FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Match Work to Author  19801982
Quiz about Match Work to Author  19801982

Match Work to Author - 1980-1982 Quiz


Here are some works of fiction that attained the number one position on the New York Times Bestseller list in the years 1980-1982. Parenthetical year indicates when the title first reached the top position on the list. Match the author with their work.

A matching quiz by jcmttt. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors and their Works
  8. »
  9. Best Sellers

Author
jcmttt
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
408,454
Updated
Mar 26 22
# Qns
15
Difficulty
Very Easy
Avg Score
14 / 15
Plays
440
Last 3 plays: daveguth (15/15), Verbonica (15/15), DeepHistory (15/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Smiley's People (1980)   
  Ken Follett
2. Princess Daisy (1980)   
  Stephen King
3. The Bourne Identity (1980)   
  Sidney Sheldon
4. Rage of Angels (1980)   
  James Clavell
5. Firestarter (1980)   
  John Jakes
6. The Key to Rebecca (1980)   
  Robert Ludlum
7. The Covenant (1980)   
  Stephen King
8. Gorky Park (1981)   
  Martin Cruz Smith
9. Noble House (1981)   
  Judith Krantz
10. Cujo (1981)  
  John le Carré
11. The Hotel New Hampshire (1981)   
  James Michener
12. An Indecent Obsession (1981)   
  John Irving
13. North and South (1982)   
  Colleen McCullough
14. The Parsifal Mosaic (1982)   
  Robert Ludlum
15. The Man from St. Petersburg (1982)   
  Ken Follett





Select each answer

1. Smiley's People (1980)
2. Princess Daisy (1980)
3. The Bourne Identity (1980)
4. Rage of Angels (1980)
5. Firestarter (1980)
6. The Key to Rebecca (1980)
7. The Covenant (1980)
8. Gorky Park (1981)
9. Noble House (1981)
10. Cujo (1981)
11. The Hotel New Hampshire (1981)
12. An Indecent Obsession (1981)
13. North and South (1982)
14. The Parsifal Mosaic (1982)
15. The Man from St. Petersburg (1982)

Most Recent Scores
Jun 18 2024 : daveguth: 15/15
May 26 2024 : Verbonica: 15/15
May 23 2024 : DeepHistory: 15/15
May 22 2024 : TurkishLizzy: 11/15
May 16 2024 : Guest 50: 11/15
May 16 2024 : ghosttowner: 15/15
May 16 2024 : flopsymopsy: 15/15
May 16 2024 : Zippy826: 15/15
May 16 2024 : JanIQ: 7/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Smiley's People (1980)

Answer: John le Carré

John le Carré (1931-2020) was an Irish author, who is best known for his third novel, "The Spy Who Came in from the Cold". This is the seventh book of his nine-book "George Smiley" series telling of the hero's being returned to active service to again confront his Soviet archenemy.
2. Princess Daisy (1980)

Answer: Judith Krantz

Judith Krantz (1928-2019) was a fashion editor and magazine writer who helped start a form of romance novel called "bonkbusters". In this book, Krantz describes a Russian princess whose life moves from wealth and privilege to starting over with nothing.
3. The Bourne Identity (1980)

Answer: Robert Ludlum

Robert Ludlum (1927-2001) was an American author who, before turning to writing, had been a theatre actor and served a stint in the United States Marines. This is the first book of the original, wildly popular "Jason Bourne" trilogy where we are introduced to an amnesiac trying to recover his identity while being pursued by assassins.
4. Rage of Angels (1980)

Answer: Sidney Sheldon

Sidney Sheldon (1917-2007) was an American writer and director who created the television hits "Hart to Hart", "The Patty Duke Show" and "I Dream of Jeannie". "Rage of Angels" follows a successful female lawyer who is romantically pursued by a politician and a Mafia don.
5. Firestarter (1980)

Answer: Stephen King

Stephen King (1947) is an American author of horror, suspense and fantasy novels who has been nicknamed the "King of Horror", a clever use of his surname. This is the story of a young girl who is pursued by the government after it's discovered that she has displayed pyrokinetic powers.
6. The Key to Rebecca (1980)

Answer: Ken Follett

Ken Follett (1949) is a British author of thrillers and historical novels who has sold more than 160 million copies of his works. Here, Follett gives us the story of a beleaguered British officer and a young Jewish girl trying to thwart a master Nazi agent's mission in Cairo.
7. The Covenant (1980)

Answer: James Michener

James Michener (1907-1997) was an American author who had many works that were bestsellers and were often chosen by the Book of the Month Club. In this tale, Michener takes us to South Africa and gives us the history of its wars and politics throughout many generations.
8. Gorky Park (1981)

Answer: Martin Cruz Smith

Martin Cruz Smith (1942-) is an American mystery novelist who is best known for his nine-book "Arkady Renko" series about a Russian investigator, who was first introduced in this novel. In this book, Renko investigates a triple murder while having to contend with the New York City police, the KGB and the FBI.
9. Noble House (1981)

Answer: James Clavell

James Clavell (1921 - 1994) was an Australian-born and naturalized American director and screenwriter best known for his "Asian Saga" novels. This entry in Clavell's "Asian Saga" series is set in Hong Kong and covers slightly more than a week but includes several natural disasters and a murder.
10. Cujo (1981)

Answer: Stephen King

Stephen King (1947) is an American author who has received Bram Stoker Awards, World Fantasy Awards, and British Fantasy Society Awards. This book and its namesake movie ratchet up the suspense as a family dog, a huge St. Bernard, contracts rabies and terrorizes the family.
11. The Hotel New Hampshire (1981)

Answer: John Irving

John Irving (1942) is an American-Canadian novelist and screenwriter who won an Academy Award for Best Adapted Screenplay for his script of "The Cider House Rules" (1999). "The Hotel New Hampshire" is the story of the Berry family's lives, loves, deaths and a plethora of odd and outrageous experiences thrown at them by bizarre fate.
12. An Indecent Obsession (1981)

Answer: Colleen McCullough

Colleen McCullough (1937 - 2015) was an Australian author who, due to her depth of historical research for her "Masters of Rome" series, was awarded a Doctor of Letters degree by Macquarie University in 1993. In "An Indecent Obsession" a talented nurse becomes enamored of a war hero who has deep-seated issues which ultimately lead to tragic consequences.
13. North and South (1982)

Answer: John Jakes

John Jakes (1932) is an American writer, best known for his American historical & speculative fiction, specifically this Civil War trilogy. "North and South", the first book of the trilogy follows two families as their friendship is threatened by the events of the war.
14. The Parsifal Mosaic (1982)

Answer: Robert Ludlum

Robert Ludlum (1927 - 2001) was an American author who has had a dozen books adapted for movies and miniseries. "The Parsifal Mosaic", tells of an agent who is pursued by both Russian and US assassins and his lover and co-agent whom he thought had been killed.
15. The Man from St. Petersburg (1982)

Answer: Ken Follett

Ken Follett (1949) is a British author who was named a Grand Master at the Edgar Awards (mystery writers) in New York in 2013. This is the tale of a master manipulator and assassin who has the entire English police force, the aristocracy and even Winston Churchill laying for him.
Source: Author jcmttt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Match Work to Author - NYT #1s (1980-1989):

Match NYT #1 Bestsellers from the era with its author.

  1. Match Work to Author - 1980-1982 Very Easy
  2. Match Work to Author - 1982-1984 Easier
  3. Match Work to Author - 1984-1986 Easier
  4. Match Work to Author - 1986-1987 Very Easy
  5. Match Work to Author - 1987-1989 Easier

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us