FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Minor Characters in Gone With the Wind
Quiz about Minor Characters in Gone With the Wind

Minor Characters in "Gone With the Wind" Quiz


Margaret Mitchell's classic novel goes on for 1,037 pages, which gave her plenty of space to introduce numerous minor characters. This quiz was developed using the first printed version of the novel, as published by Macmillan in 1936.

A multiple-choice quiz by Lost_Player_47. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Margaret Mitchell

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,333
Updated
Mar 12 23
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
17 / 25
Plays
658
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 216 (20/25), KrisInPA (17/25), Guest 73 (25/25).
- -
Question 1 of 25
1. How many universities were the Tarleton brothers expelled from? Hint


Question 2 of 25
2. When Gerald O'Hara first came to America, where did his brothers James and Andrew live? Hint


Question 3 of 25
3. What ethnicity were the O'Haras' neighbors, the MacIntoshes? Hint


Question 4 of 25
4. When Gerald O'Hara met his future wife, Ellen Robillard, who was she in love with? Hint


Question 5 of 25
5. How many brothers did Scarlett O'Hara have? Hint


Question 6 of 25
6. At the beginning of the novel, why is Ellen O'Hara called away to nurse Emmie Slattery? Hint


Question 7 of 25
7. Where did Scarlett's Aunt Pauline and Aunt Eulalie live? Hint


Question 8 of 25
8. What was Aunt Pittypat's real name? Hint


Question 9 of 25
9. Who was Maybelle Merriwether's beau, and eventual husband? Hint


Question 10 of 25
10. What was Belle Watling's profession? Hint


Question 11 of 25
11. How many of the Tarleton brothers died at Gettysburg? Hint


Question 12 of 25
12. Who were the Burrs? Hint


Question 13 of 25
13. Who was "Big Sam"? Hint


Question 14 of 25
14. What was Mrs. Burr's assessment of Scarlett? Hint


Question 15 of 25
15. For which family did old Betsy work as a cook? Hint


Question 16 of 25
16. Who killed the Yankee deserter? Hint


Question 17 of 25
17. Who does Cathleen Calvert agree to marry? Hint


Question 18 of 25
18. How did Will Benteen arrive at Tara? Hint


Question 19 of 25
19. After the war, Mrs. Elsing made money through which activity? Hint


Question 20 of 25
20. Who was Fanny Elsing engaged to, who was killed in the war? Hint


Question 21 of 25
21. Scarlett lied to Frank Kennedy and said her sister Suellen was going to marry who? Hint


Question 22 of 25
22. Who was Pansy O'Hara? Hint


Question 23 of 25
23. What did Archie and Will Benteen have in common? Hint


Question 24 of 25
24. According to the novel, who was voted in as Governor of Georgia during Reconstruction? Hint


Question 25 of 25
25. Who was George Wilkes? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 216: 20/25
Feb 27 2024 : KrisInPA: 17/25
Feb 12 2024 : Guest 73: 25/25
Jan 27 2024 : Guest 35: 20/25
Jan 14 2024 : Guest 98: 15/25
Jan 05 2024 : Guest 120: 17/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many universities were the Tarleton brothers expelled from?

Answer: Four

The Tarleton brothers were expelled from four: The University of Virginia, The University of Alabama, The University of South Carolina and The University of Georgia. Brent and Stuart Tarleton, who were twins, were both courting Scarlett and were in the first scene with her when the novel begins.

Their mother, Beatrice Tarleton, who disliked Scarlett, once stated if both Stuart and Brent intended to marry Scarlett, they would have to move to Utah and become Mormons.
2. When Gerald O'Hara first came to America, where did his brothers James and Andrew live?

Answer: Savannah

When Gerald first arrived in America, his brothers James and Andrew lived in Savannah, where they owned a store. Very little is revealed about James' and Andrew's families in Savannah in "Gone With the Wind". Scarlett spends a great deal of time with them (and we get to learn more about them), in the sequel to "Gone With the Wind", "Scarlett".
3. What ethnicity were the O'Haras' neighbors, the MacIntoshes?

Answer: Scotch-Irish

The MacIntoshes were Scotch-Irish, and therefore scorned for their "thrifty" ways by the Irish Gerald O'Hara. The MacIntoshes were disliked by the entire neighborhood for being unsociable. After the Civil War, they put in a large claim to the Federal Government, stating they were Union Sympathizers and their house was burned by Federal Troops.

This endeared them to their neighbors even less.
4. When Gerald O'Hara met his future wife, Ellen Robillard, who was she in love with?

Answer: Her cousin, Philipe Robillard

Ellen was in love with her cousin, Philippe. When he died in a bar room brawl, she agreed to marry Gerald only to avoid having to join a convent. Ellen's father, Pierre Robillard was a staunch Presbyterian (even though the rest of the family were Catholics) and was adamantly opposed to her daughter joining a convent. When Ellen passed away, Philippe's name was on her lips.
5. How many brothers did Scarlett O'Hara have?

Answer: Three

Scarlett had three younger brothers. All three were named Gerald O'Hara, Jr., and all of them died in infancy. As Gerald O'Hara never had a son who lived to maturity, he began talking to his oldest daughter Scarlett as if she was his son, especially his love for land and Tara.
6. At the beginning of the novel, why is Ellen O'Hara called away to nurse Emmie Slattery?

Answer: Emmie has given birth and the baby is dying

Emmie's baby does not survive for long after birth. It is strongly hinted that his father is the O'Hara overseer Jonas Wilkerson. A few pages later, we learn that is indeed the case. Emmie Slattery reappears in the novel after the war is over. She has married Jonas Wilkerson and has a desire to be the mistress of Tara. Mr. Wilkerson has the taxes on Tara raised to $300 with the intent to put Scarlett and her family out.

This causes the famous scene where Scarlett makes a new dress out of drapes to go to Atlanta and get the money from Rhett Butler.
7. Where did Scarlett's Aunt Pauline and Aunt Eulalie live?

Answer: Charleston

Both Aunts Pauline and Eulalie lived in Charleston. Scarlett visits them after she becomes a widow when her first husband, Charles Hamilton, passes away. Like Uncle James and Andrew, Aunt Pauline and Aunt Eulalie figure much more prominently in "Gone With the Wind"'s sequel, "Scarlett".
8. What was Aunt Pittypat's real name?

Answer: Sarah Jane

Sarah Jane Hamilton had been nicknamed "Pittypat" by her doting father due to her pattering feet, and the name had stuck. Pittypat was on very poor terms with her brother, Henry. Henry thought she hadn't raised their nephew Charles Hamilton (Scarlett's first husband) properly, among other things.
9. Who was Maybelle Merriwether's beau, and eventual husband?

Answer: RenÚ Picard

RenÚ was from Louisiana. He spoke with a decided Creole accent. RenÚ came from an extremely wealthy family. But after the war, he adopted nicely to his family's new circumstances and worked at his mother-in-law's (Mrs. Merriwether) bakery.
10. What was Belle Watling's profession?

Answer: prostitute

Belle was Atlanta's most notorious prostitute. She offered to nurse at the hospital but was rebuked by Mrs. Elsing. Although never explicitly stated, there is circumstantial evidence that she had an illegitimate son by Rhett Butler who was attending school in New Orleans.
11. How many of the Tarleton brothers died at Gettysburg?

Answer: Three

Brent, Stuart and Thomas all perished in the battle. (Boyd had already died in the war two years previously). The Gettysburg casualty lists were heavy with childhood friends and sweethearts of Scarlett. Moreover, Rhett observed that longer lists would be distributed in the days to come.
12. Who were the Burrs?

Answer: Melanie's third cousins

The Burrs were Melanie's third cousins. They lived in Macon. Aside from Aunt Pittypat and Uncle Henry, they were Melanie's closest family. They owned a slave named Lou, who years later joins Rhett's and Scarlett's household, only to be dismissed when she fails to keep a light burning in Bonnie's nursery. (Bonnie was afraid of the dark.)
13. Who was "Big Sam"?

Answer: Tara's foreman

"Big Sam" was the foreman of Tara. The Confederate Army used him and other slaves to build trenches for defense when the Yankees were approaching Atlanta. A few years later, "Big Sam" would rescue Scarlett when she was attacked at Shantytown, a bad part of town where poor whites and former slaves lived.
14. What was Mrs. Burr's assessment of Scarlett?

Answer: Scarlett was "fast"

Mrs. Burr had called Scarlett "fast" after catching her kissing her son Willie at a party. That is why Scarlett preferred to stay in Atlanta and not stay with the Burrs in Macon, when there was an impeding siege.
15. For which family did old Betsy work as a cook?

Answer: The Meades

Old Betsy was the Meades' cook. Dr. Meade sent her over to take care of Scarlett and Melanie after Aunt Pittypat went to Macon. Unfortunately, the day Melanie gave birth to Beau, Betsy was needed to assist Dr. Meade with all the wounded soldiers pouring in from the fighting around Atlanta.

Therefore, Melanie's birth was managed by Scarlett and Prissy. Also, Prissy had lied about having experience as a midwife and was virtually no help at all.
16. Who killed the Yankee deserter?

Answer: Scarlett

Scarlett killed him with Charles' pistol. This act was especially troublesome as, since he was a deserter, the army's police was probably looking for him. But luck was with the two ladies, as nobody ever came to Tara questioning his whereabouts.
17. Who does Cathleen Calvert agree to marry?

Answer: Mr. Hilton, her overseer

Cathleen decides to marry her overseer to help her manage her plantation. Her brother, Cade, was dying and Cathleen did not want him worrying about her after he was gone, so she married far below her social status to have a man to run her plantation.

However, this plan would backfire as Mr. Hilton's mismanagement caused them to lose the plantation. When we see Cathleen at Gerald O'Hara's funeral, she appears to have sunk to Mr. Hilton's class herself.
18. How did Will Benteen arrive at Tara?

Answer: He was dumped there when he was ill

Will Benteen was left at Tara by another Confederate Soldier. He was ill with pneumonia. When he recovered, he became close with Careen, Scarlett's younger sister. They may have married, if Careen hadn't decided to enter a convent in Charleston due to her grief over her dead fiancÚ, Brent Tarleton. (They became engaged a couple of years after he lost Scarlett because she married Charles Hamilton.) Instead, Will married Suellen, so he could stay at Tara.
19. After the war, Mrs. Elsing made money through which activity?

Answer: Renting rooms in her home

Yes, Mrs. Elsing called them "paying guests," but she made money by turning her home into a boarding house. Mrs. Merriwether opened a very profitable bakery. Kells Whiting made money selling a preparation that guaranteed to straighten kinky hair.
20. Who was Fanny Elsing engaged to, who was killed in the war?

Answer: Dallas McLure

Fanny was engaged to Dallas McLure, who was killed at Gettysburg. She eventually marries Tommy Welburn. Mr. Welburn had been injured in the war, and could not walk properly. As Pittypat stated, he sort of "spraddled". But that didn't stop him for managing a construction crew. He was killed on the raid on Shantytown, to avenge the attack on Scarlett there.
21. Scarlett lied to Frank Kennedy and said her sister Suellen was going to marry who?

Answer: Tony Fontaine

Scarlett told Frank that Suellen was going to marry Tony Fontaine. That way, she could snare him for herself and use his money to pay the taxes on Tara. At the beginning of the novel, Frank owned more land than anyone in Clayton County and was timidly courting Suellen.

It took him several years later to finally officially ask her to marry him, which never came to pass due to Scarlett's deceitful measure to save Tara. Like Tommy Welburn, Mr. Kennedy was killed in the raid on Shantytown after Scarlett was attacked there.
22. Who was Pansy O'Hara?

Answer: There is no character by that name in "Gone With the Wind"

When Margaret Mitchell first began writing "Gone With the Wind," in her first draft she gave the leading character the name of Pansy O'Hara. This character's name of course was soon changed to Scarlett. ("GWTW: The Making of Gone With the Wind") The original name of Melanie was Permelia, and after writing the work for about a year Miss Mitchell changed the name of Fontenoy Hall to Tara. I'm glad she did.

Not only does Tara speak to the O'Hara heritage (the hill of Tara was the residence of Irish kings in ancient times) it would appear to be a lot less cumbersome to say than "Fontenoy Hall."
23. What did Archie and Will Benteen have in common?

Answer: They both had a wooden peg

They both had a leg missing and it had been replaced with a wooden peg. Archie began to serve Scarlett as a combination driver and bodyguard. He had been in prison for murdering his unfaithful wife (but was released to fight in the Civil War) and ceased to drive Scarlett when she began to use convicts in her mills.

Although he slept in the cellar at Melanie's house, she asked him to leave when he informed her that he saw Ashley and Scarlett in a compromised position.
24. According to the novel, who was voted in as Governor of Georgia during Reconstruction?

Answer: Bullock

The Yankees occupied Georgia after the Civil War. This ensured that the former slaves could vote in the election for Governor, which of course caused the Republican candidate named Bullock to win. Bullock and Rhett Butler were friends--which was another reason why the citizens of Atlanta disliked Butler so intensely. Bullock was such an unethical governor that soon some members of his own party (Republican) turned against him.
25. Who was George Wilkes?

Answer: Melanie's Husband

Gotcha! ;-)


Ashley's full name is "George Ashley Wilkes." When he writes a note to Melanie, he addresses it to "Mrs. George Ashley Wilkes." Scarlett also used her middle name as well--her full name was "Katie Scarlett O'Hara." (Katie Scarlett was her grandmother, and we meet her in "Scarlett" as well.)
Source: Author Lost_Player_47

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us