Quiz about John Carter of Mars 9
Quiz about John Carter of Mars 9

John Carter of Mars 9 Trivia Quiz


Questions based on 'Synthetic Men of Mars'. The ninth book in E.R. Burroughs' 'John Carter of Mars' series.

A multiple-choice quiz by awkins. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. E. R. Burroughs

Author
awkins
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
70,649
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
198
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What happened to Dejah Thoris, who sent John Carter off on this adventure? Hint

She lost her legs
Her arm was ripped off
Her brain was damaged
A broken back

2. Which two cities are separated by the Great Toonolian Marshes? Hint

Phundahl and Ompt
Phundahl and Toonol
Toonol and Ompt
Phundahl and Amhor

3. What is the name of the 'Synthetic Men'? Hint

Huminds
Hominds
Hormads
Homids

4. What was the name of the city where the synthetic men originated? Hint

Morphus
Helium
Gooli
Morbus

5. What was the name of the synthetic man who took Gantum Gur's body? Hint

Sytor
Tor-Dur-Bar
Vor Daj
Zuki

6. Who took the body previously owned by the occupier of Gantum Gur's body? Hint

Vor Daj
Janai
Ur Raj
Jal Had

7. The fake Tor-Dur-Bar, became bodyguard to the Third Jed. Who was the Third Jed? Hint

Bal Tab
Ur Raj
Jal Had
Ay-mad

8. After escaping from the city, they were captured by the Goolians. What is unusual about them? Hint

They were arborial
They had wings
They were marsupials
They were aquatic

9. Who was the red man in the cage next to Tor-Dur-Bar in the zoo? Hint

Ur Raj
Bal Tab
Dur Ajmad
Vor Daj

10. Who is the object of Vor Daj's affection? Hint

Thuria
Tara
Thuvia
Janai


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What happened to Dejah Thoris, who sent John Carter off on this adventure?

Answer: A broken back

In an airship accident. She was also in a coma.
2. Which two cities are separated by the Great Toonolian Marshes?

Answer: Phundahl and Toonol

Phundahl is at the Western extremity and Toonol is 1800 miles to the East.
3. What is the name of the 'Synthetic Men'?

Answer: Hormads

4. What was the name of the city where the synthetic men originated?

Answer: Morbus

This is where the great machine produces the synthetic people.
5. What was the name of the synthetic man who took Gantum Gur's body?

Answer: Tor-Dur-Bar

Gantum Gur was an assassin. Tor reversed his name and called himself Tun-gan.
6. Who took the body previously owned by the occupier of Gantum Gur's body?

Answer: Vor Daj

An abnormally strong Homad. His disguise helped him many times.
7. The fake Tor-Dur-Bar, became bodyguard to the Third Jed. Who was the Third Jed?

Answer: Ay-mad

Ay-mad eventually became Jeddak of Morbus.
8. After escaping from the city, they were captured by the Goolians. What is unusual about them?

Answer: They were marsupials

Anatok was Jed of Gooli, city of Ompt Island. They were cowardly, but boasted of their bravery.
9. Who was the red man in the cage next to Tor-Dur-Bar in the zoo?

Answer: Ur Raj

Of Hastor. Dur Ajmad was the rival of Jal Had. Bal Tab was the Green Martian. Vor is, of course, Tor-Dur-Bar.
10. Who is the object of Vor Daj's affection?

Answer: Janai

Janai of Amhor, who finally figured out what was happening.
Source: Author awkins

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. John Carter of Mars 1 Average
2. The Real Tarzan Average
3. John Carter of Mars 2 Average
4. Tarzan Average
5. Return of Tarzan Tough
6. John Carter of Mars 5 Tough
7. John Carter of Mars 3 Tough
8. John Carter of Mars 6 Tough
9. John Carter of Mars 7 Tough
10. John Carter of Mars 4 Difficult
11. John Carter of Mars 10 Difficult

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us