FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Match Work to Author  19451948
Quiz about Match Work to Author  19451948

Match Work to Author - 1945-1948 Quiz


Here are some works of fiction that attained the number one position on the New York Times Bestseller list in the years 1945-1948. Parenthetical year indicates when the title first reached the top position on the list. Match the author with their work.

A matching quiz by jcmttt. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors and their Works
  8. »
  9. Best Sellers

Author
jcmttt
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
407,910
Updated
Jul 06 22
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
362
Last 3 plays: daveguth (15/15), DeepHistory (15/15), postcards2go (15/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. So Well Remembered (1945)  
  John P. Marquand
2. The Black Rose (1945)  
  Thomas B. Costain
3. The King's General (1946)  
  Daphne du Maurier
4. Arch of Triumph (1946)  
  Thomas B. Costain
5. This Side of Innocence (1946)  
  Sinclair Lewis
6. The Hucksters (1946)  
  Frederic Wakeman
7. East River (1946)  
  Marcia Davenport
8. B.F.'s Daughter (1946)  
  Taylor Caldwell
9. Lydia Bailey (1947)  
  Kenneth Roberts
10. Gentlemen's Agreement (1947)  
  Van Wyck Mason
11. Kingsblood Royal (1947)  
  Ben Ames Williams
12. The Moneyman (1947)  
  Laura Z. Hobson
13. House Divided (1947)  
  James Hilton
14. East Side, West Side (1948)  
  Erich Maria Remarque
15. Eagle in the Sky (1948)  
  Sholem Asch





Select each answer

1. So Well Remembered (1945)
2. The Black Rose (1945)
3. The King's General (1946)
4. Arch of Triumph (1946)
5. This Side of Innocence (1946)
6. The Hucksters (1946)
7. East River (1946)
8. B.F.'s Daughter (1946)
9. Lydia Bailey (1947)
10. Gentlemen's Agreement (1947)
11. Kingsblood Royal (1947)
12. The Moneyman (1947)
13. House Divided (1947)
14. East Side, West Side (1948)
15. Eagle in the Sky (1948)

Most Recent Scores
Jun 18 2024 : daveguth: 15/15
May 24 2024 : DeepHistory: 15/15
May 16 2024 : postcards2go: 15/15
May 16 2024 : dee1304: 13/15
May 16 2024 : Midget40: 15/15
May 16 2024 : GoodwinPD: 15/15
May 16 2024 : stephedm: 15/15
May 16 2024 : PHILVV: 15/15
May 16 2024 : kstyle53: 15/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. So Well Remembered (1945)

Answer: James Hilton

James Hilton (1900-1954) is best known for his novels "Lost Horizon" (1933) and "Goodbye Mr. Chips" (1944). This book tells the story of an intelligent and charismatic fellow who must choose between his small hometown and a place on the national stage.
2. The Black Rose (1945)

Answer: Thomas B. Costain

Thomas B. Costain (1885-1965) was a Canadian-born author noted for his works of historical fiction. "The Black Rose" is an adventure/love story following three important historical figures and an old English legend.
3. The King's General (1946)

Answer: Daphne du Maurier

Daphne du Maurier (1907-1989) was an English author whose most notable work was "Rebecca" (1938). This story concerns a man and woman separated by the English civil war and their destinies once the war ends.
4. Arch of Triumph (1946)

Answer: Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque (1898-1970) is best known for the novel "All Quiet on the Western Front" (1928). This story concerns a German doctor living in Paris as a refugee who becomes a stateless wanderer trying to avoid capture during the years of WWII.
5. This Side of Innocence (1946)

Answer: Taylor Caldwell

Taylor Caldwell (1900-1985) was a British-born American novelist noted for her intricate plots and suspenseful stories. This is a post-civil war story of greed and love in upstate New York where two brothers become entangled with the same woman.
6. The Hucksters (1946)

Answer: Frederic Wakeman

Frederic Wakeman (1909-1998) sets this book in New York toward the end of WWII. He reveals the sordidness of the advertising business at the time and the destructive effects on the struggling advertisers.
7. East River (1946)

Answer: Sholem Asch

Sholem Asch (1880-1957) was a Polish-Jewish novelist who settled in the US. This is a story set in Manhatten at the dawn of the 20th century. The "melting pot" of America becomes a "boiling pot" as the Jews and Christians work to form a peaceful coexistence.
8. B.F.'s Daughter (1946)

Answer: John P. Marquand

John P. Marquand (1893-1960) won a Pulitzer in 1938 for "The Late George Apley". This is about the daughter of a wealthy industrialist during WWII who wishes to free herself from her family and live as she sees fit. She then becomes conflicted when her former boyfriend heads overseas and she marries a radical journalist.
9. Lydia Bailey (1947)

Answer: Kenneth Roberts

Kenneth Roberts (1885-1957) is known for his thoroughly researched historical works. In this one, set in Africa, Haiti and the early US, the Haitians are defended by one man as they seek their freedom.
10. Gentlemen's Agreement (1947)

Answer: Laura Z. Hobson

Laura Z. Hobson (1900-1986) is best known for her huge-selling novel "Gentleman's Agreement". It's about a reporter who is tasked with writing a series of articles on anti-Semitism in America. As an aid to his research he decides to pose as a Jew.
11. Kingsblood Royal (1947)

Answer: Sinclair Lewis

Sinclair Lewis (1885-1951) was the first American to win the Nobel Prize in Literature (1930). In this story, a "typical" American discovers that he has African-American blood. This leads to an examination of "black" and "white" America disclosing many of the issues we still contend with today.
12. The Moneyman (1947)

Answer: Thomas B. Costain

Thomas B. Costain (1885-1965) was a Canadian-born author noted for his works of historical fiction. "The Moneyman" is set in France during the 1400s and tells of the first of the renowned merchant princes.
13. House Divided (1947)

Answer: Ben Ames Williams

Ben Ames Williams (1889-1953) was an American writer who, over 24 years, had published 135 short stories, 35 serials, and 7 articles for the Saturday Evening Post. "House Divided" is a Civil War epic of over 1500 pages that has been described as America's "War and Peace".
14. East Side, West Side (1948)

Answer: Marcia Davenport

Marcia Davenport (1903-1996) was an American author and music critic. Her initial success was the first American biography of composer Wolfgang Amadeus Mozart. This novel is set in the social world of New York at the end of WWII. The story delves into the life of the female protagonist as she begins to see beyond the high-class extravagances of her friends and family.
15. Eagle in the Sky (1948)

Answer: Van Wyck Mason

Van Wyck Mason (1901-1978) was an American historian and novelist whose career as a writer spanned 50 years and included 65 published novels. "Eagle in the Sky" is set during the American Revolution, with the hero becoming a ship's surgeon and witnessing a number of the significant historical events of the time.
Source: Author jcmttt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Match Work to Author - NYT #1s (1942-1960):

Match NYT #1 Bestsellers from the era with its author.

  1. Match Work to Author - 1942-1945 Easier
  2. Match Work to Author - 1945-1948 Easier
  3. Match Work to Author - 1948-1950 Easier
  4. Match Work to Author - 1951-1955 Easier
  5. Match Work to Author - 1955-1960 Easier

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us