FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Northanger Abbey
Quiz about Northanger Abbey

The Ultimate Northanger Abbey Quiz | Austen, Jane


A quiz on Jane Austen's charming book, "Northanger Abbey". I will endeavor to make this quiz fairly difficult. All quotes are taken from "Northanger Abbey", unless otherwise stated.

A multiple-choice quiz by SkiersDream. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Austen, Jane
  8. »
  9. Northanger Abbey

Author
SkiersDream
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
85,461
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
673
- -
Question 1 of 10
1. From whom did Catherine learn that "Many a flower is born to blush unseen/And waste its fragrance on the desert air"?

Answer: (One Word)
Question 2 of 10
2. According to Henry Tilney, "the usual style of letter-writing among women" is what? Hint


Question 3 of 10
3. Eleanor Tilney often trusts Henry Tilney in the choice of muslin for a gown. Indeed, he payed (how many?) shillings a yard for the one he bought for her "the other day" which was "pronounced to be a prodigious bargain by every lady who saw it". And of course, is was a "true Indian muslin". How many shillings did he pay per yard?

Answer: (one word - a number)
Question 4 of 10
4. Whose skeleton did Catherine feel must be behind the dreadful black veil in "The Mysteries of Udolpho"? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these features was not in John Thorpe's description of his new curricle? Hint


Question 6 of 10
6. In which act of the play did Catherine spot Henry Tilney, after she missed her engagement with Miss Tilney and him to walk in the country?

Answer: (One Word)
Question 7 of 10
7. What time was it when Henry Tilney discovered Catherine "exploring" his mother's room? Hint


Question 8 of 10
8. How many pounds did John Thorpe tell General Tilney that Catherine would have, upon first meeting him? Hint


Question 9 of 10
9. What was the date on James' letter telling Catherine that he had broken his engagement with Isabella? Hint


Question 10 of 10
10. How many years apart in age were Henry Tilney and Catherine at the end of the novel?

Answer: (One Word - number)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 03 2024 : Guest 76: 5/10
Apr 27 2024 : Guest 213: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. From whom did Catherine learn that "Many a flower is born to blush unseen/And waste its fragrance on the desert air"?

Answer: Gray

"But from fifteen to seventeen she was in training for a heroine; she read all such works as heroines must read to supply their memories with those quotations which are so serviceable and so soothing in the vicissitudes of their eventful lives".

*The filter automatically omits the word in the original quote.
2. According to Henry Tilney, "the usual style of letter-writing among women" is what?

Answer: "faultless, except in three particulars."

"As far as I have had opportunity of judging, it appears to me that the usual style of letter-writing among women is faultless, except in three particulars."

"And what are they?"

"A general deficiency of subject, a total inattention to stops, and a very frequent ignorance of grammar."
3. Eleanor Tilney often trusts Henry Tilney in the choice of muslin for a gown. Indeed, he payed (how many?) shillings a yard for the one he bought for her "the other day" which was "pronounced to be a prodigious bargain by every lady who saw it". And of course, is was a "true Indian muslin". How many shillings did he pay per yard?

Answer: five

"Mrs Allen was quite struck by his genius".
4. Whose skeleton did Catherine feel must be behind the dreadful black veil in "The Mysteries of Udolpho"?

Answer: Laurentina's

"The Mysteries of Udolpho" was written by Ann Radcliffe.
5. Which of these features was not in John Thorpe's description of his new curricle?

Answer: gold gilding

"Curricle-hung, you see; seat, trunk, sword-case, splashing-board, lamps, silver moulding, all you see complete; the iron-work as good as new, or better. He asked fifty guineas; I closed with him directly, threw down the money, and the carriage was mine."
6. In which act of the play did Catherine spot Henry Tilney, after she missed her engagement with Miss Tilney and him to walk in the country?

Answer: 5th

"On the beginning of the fifth, however, the sudden view of Mr. Henry Tilney and his father, joining a party in the opposite box, recalled her to anxiety and distress. The stage could no longer excite genuine merriment--no longer keep her whole attention. Every other look upon an average was directed towards the opposite box; and, for the space of two entire scenes, did she thus watch Henry Tilney, without being once able to catch his eye."
7. What time was it when Henry Tilney discovered Catherine "exploring" his mother's room?

Answer: quarter past four

"It's only a quarter past four, (shewing his watch) and you are not now in Bath. No theatre, no rooms to prepare for. Half an hour at Northanger must be enough."
8. How many pounds did John Thorpe tell General Tilney that Catherine would have, upon first meeting him?

Answer: Ten or fifteen thousand

" . . . and the ten or fifteen thousand pounds which her father could give her, would be a pretty addition to Mr. Allen's estate."
9. What was the date on James' letter telling Catherine that he had broken his engagement with Isabella?

Answer: there wasn't one

Isabella's letter was dated "Bath, April", but James' letter had no date.
10. How many years apart in age were Henry Tilney and Catherine at the end of the novel?

Answer: 8

"To begin perfect happiness at the respective ages of twenty-six and eighteen, is to do pretty well . . ."

I hope you've enjoyed my quiz on Northanger Abbey! I'm sorry I didn't concentrate on the general themes more, but there are other quizzes doing that.
Source: Author SkiersDream

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us