FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Locations in the Novels of Jane Austen
Quiz about Locations in the Novels of Jane Austen

Locations in the Novels of Jane Austen Quiz


Ask a real estate agent and he'll tell you it's all about location! Here is a mix of locations in Jane Austen's various novels and in the lives of her characters. I hope you enjoy this quiz, I tried to make it fun and informative.

A multiple-choice quiz by Janeite. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Jane Austen

Author
Janeite
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
224,572
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
865
Last 3 plays: Guest 204 (5/10), Guest 13 (3/10), Guest 107 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the last year of her life, right after finishing "Persuasion", Jane Austen began a new, more light-hearted, novel which was left unfinished. It centers around a young woman named Charlotte and her visit to a seaside village recently developed as a resort. Though "Charlotte" was the name Jane Austen intended to give the novel, it was published with the same name as this resort. Which novel is it? Hint


Question 2 of 10
2. In "Mansfield Park", Maria Bertram married Mr. Rushworth, whose home was a stately manor dating back to Elizabeth I. There is much symbolism used in "Mansfield Park", especially regarding this house. In the novel, several interesting conversations take place at, and about, this house. While reading about the house, we learn what a ha ha is, and a famous quote by Maria Bertram takes place in its grounds. What is the name of this stately home? Hint


Question 3 of 10
3. Jane Austen had a love for a particular place that she takes several of her characters to in one of her novels. A pivotal incident of this novel happens at a place now called Granny's Teeth. Where is this place? Hint


Question 4 of 10
4. Mr. Thorpe offers to take Catherine to see Blaise Castle in "Northanger Abbey". He tells her it is an ancient castle, but it is merely a 'folly'.


Question 5 of 10
5. Bingley took the lease of a great house in "Pride and Prejudice". What was the name of this house? Hint


Question 6 of 10
6. Anne Elliot ("Persuasion"), like Jane Austen, never cared for one particular city. For both of them it was a reminder of sad times. Which city was it?


Hint


Question 7 of 10
7. Where was Pemberley, Mr. Darcy's house, located?



Hint


Question 8 of 10
8. Jane Austen's novels included a great many manor or country houses. Which house was NOT one of them? Hint


Question 9 of 10
9. Jane Austen's hero's homes were also featured in her novels. Below are some heroes matched up to the names of their homes. Which one is INCORRECT?

Hint


Question 10 of 10
10. Bristol, Weymouth, Abbey-Mill Farm, Ireland, London and Bath are just a few of the place names mentioned in one particular novel. Do you know which novel?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 204: 5/10
Feb 27 2024 : Guest 13: 3/10
Feb 26 2024 : Guest 107: 7/10
Feb 22 2024 : Guest 98: 3/10
Feb 16 2024 : Guest 129: 7/10
Feb 14 2024 : pauline53: 8/10
Jan 29 2024 : Guest 78: 9/10
Jan 20 2024 : Guest 212: 9/10
Jan 07 2024 : Guest 216: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the last year of her life, right after finishing "Persuasion", Jane Austen began a new, more light-hearted, novel which was left unfinished. It centers around a young woman named Charlotte and her visit to a seaside village recently developed as a resort. Though "Charlotte" was the name Jane Austen intended to give the novel, it was published with the same name as this resort. Which novel is it?

Answer: Sanditon

Sanditon was the name of the seaside resort, and the novel is still published with that name. In the years since Jane Austen died leaving the unfinished manuscript, several authors have finished the novel giving it their own ending, including her own niece, Anna.
2. In "Mansfield Park", Maria Bertram married Mr. Rushworth, whose home was a stately manor dating back to Elizabeth I. There is much symbolism used in "Mansfield Park", especially regarding this house. In the novel, several interesting conversations take place at, and about, this house. While reading about the house, we learn what a ha ha is, and a famous quote by Maria Bertram takes place in its grounds. What is the name of this stately home?

Answer: Sotherton Court

An interesting note about Barnsley Park is that this house was not only used in the movie "Persuasion", but was actually owned by some of Jane Austen's ancestors. Osterley Park is a stately home visited by Elizabeth I, and was used in the 1999 movie "Mansfield Park". Mansfield Park, the house, was the seat of the Bertrams, where Maria Bertram was raised. (The quote is "I cannot get out", illustrating Maria's need to escape the confines of her life.

A ha ha is a boundary in a park. You can still often see ha-has in the gardens of British stately homes.

They usually consist of a sunken wall with its top at garden (ground) level, bounded with a ditch on the outer side. They are to keep cattle in, and give an unobstructed view, unsullied by fences.)
3. Jane Austen had a love for a particular place that she takes several of her characters to in one of her novels. A pivotal incident of this novel happens at a place now called Granny's Teeth. Where is this place?

Answer: Lyme

The incident is Louisa Musgrove falling from the Cobb as she descends narrow steps that are now called Granny's Teeth. Jane never took any of her characters to York, Edinburgh or Kings Lynn and there is no historical reference to make us think she'd ever been so far to the north as these cities are situated.
4. Mr. Thorpe offers to take Catherine to see Blaise Castle in "Northanger Abbey". He tells her it is an ancient castle, but it is merely a 'folly'.

Answer: True

Still standing, Blaise Castle was a folly built in 1766 by Thomas Farr who used it as a summer house for his family. It gets its name from the site upon which it was built, St. Blaise's Chapel.
5. Bingley took the lease of a great house in "Pride and Prejudice". What was the name of this house?

Answer: Netherfield

The actual house used for the 1995 BBC/A&E miniseries is called Edgecote Hall and is situated in Northamptonshire.
6. Anne Elliot ("Persuasion"), like Jane Austen, never cared for one particular city. For both of them it was a reminder of sad times. Which city was it?

Answer: Bath

Anne Elliot disliked Bath because she associated it with the death of her mother. Jane Austen only moved to Bath because it was her parent's choice to retire there. Her father died in Bath in 1805 and when she was able to move away from Bath she said she did it with 'lucky feelings of escape'.
7. Where was Pemberley, Mr. Darcy's house, located?

Answer: Derbyshire

The beautiful Elizabethan house known as Lyme Park was the setting for exteriors of Pemberley in the 1995 BBC/A&E version of "Pride and Prejudice". It is situated on the Cheshire/Derbyshire border.
8. Jane Austen's novels included a great many manor or country houses. Which house was NOT one of them?

Answer: Manydown Park

Lucas Lodge belonged to Sir William and Lady Lucas in "Pride and Prejudice". In "Sense and Sensibility" Norland Park in Sussex was the home of the Dashwood sisters, and Barton Park in Devonshire is the home of Sir John & Lady Middleton. Manydown Park was never featured in any of her novels.

It stood until the mid-1960's, and was the home of Jane Austen's particular friends, the Bigg sisters. Manydown was also the site of a marriage proposal to Jane by the their brother, Harris Bigg-Wither, in 1802.
9. Jane Austen's hero's homes were also featured in her novels. Below are some heroes matched up to the names of their homes. Which one is INCORRECT?

Answer: Colonel Brandon and Combe Magna

Combe Magna did make an appearance in "Sense & Sensibility" but it was Willoughby's home. Colonel Brandon's home was named Delaford.
10. Bristol, Weymouth, Abbey-Mill Farm, Ireland, London and Bath are just a few of the place names mentioned in one particular novel. Do you know which novel?

Answer: Emma

The new Mrs. Elton is the daughter of a Bristol merchant. Weymouth is where Frank and Jane meet, Abbey Mill Farm is the home of Robert Martin. Miss Dickson removed to Ireland after she was married, Frank went to London on the pretext of getting a haircut and Bath is where Mr. Elton meets Miss Hawkins.
Source: Author Janeite

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us