6. In the movie, Gerald dies before Scarlett visits Rhett in the Yankee jail. After Rhett refuses to give her the money to pay the taxes on Tara, she marries Frank. What is the sequence of events in the novel?

Answer: Scarlett visits Rhett in jail - Scarlett marries Frank - Gerald dies

In the novel it is long after Scarlett marries Frank that her father Gerald dies. Will Benteen explains to her how it happened, and it is an interesting story - also much different than the movie - involving Scarlett's sister Suellen.
7. In the movie, Scarlett's sister Careen stays on at Tara after the war. In the novel, what happens to her?

Answer: She enters a convent in Charleston

In the novel, while Will does fall in love with Careen, they do not marry. Careen never gets over the death of her only love, Brent Tarleton. It is Ashley who almost goes to work in a bank in New York before Scarlett asks him to manage her lumber mill. Will does get married in the book... to Scarlett's other sister, Suellen!
8. In the movie, Mammy is at the sewing party while the ladies wait to hear word about their husband's involvement in the Shantytown raid. In the novel, who is there instead of Mammy?

Answer: Archie

Archie is another great character from the book who, like Will, doesn't make it to the movie. Scarlett hires him to drive her around Atlanta, which he does until she hires the convicts for her lumber mill. Since he was a former convict, he quits. Archie turns up later, discovering Ashley embracing Scarlett at the mill, another episode different in the movie.
9. In the movie, at that same sewing party, Melanie reads aloud from "David Copperfield". In the novel, what book does she read from?

Answer: Les Miserables

In the novel, "Les Miserables" is a popular book of the American Civil War era because the Confederate soldiers liked to call it "Lee's Miserables". When it was initially published, "GWTW" was compared to "Vanity Fair" because that novel also had a very strong-willed heroine.
10. In the movie, Bonnie is afraid of the dark, but it is never explained why. In the novel, we learn the reason. Who causes Bonnie to be afraid of the dark?

Answer: Mammy

In the novel, Mammy she explains to Rhett that Bonnie was not scared of anything and used to run through the house at night in the dark; Mammy was afraid Bonnie would hurt herself so she told Bonnie there were "ghosts and buggerboos" in the dark.
Source: Author jfye

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us