Quiz about Men in Jane Austen
Quiz about Men in Jane Austen

Men in Jane Austen Trivia Quiz


This quiz is on the men in my five favourite Jane Austen books - "Pride and Prejudice", "Sense and Sensibility", "Emma", "Mansfield Park" and "Persuasion."

A multiple-choice quiz by tayl0rina. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Jane Austen

Author
tayl0rina
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
185,093
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1907
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Fifiona81 (13/15), Guest 2 (14/15), Guest 81 (10/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How old is Mr Darcy in "Pride and Prejudice?" Hint

28
30
25
37

2. How many of the men in these five books are a member of the clergy or about to become one? (Ignore these background characters: Dr Grant, Mr Wentworth, Mr Norris.) Hint

Three
Five
Four
Six

3. How many men proposed more than once to the SAME woman in any of the 5 books? Hint

One
Three
Four
Two

4. Which of these is NOT the first name of any man mentioned in any of the five books? Hint

John
Richard
Lewis
Michael

5. In the five books, two men succeed due to the illness of the one they admire. One is Captain Benwick, (Louisa Musgrove in "Persuasion") the other is? Hint

Henry Crawford
Colonel Brandon
Tom Bertram
Mr Bingley

6. Henry Crawford ("Mansfield Park") was a man who loved making women love him. The first two times are a success but what is so special about the third? Hint

He actually falls in love with her
All of these
She does not fall in love with him
He proposes to her

7. George Wickham ("Pride and Prejudice") is like many other villains. He nearly elopes with Miss Darcy and everyone believes he eloped with Lydia Bennet until they are found in London. What character actually does elope to Gretna Green? Hint

Robert Ferrars
Willoughby
Mr Yates
Frank Churchill

8. George Wickham lived in sin with Lydia Bennet in London before he was persuaded by Mr Darcy to marry her. Is he the only man in the 5 books to live in sin with a woman (i.e. sleep together but not married.)

Yes
No

9. Mr Wickham stops admiring Elizabeth for Miss King, a woman who had just inherited 10,000. Which of these men also reject someone they admire for money? Hint

Willoughby
Mr Elton
Henry Crawford
Mr Darcy

10. In each of the stories there is one man who is a villain or crass, one the deserving lover and then one or more good-natured gentlemen.

True
False

11. Which gentlemen is this quote referring to: "he wore a blue coat and rode a black horse"? The description is made when the girls first catch sight of him. Hint

Mr Bingley
Edward Ferrars
Edmund Bertram
Mr Wickham

12. What is the name of Mr Collin's "humble abode"? ("Pride and Prejudice") Hint

Rosings Vicarage
Longbourn
Hunsford Parsonage
Meryton

13. In "Pride and Prejudice" and "Sense and Sensibility" there are references to the army. In "Persuasion" and "Mansfield Park" there are references to the navy. In "Emma" are there references to the army or navy? Hint

References to both
None to either
To the army
To the navy

14. Which of these men marries his cousin? Hint

Mr Darcy
Edward Ferrars
Mr Knightley
Charles Hayter

15. Which of these men asks a women if she feels "a great inclination to seize such an opportunity of dancing the reel"? Hint

Mr Darcy
Mr Knightley
Tom Bertram
Mr Elliot


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How old is Mr Darcy in "Pride and Prejudice?"

Answer: 28

"Such I was, from eight to eight and twenty; and such I might still have been but for you, dearest, loveliest Elizabeth!"
2. How many of the men in these five books are a member of the clergy or about to become one? (Ignore these background characters: Dr Grant, Mr Wentworth, Mr Norris.)

Answer: Five

The five men are: Mr Collins ("Pride and Prejudice"), Edmund Bertram ("Mansfield Park"), Edward Ferrars ("Sense and Sensibility"), Mr Elton ("Emma") and Charles Hayter ("Persuasion"). Apart from the three above, no other clergymen are given a name.
3. How many men proposed more than once to the SAME woman in any of the 5 books?

Answer: Four

The four men are Mr Darcy, Captain Wentworth, Robert Martin and Henry Crawford. Elizabeth rejects Darcy the first time but accepts the second. Anne accepts Captain Wentworth but is then persuaded to reject him until 8 years later when he proposes again.

Henry never succeeds with Fanny although he proposes lots of times. Robert Martin first proposes to Harriet in a letter. Emma persuades her to reject Robert, thinking that she can do better. However she accepts him after falling in love, and being rejected by, two other men in the same year.
4. Which of these is NOT the first name of any man mentioned in any of the five books?

Answer: Michael

Mr John Knightley in "Emma", Sir Lewis de Bourgh in "Pride and Prejudice" and Richard Musgrove, brother to the Miss Musgroves and was a sailor on Captain Wentworth's ship, "Persuasion."
5. In the five books, two men succeed due to the illness of the one they admire. One is Captain Benwick, (Louisa Musgrove in "Persuasion") the other is?

Answer: Colonel Brandon

He and Marianne fall in love after Willougby jilts her for the rich Miss Grey and she suffers from a near death illness ("Sense and Sensibility.") Henry Crawford does not succeed with Fanny. Tom Bertram is himself sick. Mr Bingley admires Jane Bennet and at one point she is sick at Netherfield but they don't get together till a year later and it has nothing to do with her having been ill.
6. Henry Crawford ("Mansfield Park") was a man who loved making women love him. The first two times are a success but what is so special about the third?

Answer: All of these

Unlike Maria and Julia, Fanny is a worthy lover and Mr Crawford realises her true potential, "Fanny's beauty of face and figure, Fanny's graces of manner and goodness of heart." Fanny's heart softens towards him but he is not able to succeed due to her love for Edmund.
7. George Wickham ("Pride and Prejudice") is like many other villains. He nearly elopes with Miss Darcy and everyone believes he eloped with Lydia Bennet until they are found in London. What character actually does elope to Gretna Green?

Answer: Mr Yates

Julia Bertram and Mr Yates elope just after the news about Maria and Henry Crawford, "Maria's guilt had induced Julia's folly." She fears the restraints that will be placed on her and so accepts Mr Yates. ("Mansfield Park")
8. George Wickham lived in sin with Lydia Bennet in London before he was persuaded by Mr Darcy to marry her. Is he the only man in the 5 books to live in sin with a woman (i.e. sleep together but not married.)

Answer: No

Henry Crawford does so with Maria Rushworth. This is even more scandalous than Mr Wickham as Maria is already married! ("Mansfield Park")
9. Mr Wickham stops admiring Elizabeth for Miss King, a woman who had just inherited 10,000. Which of these men also reject someone they admire for money?

Answer: Willoughby

Willoughby moves to London and begins an engagement with Miss Grey who has 50,000 after leaving Marianne heart-broken. Henry Crawford, although he loves Fanny, is tempted by Maria's charms, not her money. Mr Elton rejects Harriet Smith for Miss Hawkins.

However he had never admired Harriet and is offended to think that Emma thought that he did. Emma rejects him and he settles for someone with less money than her. Darcy is the opposite, he rejects money and a tie with Rosings Park for Elizabeth.
10. In each of the stories there is one man who is a villain or crass, one the deserving lover and then one or more good-natured gentlemen.

Answer: True

Respectively: "Pride and Prejudice": Mr Wickham, Mr Darcy, Mr Bingley. "Sense and Sensibility": Willoughby, Edward Ferrars, Colonel Brandon. "Mansfield Park": Henry Crawford, Edmund Bertram, William (Fanny's brother) or Tom Bertram. "Emma": Mr Elton, Mr Knightley, Frank Churchill. "Persuasion": Mr Elliot, Captain Wentworth, Charles Musgrove.

However, this doesn't mean all the books are the same! They are all different and unique.
11. Which gentlemen is this quote referring to: "he wore a blue coat and rode a black horse"? The description is made when the girls first catch sight of him.

Answer: Mr Bingley

When Mr Bingley makes his reply visit to Mr Bennet at the start of "Pride and Prejudice" the ladies of the house catch sight of him from an upper window.
12. What is the name of Mr Collin's "humble abode"? ("Pride and Prejudice")

Answer: Hunsford Parsonage

"The garden in which stands my humble abode is separated only by a lane from Rosings Park." The village is Hunsford and since he is the clergyman it's Hunsford Parsonage. Rosings is the house of his noble patroness. When Mr Bennet dies, Mr Collins will inherit Longbourn but it's not his house yet. Meryton is the town close to Longbourn where the officers are stationed.
13. In "Pride and Prejudice" and "Sense and Sensibility" there are references to the army. In "Persuasion" and "Mansfield Park" there are references to the navy. In "Emma" are there references to the army or navy?

Answer: To the army

Mr Weston, before he married Miss Taylor, was a Captain Weston in the militia. Jane Fairfax's father was Lt. Fairfax and his friend Colonel Campbell, who brought Jane up, were both in the army. There are no navy references at all.
14. Which of these men marries his cousin?

Answer: Charles Hayter

Charles marries Henrietta Musgrove, his cousin. Mr Darcy is destined for his cousin, Miss Anne de Bourgh but he does not love her. Instead he marries Elizabeth. Mr Knightley marries his sister-in-law's sister, Emma, and Mr Ferrars marries his brother-in-law's sister, Elinor.
15. Which of these men asks a women if she feels "a great inclination to seize such an opportunity of dancing the reel"?

Answer: Mr Darcy

This happens in "Pride and Prejudice" when Elizabeth is staying at Netherfield. Miss Bingley is playing a lively Scotch air.
Source: Author tayl0rina

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 25 2022 : Fifiona81: 13/15
Nov 24 2022 : Guest 2: 14/15
Nov 23 2022 : Guest 81: 10/15
Nov 20 2022 : alison75: 11/15
Nov 17 2022 : notsosmart49: 15/15
Nov 15 2022 : daphnedilly: 8/15
Nov 07 2022 : Guest 89: 9/15
Nov 02 2022 : Lispers: 12/15
Oct 20 2022 : Guest 108: 13/15

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us