FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Match Work to Author  19481950
Quiz about Match Work to Author  19481950

Match Work to Author - 1948-1950 Quiz


Here are some works of fiction that attained the number one position on the New York Times Bestseller list in the years 1948-1950. Parenthetical year indicates when the title first reached the top position on the list. Match the author with their work.

A matching quiz by jcmttt. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors and their Works
  8. »
  9. Best Sellers

Author
jcmttt
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
408,050
Updated
Feb 24 22
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
369
Last 3 plays: Kabdanis (15/15), postcards2go (15/15), cardsfan_027 (15/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. The Ides of March (1948)  
  Irwin Shaw
2. Raintree County (1948)  
  Elizabeth Goudge
3. Pilgrim's Inn (1948)  
  Daphne du Maurier
4. The Naked and the Dead (1948)  
  Mika Waltari
5. Shannon's Way (1948)  
  John O'Hara
6. The Young Lions (1948)  
  A. J. Cronin
7. The Big Fisherman (1948)  
  Lloyd C. Douglas
8. Point of No Return (1949)  
  John P. Marquand
9. A Rage To Live (1949)   
  Ross Lockridge
10. The Egyptian (1949)  
  John Hersey
11. The Parasites (1950)  
  Budd Schulberg
12. The Wall (1950)  
  Thornton Wilder
13. The Cardinal (1950)  
  Henry Morton Robinson
14. Across the River and Into the Trees (1950)  
  Norman Mailer
15. The Disenchanted (1950)  
  Ernest Hemingway





Select each answer

1. The Ides of March (1948)
2. Raintree County (1948)
3. Pilgrim's Inn (1948)
4. The Naked and the Dead (1948)
5. Shannon's Way (1948)
6. The Young Lions (1948)
7. The Big Fisherman (1948)
8. Point of No Return (1949)
9. A Rage To Live (1949)
10. The Egyptian (1949)
11. The Parasites (1950)
12. The Wall (1950)
13. The Cardinal (1950)
14. Across the River and Into the Trees (1950)
15. The Disenchanted (1950)

Most Recent Scores
May 16 2024 : Kabdanis: 15/15
May 16 2024 : postcards2go: 15/15
May 16 2024 : cardsfan_027: 15/15
May 16 2024 : dee1304: 15/15
May 16 2024 : GoodwinPD: 15/15
May 16 2024 : ArlingtonVA: 13/15
May 16 2024 : MargW: 15/15
May 16 2024 : PHILVV: 15/15
May 16 2024 : Picard25: 15/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Ides of March (1948)

Answer: Thornton Wilder

Thornton Wilder (1897-1975) was an American novelist and playwright. He won a Pulitzer Prize for "The Bridge of San Luis Rey" in 1928. In this novel, he explores the human side of the historical figure of Julius Caesar in Rome.
2. Raintree County (1948)

Answer: Ross Lockridge

Ross Lockridge (1914-1948) was an American novelist whose "Raintree County" is often mentioned in discussions of the "Great American Novel". This is a sweeping tale of the 19th-century history of the US, from the pre-Civil War westward expansion to the debate over slavery, to the Civil War, to the Industrial Revolution and the Labor Movement which followed.

It also happens to be my favorite novel, ever.
3. Pilgrim's Inn (1948)

Answer: Elizabeth Goudge

Elizabeth Goudge (1900-1984) was a British novelist and acclaimed writer of children's books. In "Pilgrim's Inn" a soldier comes back from WWII a broken man. His return to the family refuge on England's Hampshire coast renews his spirit and leads to a love lost and love forever gained.
4. The Naked and the Dead (1948)

Answer: Norman Mailer

Norman Mailer (1923-2007) was an American novelist and journalist who, in a career of 60+ years, published 11 bestsellers. This novel is a graphic portrayal of an army platoon on a Japanese-held island in the South Pacific during World War II who try to maintain a sense of dignity amidst the horror of the warfare they are embroiled in.
5. Shannon's Way (1948)

Answer: A. J. Cronin

A. J. Cronin (1896-1981) is best known for his novel "The Citadel" (1937). This book is the sequel to "The Green Years" (1944) where a scientist must overcome his personal weaknesses before he can complete his medical research.
6. The Young Lions (1948)

Answer: Irwin Shaw

Irwin Shaw (1913-1984) was an American playwright, screenwriter and novelist whose books have sold more than 14 million copies. "The Young Lions" tells the story of three people during WWII (including a young Nazi) and how the war's complexity affects each of them in a different manner.
7. The Big Fisherman (1948)

Answer: Lloyd C. Douglas

Lloyd C. Douglas (1877-1951) was an American minister and author. This book is a prequel to "The Robe" and follows the story of the apostle Peter as he becomes a follower of Jesus and ultimately becomes the leader of those spreading the Word after Christ's crucifixion.
8. Point of No Return (1949)

Answer: John P. Marquand

John P. Marquand (1893-1960) was a Pulitzer Prize-winning author, honored for "The Late George Apley" in 1938. "Point of No Return" is the story of a man hoping to become a bank VP and his trip back to his small hometown in Massachusetts to ponder his life's journey and decisions for his future.
9. A Rage To Live (1949)

Answer: John O'Hara

John O'Hara (1905-1970) was a masterful writer of short stories and became a best-selling novelist in his 20s with "Appointment in Samarra" and "Butterfield 8". This book features a kaleidoscope of diverse characters from a Pennsylvania community and their complex social interactions.
10. The Egyptian (1949)

Answer: Mika Waltari

Mika Waltari (1908-1979) was a Finnish writer well known for this best-selling novel. The story of "The Egyptian" is told by an exiled physician who describes incidents in and around Egypt in notably accurate historical detail.
11. The Parasites (1950)

Answer: Daphne du Maurier

Daphne du Maurier (1907-1989) was an English author whose most notable work was "Rebecca" (1938). This is the story of three siblings, born of talented singing and dancing parents, who are now pursuing their own career dreams.
12. The Wall (1950)

Answer: John Hersey

John Hersey (1914-1993) was an American writer and journalist. This novel tells the story of a large group of Jewish men and women imprisoned in the Nazi's Warsaw Ghetto who escape the inhumanly cruel prison.
13. The Cardinal (1950)

Answer: Henry Morton Robinson

Henry Morton Robinson (1898-1961) was an American novelist, best known for "The Cardinal", which Time magazine stated was "The year's most popular book, fiction or nonfiction". It's about the personal journey of an American of humble beginnings who is able to become a cardinal in the Catholic Church.
14. Across the River and Into the Trees (1950)

Answer: Ernest Hemingway

Ernest Hemingway (1899-1961) was an American novelist, journalist, and sportsman. This book is an homage to the great city of Venice and the relationship between a war-weary American colonel and an Italian countess.
15. The Disenchanted (1950)

Answer: Budd Schulberg

Budd Schulberg (1914-2009) was an American screenwriter, novelist and sports writer. His book "The Disenchanted" tells of a successful post-WWI writer and his meteoric rise and fall during the roaring twenties.
Source: Author jcmttt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Match Work to Author - NYT #1s (1942-1960):

Match NYT #1 Bestsellers from the era with its author.

  1. Match Work to Author - 1942-1945 Easier
  2. Match Work to Author - 1945-1948 Easier
  3. Match Work to Author - 1948-1950 Easier
  4. Match Work to Author - 1951-1955 Easier
  5. Match Work to Author - 1955-1960 Easier

5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us