Quiz about John Carter of Mars 2
Quiz about John Carter of Mars 2

John Carter of Mars 2 Trivia Quiz


Question based on 'The Gods of Mars'. The second book in E.R. Burroughs' 'John Carter of Mars' series.

A multiple-choice quiz by awkins. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. E. R. Burroughs

Author
awkins
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
63,615
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
417
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How long was John Carter on Earth after leaving Mars at the end of the first book? Hint

18 months
5 years
10 years
15 years

2. Where did John Carter find himself after returning to Mars? Hint

Helium
The valley of Dor
Ptarth
Kaol

3. Who was the Martian woman who helped them escape from the Chamber of Mystery? Hint

Sola
Thuvia
Phaidor
Dejah

4. What distinguishes a Holy Thern? Hint

They are 7 feet tall
They have no ears
They have 4 arms
They are bald

5. What is the name of the Dator of the First Born of Barsoom captured by John Carter? Hint

Zat Arras
Ze-rox
Matai Shang
Xodar

6. What was the name of the island where the Fist Born held John Carter Prisoner? Hint

The Isle of Shador
The Island of Sodor
The Isle of Mordor
The Isle of Skye

7. Who is the daughter of Tars Tarkus? Hint

Sola
Thuvia
Phaidor
Dejah Thoris

8. Who imprisoned John Carter after his return to Helium? Hint

Poh Kih Mhun
Matai Shang
No tme
Zat Arras

9. Who is the daughter of Matai Shang? Hint

Dejah
Thuvia
Phaidor
Sola

10. John Carter meets his son without knowing him. Who is he? Hint

Carthoris
Dejah Thor
Thorcar
Carteris


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How long was John Carter on Earth after leaving Mars at the end of the first book?

Answer: 10 years

He returned back in early March 1886.
2. Where did John Carter find himself after returning to Mars?

Answer: The valley of Dor

Where the River of Iss empties into the Loast Sea of Korus.
3. Who was the Martian woman who helped them escape from the Chamber of Mystery?

Answer: Thuvia

Dejah Thoris is John Carter's wife.
4. What distinguishes a Holy Thern?

Answer: They are bald

They do wear yellow wigs, as their ancestors had yellow hair.
5. What is the name of the Dator of the First Born of Barsoom captured by John Carter?

Answer: Xodar

Sorry if you chose Ze-rox, that was just a bad copy.
6. What was the name of the island where the Fist Born held John Carter Prisoner?

Answer: The Isle of Shador

On the Sea of Omean. Mordor is from 'Lord of the Rings'. Sodor is where 'Thomas the Tank Engine' lives. The Isle of Skye is off Scotland.
7. Who is the daughter of Tars Tarkus?

Answer: Sola

8. Who imprisoned John Carter after his return to Helium?

Answer: Zat Arras

Shang is the Holy Thern. Poh Kih Mhon or Pokemon. No tme or Not me.
9. Who is the daughter of Matai Shang?

Answer: Phaidor

She does finally redeem herself before dying.
10. John Carter meets his son without knowing him. Who is he?

Answer: Carthoris

A mixture of Carter and Thoris.
Source: Author awkins

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Real Tarzan Average
2. John Carter of Mars 3 Tough
3. John Carter of Mars 9 Tough
4. John Carter of Mars 10 Difficult
5. John Carter of Mars 4 Difficult
6. John Carter of Mars 6 Tough
7. Tarzan Average
8. Return of Tarzan Tough
9. John Carter of Mars 7 Tough
10. John Carter of Mars 1 Average
11. John Carter of Mars 5 Tough

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us