Quiz about Jane Austens Very Minor Characters
Quiz about Jane Austens Very Minor Characters

Jane Austen's Very Minor Characters Quiz


So you know "Pride and Prejudice" and "Sense and Sensibility". What about the other 4 finished works? In which books do the following very minor characters appear or get mentioned? (Based on texts, not films.)

A multiple-choice quiz by ShazParrett. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Jane Austen

Author
ShazParrett
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,469
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1244
Last 3 plays: Guest 174 (9/10), Guest 174 (9/10), Guest 73 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which novel is Miss Andrews frequently mentioned by one of Austen's anti-heroines? Hint

Mansfield Park
Northanger Abbey
Emma
Persuasion

2. Mrs Goddard runs a school. In which novel does one of the characters dwell at the school? Hint

Emma
Persuasion
Northanger Abbey
Mansfield Park

3. Charles Hayter almost loses his prospective wife in which novel? Hint

Emma
Persuasion
Northanger Abbey
Mansfield Park

4. The short lived Mr. Norris widows his wife early in which novel? Hint

Northanger Abbey
Mansfield Park
Emma
Persuasion

5. Mr. Dixon is mentioned with much speculation between two main characters of this novel, including the heroine. Which book? Hint

Northanger Abbey
Mansfield Park
Emma
Persuasion

6. Lady Dalrymple is treated with sycophantic regard by proud, vain and arrogant distant relatives in which novel? Hint

Persuasion
Emma
Mansfield Park
Northanger Abbey

7. Where does Mr. Yates cause trouble with his theatrical enthusiasm? Hint

Northanger Abbey
Persuasion
Emma
Mansfield Park

8. Mrs. Churchill never appears but is much mentioned, until her demise allows a marriage in which novel? Hint

Persuasion
Pride and Prejudice
Mansfield Park
Emma

9. Edward Thorpe is brother to two main characters in this novel and is mentioned by his mother with pride as being at Merchant Taylors. Hint

Northanger Abbey
Persuasion
Emma
Mansfield Park

10. Dick Musgrove is dead before this novel starts and is not much lamented except by his mother. Which novel? Hint

Mansfield Park
Persuasion
Emma
Northanger Abbey


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which novel is Miss Andrews frequently mentioned by one of Austen's anti-heroines?

Answer: Northanger Abbey

Catherine Morland is befriended by the selfish Isabella Thorpe, who later becomes engaged to Catherine's brother. Isabella Thorpe mentions her friend Miss Andrews frequently and in whichever context supports Isabella's point at the given time.
2. Mrs Goddard runs a school. In which novel does one of the characters dwell at the school?

Answer: Emma

Harriet Smith has an uncertain ancestry which allows Emma to romanticize that Harriet has been deposited at Mrs Goddard's school by a wealthy aristocratic father.
3. Charles Hayter almost loses his prospective wife in which novel?

Answer: Persuasion

Charles Hayter is the cousin of the Miss Musgroves, Henrietta and Louisa. Mary Musgrove disapproves of this connection of her in-laws, feeling that the Hayters are beneath her. She encourages Henrietta in her pursuit of Captain Wentworth in order to detach her from Charles Hayter.
4. The short lived Mr. Norris widows his wife early in which novel?

Answer: Mansfield Park

Mrs. Norris, Fanny Price's aunt, is widowed early in the book leaving her plenty of free time to make Fanny's life a misery at Mansfield Park.
5. Mr. Dixon is mentioned with much speculation between two main characters of this novel, including the heroine. Which book?

Answer: Emma

Jane Fairfax lived with Colonal and Mrs Campbell after she was orphaned. Their daughter marries Mr Dixon. Frank Churchill and Emma speculate that Jane has returned because she has become attached to Mr. Dixon. Emma does not know that Frank Churchill is distracting her from the truth, that he in fact is engaged to Jane Fairfax.
6. Lady Dalrymple is treated with sycophantic regard by proud, vain and arrogant distant relatives in which novel?

Answer: Persuasion

Lady Dalrymple sweeps into Bath and has her company courted by the vain Sir Walter and Elizabeth Elliott, who manage to treat all others with disdain. Lady Dalrymple appears not only to accept this treatment but to expect it. A thoroughly revolting crowd altogether.
7. Where does Mr. Yates cause trouble with his theatrical enthusiasm?

Answer: Mansfield Park

Mr Yates comes to Mansfield to visit Tom Bertram and initiates the dramatisation of the play "Lovers Vows". He eventually elopes with Julia Bertram towards the end of the book.
8. Mrs. Churchill never appears but is much mentioned, until her demise allows a marriage in which novel?

Answer: Emma

Mrs. Churchill is Frank Churchill's aunt and the reason for the secret engagement between Frank Churchill and Jane Fairfax. Her death allows the engagement to become public.
9. Edward Thorpe is brother to two main characters in this novel and is mentioned by his mother with pride as being at Merchant Taylors.

Answer: Northanger Abbey

Mrs. Allen (Catherine Morland's hostess) to her great relief finds an acquaintance in Bath in the form of Mrs. Thorpe. Whilst Mrs Allen is more interested in gowns, Mrs. Thorpe lists the achievements of her multiple children.
10. Dick Musgrove is dead before this novel starts and is not much lamented except by his mother. Which novel?

Answer: Persuasion

Dick Musgrove is the "worthless" brother of Charles Musgrove and Louisa and Henrietta; he served on board ship with Captain Wentworth. Captain Wentworth's careful references to Dick win him the affection of the elder Mrs Musgrove.
Source: Author ShazParrett

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 174: 9/10
Feb 02 2023 : Guest 174: 9/10
Feb 01 2023 : Guest 73: 8/10
Jan 31 2023 : Guest 70: 9/10
Jan 25 2023 : Guest 66: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 24: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 180: 5/10
Jan 15 2023 : Guest 90: 8/10
Jan 04 2023 : Guest 101: 9/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us