FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Weary Ankles Dirty Stockings
Quiz about Weary Ankles Dirty Stockings

Weary Ankles, Dirty Stockings Trivia Quiz


JA characters take numerous short walks, long journeys, and 'turns about the room.' This quiz asks why. PS--please join Friends Group #116, the Jane Austen Lovers group (see homepage).

A multiple-choice quiz by robynraymer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Jane Austen

Author
robynraymer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
55,959
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2307
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (8/10), Guest 94 (9/10), Guest 193 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Why do Sir Walter and Elizabeth Elliot move to Bath? Hint


Question 2 of 10
2. Why does Elizabeth Bennet walk to Netherfield Park, even though the ground is muddy? Hint


Question 3 of 10
3. Why does Maria Bertram go around the edge of an iron gate without waiting for the key? Hint


Question 4 of 10
4. Why does Anne Elliot go to stay at Uppercross Cottage instead of moving to Bath right away? Hint


Question 5 of 10
5. Why does Willoughby come to the Palmers' house at Cleveland? Hint


Question 6 of 10
6. Why does Catherine Morland leave Northanger Abbey? Hint


Question 7 of 10
7. Why does Emma go to Miss Bates' home following the picnic on Box Hill? Hint


Question 8 of 10
8. Why does Anne Elliot go to Westgate Buildings, Bath, despite her father and sister's disapproval? Hint


Question 9 of 10
9. At Lady Middleton's, why does Lucy Steele ask to take a turn around the room with Elinor Dashwood? Hint


Question 10 of 10
10. Why does Mr. Knightley move from Donwell Abbey to Hartfield after he marries? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 107: 8/10
May 07 2024 : Guest 94: 9/10
May 07 2024 : Guest 193: 9/10
May 04 2024 : Guest 180: 8/10
Apr 16 2024 : Guest 185: 10/10
Apr 15 2024 : Guest 82: 10/10
Mar 26 2024 : Guest 80: 8/10
Mar 23 2024 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why do Sir Walter and Elizabeth Elliot move to Bath?

Answer: They're in debt.

The 'foolish, spendthrift baronet' and his arrogant eldest daughter run through their income and must rent Kellynch Hall to the Crofts. They do meet Mr. Elliot and the Viscountess in Bath, but they don't know they will beforehand.
2. Why does Elizabeth Bennet walk to Netherfield Park, even though the ground is muddy?

Answer: Her sister Jane is ill.

Elizabeth loves Jane very much and nothing will keep her away from her sister's side. Lizzy isn't yet in love with Mr. Darcy at this point. Miss Bingley dislikes her, so she wouldn't be likely to invite her to Netherfield, though she and her sister do invite Jane.
3. Why does Maria Bertram go around the edge of an iron gate without waiting for the key?

Answer: She wants to be alone with Mr. Crawford.

When her fiance goes hurrying back for the gate key, shameless Maria squeezes around the gate in order to take a solitary stroll with Henry Crawford, the man she's REALLY in love with. As per usual, Fanny is an observer but not a participant. One critic called her a 'still point.'
4. Why does Anne Elliot go to stay at Uppercross Cottage instead of moving to Bath right away?

Answer: Anne goes to Uppercross for all of these reasons.

Anne's younger sister Mary, a whiny, self-pitying young woman, lives at Uppercross with her husband, Charles Musgrove, and their two boys. Anne elder sister and father don't seem anxious to bring her to Bath, where they have moved, and Anne isn't anxious to go there, either. So she puts off the move by visiting her younger sister's family.
5. Why does Willoughby come to the Palmers' house at Cleveland?

Answer: He thinks Marianne is dying.

Even though Willoughby is married to another, he is still in love with Marianne. When he learns that she is gravely ill, he rides over to find out whether she is dying. He has an 'interview' with Elinor, but does not see Marianne. I wish this scene had been included in the movie--it's a great scene.
6. Why does Catherine Morland leave Northanger Abbey?

Answer: Her host banishes her.

General Tilney, Catherine's host, discovers that Catherine is not an heiress, after all. (As long as he thought she was destined for wealth, he wanted her to marry his son Henry.) The General sends poor Catherine packing with no notice.
7. Why does Emma go to Miss Bates' home following the picnic on Box Hill?

Answer: She wants to apologize to Miss Bates.

On Box Hill, Emma insults Miss Bates by implying that the older lady is a mindless chatterbox (which is not untrue). Mr. Knightley scolds Emma for her unkindness, and she repents. She feels bad about hurting Miss Bates and also about incurring Mr. Knightley's disapproval.
8. Why does Anne Elliot go to Westgate Buildings, Bath, despite her father and sister's disapproval?

Answer: An old schoolmate lives there.

Mrs. Smith, Anne's old school chum, is a poor widowed invalid. Anne goes to visit Mrs. Smith despite her family's insistence that she go with them to visit their 'great cousins,' the Vicountess and her daugher.
9. At Lady Middleton's, why does Lucy Steele ask to take a turn around the room with Elinor Dashwood?

Answer: Lucy wants to reveal her engagement to Edward Ferrars.

Probably, clever Lucy has discerned that something is going on between her fiance, Edward, and Elinor. Basically, she want to warn Elinor to 'keep off the grass.'
10. Why does Mr. Knightley move from Donwell Abbey to Hartfield after he marries?

Answer: He moves because his new father-in-law can't be expected to leave Hartfield.

It's unthinkable that poor old Mr. Woodhouse should enjoy his basin of gruel anyplace but his at own fireside. The only reason Mr. Woodhouse comes to look favorably on Emma's marriage is that it procures him a live-in protector (his new son-in-law)when a chicken thief strikes the neighborhood.
Source: Author robynraymer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us