Quiz about Return of Tarzan
Quiz about Return of Tarzan

Return of Tarzan Trivia Quiz


If you're a Tarzan fan, you've certainly read the first sequel to the original novel. Let's find out what you know about it!

A multiple-choice quiz by Morfeus73. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. E. R. Burroughs

Author
Morfeus73
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,469
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
117
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Tarzan leaves America for Europe to visit whom? Hint

Paul d'Arnot
His cousin
Jane Porter
Count de Coude

2. How is Nikolas Rokoff related to the Countess Olga de Coude? Hint

They are not related
They are secretly married
He is her brother
He is her father

3. What is the name of Rokoff's confederate? Hint

Rokoff, Junior
Robert E. Lee
Kristoff Lambert
Alexis Paulvitch

4. Why does Count Raoul de Coude demand a duel with Tarzan? Hint

Rokoff tells de Coude that Tarzan is a spy
Tarzan insults him in French
He thinks Tarzan and Olga are having an affair
Tarzan boasts that he is a better swordsman

5. What kind of job does Count de Coude find for Tarzan? Hint

as a special agent in Algeria for the ministry of war
as his official hunter
as Olga's manservant
as an actor in the French theatre

6. With whom does Tarzan strike up an acquaintance while sailing for Cape Town? Hint

Hazel Strong
His real father
Rokoff in disguise
John Carter

7. Who does Tarzan rescue and befriend after washing up in Africa? Hint

Rokoff in disguise
Cheetah the Monkey
Busuli of the Waziri
Jane Porter's brother

8. Where does Tarzan's adopted tribe get their golden ornaments? Hint

A ship from Europe
The city of Opar
A hiding place under Tarzan's hut
They make them using magic

9. What is the name of the beautiful priestess of the lost city? Hint

She
Haleakola
Jane Porter in disguise
La

10. How is Jane Porter's fiance related to Tarzan? Hint

he once saved Tarzan's life
they are cousins
they are half-brothers
they are not related

11. What is the name of Lord Tennington's yacht? Hint

the Lady Alice
the African Queen
the Tennington
the yacht was not his

12. What alias does Rokoff use? Hint

J. Clayton
M. Thuran
P. d'Arnot
M. Thoreau

13. How does William lose Jane's respect? Hint

By losing a fight to Tarzan
By telling her that hunting is no job for a woman
By cowering before a lion
By cowering before Rokoff's gun

14. What does William reveal in his final moments? Hint

that he was dying of cancer anyway
that he is Jane's half-brother
that Tarzan is the rightful Lord Greystoke
that he never loved Jane

15. Who marries Tarzan and Jane? Hint

Rokoff
Tarzan himself
Busuli of the Waziri
Professor Porter


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Tarzan leaves America for Europe to visit whom?

Answer: Paul d'Arnot

Tarzan saved d'Arnot's life in the first novel, and, in exchange, the Frenchman taught the ape man his language. So Tarzan could speak French before he could English!
2. How is Nikolas Rokoff related to the Countess Olga de Coude?

Answer: He is her brother

Unlike her, though, he is evil! And he is plotting against her.
3. What is the name of Rokoff's confederate?

Answer: Alexis Paulvitch

"Kristoff Lambert" is a jokey respelling of the actor Christopher Lambert, who played Tarzan in "Greystoke: The Legend of Tarzan." Obviously, "Robert E. Lee" was a confederate general, not a confederate of Rokoff.
4. Why does Count Raoul de Coude demand a duel with Tarzan?

Answer: He thinks Tarzan and Olga are having an affair

Rokoff sets up the meeting between Tarzan and Olga so that de Coude can catch them, but the pair are guilty of kissing.
5. What kind of job does Count de Coude find for Tarzan?

Answer: as a special agent in Algeria for the ministry of war

Seems like a strange jump, eh, from jungle man to government agent? The novels are quite different from the "Me Tarzan" movies!
6. With whom does Tarzan strike up an acquaintance while sailing for Cape Town?

Answer: Hazel Strong

By sheer coincidence (a trademark of E.R. Burroughs), Hazel Strong just happens to be a friend of Jane Porter's. Tarzan's father is actually dead, and Tarzan never meets the star of "John Carter of Mars".
7. Who does Tarzan rescue and befriend after washing up in Africa?

Answer: Busuli of the Waziri

Tarzan ends up becoming chief of the Waziri tribe, after he helped them defend themselves against a raid on their village.
8. Where does Tarzan's adopted tribe get their golden ornaments?

Answer: The city of Opar

This novel is not the last time we will see Opar. It is a lost city, located deep in the jungle.
9. What is the name of the beautiful priestess of the lost city?

Answer: La

La is probably based on H. Rider Haggard's "She". She rules over this surviving remnant of the colonies of Atlantis.
10. How is Jane Porter's fiance related to Tarzan?

Answer: they are cousins

Because Tarzan's parents disappeared into Africa and did not leave an heir behind in England, the title of Lord Greystoke passed to the nearest relative. When William Cecil Clayton's father died, the title fell to him. Tarzan discovered this at the end of the first book, but he decided to say nothing.
11. What is the name of Lord Tennington's yacht?

Answer: the Lady Alice

This was the boat on which Hazel Strong, Jane Porter, and her fiancÚ traveled. It ended up sinking.
12. What alias does Rokoff use?

Answer: M. Thuran

Rokoff as Thuran manages to ingratiate himself with Jane Porter's traveling party, much to their misfortune. This acquaintance basically ends up costing William Clayton his life.
13. How does William lose Jane's respect?

Answer: By cowering before a lion

Tarzan saves them from the lion, of course. He speared the lion, but was not aware exactly who he was saving from its attack.
14. What does William reveal in his final moments?

Answer: that Tarzan is the rightful Lord Greystoke

As mentioned after an earlier question, Tarzan learned this fact at the end of the first book but decided to remain silent, letting his cousin keep the title for Jane's sake. With William's deathbed revelation, Tarzan (John Clayton) can take the title and Jane's hand in marriage.
15. Who marries Tarzan and Jane?

Answer: Professor Porter

Professor Porter, Jane's father, is an ordained minister who can officially perform marriages. This one is a double ceremony - Tarzan marries Jane, and Tennington marries Hazel.
Source: Author Morfeus73

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. John Carter of Mars 1 Average
2. The Real Tarzan Average
3. John Carter of Mars 2 Average
4. Tarzan Average
5. John Carter of Mars 5 Tough
6. John Carter of Mars 3 Tough
7. John Carter of Mars 6 Tough
8. John Carter of Mars 7 Tough
9. John Carter of Mars 9 Tough
10. John Carter of Mars 4 Difficult
11. John Carter of Mars 10 Difficult

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us