FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Match Work to Author  19421945
Quiz about Match Work to Author  19421945

Match Work to Author - 1942-1945 Quiz


Here are some works of fiction that attained the number one position on the New York Times Bestseller list in the years 1942-1945. Parenthetical year indicates when the title first reached the top position on the list. Match the author with their work.

A matching quiz by jcmttt. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors and their Works
  8. »
  9. Best Sellers

Author
jcmttt
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
407,706
Updated
Oct 08 22
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
386
Last 3 plays: daveguth (15/15), DeepHistory (15/15), LadyNym (15/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. And Now Tomorrow (1942)  
  Adria Locke Langley
2. The Song of Bernadette (1942)  
  W. Somerset Maugham
3. Drivin' Woman (1942)  
  Kathleen Winsor
4. The Robe (1942)   
  Elizabeth Goudge
5. Mrs. Parkington (1943)   
  Samuel Shellabarger
6. So Little Time (1943)  
  Lillian E. Smith
7. A Tree Grows in Brooklyn (1944)   
  Gwethalyn Graham
8. Strange Fruit (1944)   
  Franz Werfel
9. The Razor's Edge (1944)  
  Lloyd C. Douglas
10. Green Dolphin Street (1944)  
  A. J. Cronin
11. Forever Amber (1944)  
  Louis Bromfield
12. The Green Years (1944)  
  Rachel Field
13. Earth and High Heaven (1945)  
  John P. Marquand
14. Captain from Castille (1945)  
  Betty Smith
15. A Lion Is in the Streets (1945)  
  Elizabeth Pickett





Select each answer

1. And Now Tomorrow (1942)
2. The Song of Bernadette (1942)
3. Drivin' Woman (1942)
4. The Robe (1942)
5. Mrs. Parkington (1943)
6. So Little Time (1943)
7. A Tree Grows in Brooklyn (1944)
8. Strange Fruit (1944)
9. The Razor's Edge (1944)
10. Green Dolphin Street (1944)
11. Forever Amber (1944)
12. The Green Years (1944)
13. Earth and High Heaven (1945)
14. Captain from Castille (1945)
15. A Lion Is in the Streets (1945)

Most Recent Scores
Jun 18 2024 : daveguth: 15/15
May 24 2024 : DeepHistory: 15/15
May 16 2024 : LadyNym: 15/15
May 16 2024 : JanIQ: 2/15
May 16 2024 : dee1304: 15/15
May 16 2024 : spanishliz: 4/15
May 16 2024 : PHILVV: 15/15
May 03 2024 : shadowzep: 15/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. And Now Tomorrow (1942)

Answer: Rachel Field

This was the last novel by Rachel Field (1894-1942), who died on March 15, 1942, when the story was being serialized in a magazine. It was published in May and became a best seller. It is the story of a deaf but rich woman seeking a cure for her deafness and its effects on her social life.
2. The Song of Bernadette (1942)

Answer: Franz Werfel

Franz Werfel (1890-1945) was best known for "The Forty Days of Musa Dagh" which covered events of the Armenian genocide of 1915. His novel "The Song of Bernadette", about the French Catholic saint Bernadette Soubirous, was made into a Hollywood film in 1943.
3. Drivin' Woman (1942)

Answer: Elizabeth Pickett

Elizabeth Pickett (1896-1984) was best known for "Drivin' Woman", which was described as a novel similar to "Gone with the Wind". She was also a screenwriter who wrote the story and screenplay for the film "Navajo" in 1952.
4. The Robe (1942)

Answer: Lloyd C. Douglas

Lloyd C. Douglas (1877-1951) didn't write his first novel until he was 50 but was a very popular American author nonetheless. "The Robe" tells the story of a Roman soldier who acquires Christ's robe and sets off on a quest to find the truth about it.
5. Mrs. Parkington (1943)

Answer: Louis Bromfield

Louis Bromfield (1896-1956) won a Pulitzer Prize in 1927 for his novel "Early Autumn". Mrs. Parkington is a story of a very wealthy and elderly woman reflecting on her choices (good and bad) in living her life in the early decades of the 20th century.
6. So Little Time (1943)

Answer: John P. Marquand

John P. Marquand (1893-1960) was a Pulitzer Prize-winning author, honored for "The Late George Apley" in 1938. "So Little Time" tells the story of a small-town boy growing up in America who, along with several others, must deal with the looming specter of America's entrance into WWII.
7. A Tree Grows in Brooklyn (1944)

Answer: Betty Smith

Betty Smith (1896-1972) is best known for her first book "A Tree Grows in Brooklyn". It is the story of the idealistic Francie Nolan during her formative years in her slum neighborhood, set during turn-of-the-century America.
8. Strange Fruit (1944)

Answer: Lillian E. Smith

Lillian E. Smith (1897-1966) was an early proponent of race and gender equality. "Strange Fruit", her best-known work, was controversial in dealing with interracial romance.
9. The Razor's Edge (1944)

Answer: W. Somerset Maugham

W. Somerset Maugham (1874-1965) was known as the highest-paid author of the 1930s. "The Razor's Edge" tells the story of a young American on a spiritual odyssey to identify the truths necessary to guide his choices and determine his fate.
10. Green Dolphin Street (1944)

Answer: Elizabeth Goudge

Elizabeth Goudge (1900-1984) was a British novelist and acclaimed writer of children's books. In "Green Dolphin Street" two sisters love the same man, who goes to New Zealand to establish his business and then mistakenly writes to the wrong sister proposing marriage.
11. Forever Amber (1944)

Answer: Kathleen Winsor

Kathleen Winsor (1919-2003) at 18 years old, listed as one of her life goals, "the writing of a best-selling novel". "Forever Amber" is a sweeping historical romance set in Restoration England and is often compared to "Gone with the Wind".
12. The Green Years (1944)

Answer: A. J. Cronin

A. J. Cronin (1896-1981) is best known for his novel "The Citadel" (1937). "The Green Years" is about an Irish orphan sent to live with his domineering grandparents in Scotland, where he ultimately forms a bond with his defiant great-grandfather.
13. Earth and High Heaven (1945)

Answer: Gwethalyn Graham

Gwethalyn Graham (1913-1965), with this book, became the first Canadian writer to reach number one on the New York Times bestseller list. This novel tells of lovers who must overcome the obstacles of racial intolerance.
14. Captain from Castille (1945)

Answer: Samuel Shellabarger

Samuel Shellabarger (1888-1954) was also an educator who published several scholarly works in addition to his novels. "Captain from Castille" is a big, bold adventure depicting a Spaniard who joins Cortez in his quest to take over Mexico.
15. A Lion Is in the Streets (1945)

Answer: Adria Locke Langley

Adria Locke Langley (1899-1983) had her novel made into a motion picture in 1953 under the same title. It starred James Cagney as the former Senator of Louisiana, Huey Long, on whose life the story is based.
Source: Author jcmttt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Match Work to Author - NYT #1s (1942-1960):

Match NYT #1 Bestsellers from the era with its author.

  1. Match Work to Author - 1942-1945 Easier
  2. Match Work to Author - 1945-1948 Easier
  3. Match Work to Author - 1948-1950 Easier
  4. Match Work to Author - 1951-1955 Easier
  5. Match Work to Author - 1955-1960 Easier

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us