FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Match Work to Author  19511955
Quiz about Match Work to Author  19511955

Match Work to Author - 1951-1955 Quiz


Here are some works of fiction that attained the number one position on the New York Times Bestseller list in the years 1951-1955. Parenthetical year indicates when the title first reached the top position on the list. Match the author with their work.

A matching quiz by jcmttt. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors and their Works
  8. »
  9. Best Sellers

Author
jcmttt
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
408,184
Updated
Feb 17 22
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
402
Last 3 plays: daveguth (15/15), DeepHistory (15/15), winston1 (15/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Joy Street (1951)   
  Hamilton Basso
2. From Here to Eternity (1951)   
  Annemarie Selinko
3. The Caine Mutiny (1951)   
  Morton Thompson
4. My Cousin Rachel (1952)   
  Herman Wouk
5. The Silver Chalice (1952)   
  Irving Stone
6. East of Eden (1952)   
  Frances Parkinson Keyes
7. Désirée (1953)   
  James Jones
8. Beyond This Place (1953)   
  Françoise Sagan
9. Lord Vanity (1953)   
  Daphne du Maurier
10. Not as a Stranger (1954)   
  Thomas B. Costain
11. Mary Anne (1954)   
  John P. Marquand
12. Love is Eternal (1954)   
  A.J. Cronin
13. The View from Pompey's Head (1955)   
  Samuel Shellabarger
14. Sincerely, Willis Wayde (1955)   
  John Steinbeck
15. Bonjour Tristesse (1955)   
  Daphne du Maurier





Select each answer

1. Joy Street (1951)
2. From Here to Eternity (1951)
3. The Caine Mutiny (1951)
4. My Cousin Rachel (1952)
5. The Silver Chalice (1952)
6. East of Eden (1952)
7. Désirée (1953)
8. Beyond This Place (1953)
9. Lord Vanity (1953)
10. Not as a Stranger (1954)
11. Mary Anne (1954)
12. Love is Eternal (1954)
13. The View from Pompey's Head (1955)
14. Sincerely, Willis Wayde (1955)
15. Bonjour Tristesse (1955)

Most Recent Scores
Jun 18 2024 : daveguth: 15/15
May 23 2024 : DeepHistory: 15/15
May 16 2024 : winston1: 15/15
May 16 2024 : james1947: 15/15
May 16 2024 : postcards2go: 15/15
May 16 2024 : Upstart3: 5/15
May 16 2024 : workisboring: 15/15
May 16 2024 : Liz5050: 2/15
May 16 2024 : LadyNym: 15/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Joy Street (1951)

Answer: Frances Parkinson Keyes

Frances Parkinson Keyes (1885-1970) was a popular American author whose novels, set in Europe, Louisiana and New England, often included actual people and are known for historical, geographical, and scientific accuracy. "Joy Street" tells of a family living on Beacon Hill in Boston trying to negotiate the blending of cultures that they are faced with.
2. From Here to Eternity (1951)

Answer: James Jones

James Jones (1921-1977) was an American novelist who won the 1952 National Book Award for this, his first published novel. "From Here to Eternity" is set in Hawaii in 1941 and tells of a young private's struggles, climaxing with the Japanese attack on Pearl Harbor.
3. The Caine Mutiny (1951)

Answer: Herman Wouk

Herman Wouk (1915-2019) was an American author best known for his historical fiction such as this Pulitzer prize-winning novel. The "Caine Mutiny" dramatizes a WWII mutiny on a US naval warship operating in the Pacific.
4. My Cousin Rachel (1952)

Answer: Daphne du Maurier

Daphne du Maurier (1907-1989) was an English author whose most notable work was "Rebecca" (1938). This is a story surrounding two close male cousins who are separated when the elder takes a trip to Italy, falls in love, marries and then is killed under somewhat mysterious circumstances.
5. The Silver Chalice (1952)

Answer: Thomas B. Costain

Thomas B. Costain (1885-1965) was a Canadian-born author noted for his works of historical fiction. This hugely popular novel follows an artisan who is hired to embellish the cup Jesus used at the Last Supper, and his travels to the Holy Lands, Greece, and Rome.
6. East of Eden (1952)

Answer: John Steinbeck

John Steinbeck (1902-1968) was an American author and winner of both the Nobel and Pulitzer Prizes in Literature. "East of Eden" parallels the stories of Adam and Eve and their sons Cain and Abel in a modern, powerful, psychological family saga.
7. Désirée (1953)

Answer: Annemarie Selinko

Annemarie Selinko (1914-1986) was an Austrian novelist whose novels were widely translated and also made into movies. "Désirée", her final novel, tells the story of Désirée Clary, who was once engaged to Napoleon and later became queen of Sweden and Denmark.
8. Beyond This Place (1953)

Answer: A.J. Cronin

A. J. Cronin (1896-1981) is best known for his novel "The Citadel" (1937). In this book, a young man finds out that his father has been imprisoned for murder for 15 years and sets out to discover the full story of his father's case.
9. Lord Vanity (1953)

Answer: Samuel Shellabarger

Samuel Shellabarger (1888-1954) was also an educator who published several scholarly works in addition to his novels. "Lord Vanity" tells the story of a low-born Venetian who maneuvers his way into the ruling class of France and England in the 1700s.
10. Not as a Stranger (1954)

Answer: Morton Thompson

Morton Thompson (1907-1953) was an American journalist, novelist and screenwriter. His novel "Not as a Stranger" is about an idealistic, ambitious and arrogant doctor who struggles with his career and love life.
11. Mary Anne (1954)

Answer: Daphne du Maurier

Daphne du Maurier (1907-1989) was an English author whose most notable work, "Rebecca" (1938), was adapted for both the stage and Alfred Hitchcock's 1940 film. "Mary Anne" is the story of the author's great great grandmother, Mary Anne Clarke who was the mistress of Frederick Augustus, the Duke of York and Albany ("The Grand Old Duke of York" of the nursery rhyme).
12. Love is Eternal (1954)

Answer: Irving Stone

Irving Stone (1903-1989) was an American writer, chiefly known for his biographical novels of noted artists, such as "Lust for Life" (Vincent van Gogh) and "The Agony and the Ecstasy" (Michelangelo). "Love is Eternal" is his biographical novel of Abraham Lincoln and Mary Todd Lincoln.
13. The View from Pompey's Head (1955)

Answer: Hamilton Basso

Hamilton Basso (1904-1964) was an American journalist and novelist who spent 20 years as an associate editor at "The New Yorker" magazine. This novel, his best-known work, is the story of a New York City lawyer who returns to Pompey's Head, SC (his hometown) in the early 1950s to delve into a mystery surrounding one of his clients (a famous writer).
14. Sincerely, Willis Wayde (1955)

Answer: John P. Marquand

John P. Marquand (1893-1960) was a Pulitzer Prize-winning author, honored for "The Late George Apley" in 1938. This is the story of an American businessman who must wrestle with a series of compromises and decisions to ensure his success.
15. Bonjour Tristesse (1955)

Answer: Françoise Sagan

Françoise Sagan (1935-2004) was a French playwright, novelist, and screenwriter known for works with strong romantic themes. This was her best-known novel, which was written when she was a teenager. Set in France, it describes a 17-year-old girl who tries to manipulate her father's love life and meets with unexpected consequences.
Source: Author jcmttt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Match Work to Author - NYT #1s (1942-1960):

Match NYT #1 Bestsellers from the era with its author.

  1. Match Work to Author - 1942-1945 Easier
  2. Match Work to Author - 1945-1948 Easier
  3. Match Work to Author - 1948-1950 Easier
  4. Match Work to Author - 1951-1955 Easier
  5. Match Work to Author - 1955-1960 Easier

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us