FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about For Jane Austen Fans
Quiz about For Jane Austen Fans

For Jane Austen Fans Trivia Quiz


A wide range of questions on all of Jane Austen's books and a few on her life.

A multiple-choice quiz by alirho17. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Jane Austen

Author
alirho17
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,684
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
4269
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 45 (17/20), Guest 140 (1/20), Guest 52 (6/20).
- -
Question 1 of 20
1. What is the missing word in the opening line of "Pride and Prejudice"? "It is a truth universally ______________ that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife." Hint


Question 2 of 20
2. What book was Jane Austen writing at the time of her death? Hint


Question 3 of 20
3. Which two books are set partially in Bath? Hint


Question 4 of 20
4. Which book begins, "The family of Dashwood had long been settled in Sussex."? Hint


Question 5 of 20
5. What was "Northanger Abbey" originally called? Hint


Question 6 of 20
6. In "Mansfield Park", what is Fanny's chief form of exercise? Hint


Question 7 of 20
7. Does Jane Austen give any of her characters the name "Jane"?


Question 8 of 20
8. Which of these ladies plays the harp? Hint


Question 9 of 20
9. Since her father was a clergyman, Jane Austen always portrayed the clergy as good, kind, upstanding people.


Question 10 of 20
10. Which set of sisters are not very close friends? Hint


Question 11 of 20
11. In which book do you find the characters Fanny Ferrars, Colonel Brandon and Charlotte Palmer? Hint


Question 12 of 20
12. Which of these couples is NOT an example of a wife being much smarter than her husband? Hint


Question 13 of 20
13. In "Mansfield Park," who is the youngest daughter in the Price family? Hint


Question 14 of 20
14. In "Persuasion" who was Capt Benwick engaged to before Louisa Musgrove? Hint


Question 15 of 20
15. Which of these ladies acted in the most inappropriate Manner? Hint


Question 16 of 20
16. Who had an estate called Combe Magna? Hint


Question 17 of 20
17. Which of these gentlemen had the greatest income? Hint


Question 18 of 20
18. Jane Austen was a famous, celebrated author during her lifetime.


Question 19 of 20
19. What year did Jane Austen die? Hint


Question 20 of 20
20. Where is Jane Austen buried? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : Guest 45: 17/20
Feb 29 2024 : Guest 140: 1/20
Feb 28 2024 : Guest 52: 6/20
Feb 27 2024 : Guest 107: 15/20
Feb 26 2024 : Guest 130: 2/20
Feb 25 2024 : Guest 69: 14/20
Feb 23 2024 : Guest 166: 16/20
Feb 22 2024 : Trufflesss: 12/20
Feb 20 2024 : Guest 100: 12/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the missing word in the opening line of "Pride and Prejudice"? "It is a truth universally ______________ that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife."

Answer: acknowledged

The most famous of JA's opening lines.
2. What book was Jane Austen writing at the time of her death?

Answer: Sanditon

Interestingly, some of the characters in "Sanditon" were hypochondriacs and Jane Austen pokes fun at them at a time when she was suffering from something that would prove to be fatal.
3. Which two books are set partially in Bath?

Answer: "Persuasion" and "Northanger Abbey"

Catherine Morland goes there with the Allens in "Northanger Abbey" and the Elliots retrench there because of debts in "Persuasion". Both of these books were published together posthumously, her first and last work. In "Emma" Mr. Elton goes to Bath to find a wife, and in "S&S" Eliza Williams disappears while in Bath, but none of the narration is actually set there.
4. Which book begins, "The family of Dashwood had long been settled in Sussex."?

Answer: Sense and Sensibility

"Sense and Sensibility" is about Elinor and Marianne Dashwood. It was originally an epistolary novel called "Elinor and Marianne".
5. What was "Northanger Abbey" originally called?

Answer: Susan

It was originally called "Susan", and sold to a publisher under that name. Then it was changed to "Catherine" when another book was published with the title "Susan". It was changed again to "Northanger Abbey" after her death.
6. In "Mansfield Park", what is Fanny's chief form of exercise?

Answer: riding

She rode the mare that Edmund got for her.
7. Does Jane Austen give any of her characters the name "Jane"?

Answer: Yes

Two major characters are Jane Bennet, Elizabeth's older sister in "Pride and Prejudice", and Jane Fairfax in "Emma".
8. Which of these ladies plays the harp?

Answer: Mary Crawford

In "Mansfield Park", Mary Crawford charms Edmund with her harp playing. The harp was a real status symbol. Anne De Bourgh was not musical, Isabella Thorpe was probably too poor, and Caroline Bingley may have played the harp but it is never mentioned. Another young lady who does play the harp is Georgiana Darcy.
9. Since her father was a clergyman, Jane Austen always portrayed the clergy as good, kind, upstanding people.

Answer: False

While some are good, (Edmund Bertram, Edward Ferrars, Henry Tilney) some are not. Mr. Collins is silly and toady; and Mr. Elton is vain, proud, and actually quite mean to Harriet.
10. Which set of sisters are not very close friends?

Answer: Anne and Elizabeth Elliot

Elizabeth is proud and vain like her father, Anne is sensible. All the other pairs of sisters are quite close.
11. In which book do you find the characters Fanny Ferrars, Colonel Brandon and Charlotte Palmer?

Answer: Sense and Sensibility

Colonel Brandon marries Marianne at the end "Sense and Sensibility". Fanny is the sister-in-law of the Dashwood girls, and Charlotte Palmer is Mrs. Jennings' daughter.
12. Which of these couples is NOT an example of a wife being much smarter than her husband?

Answer: Charlotte Jennings and Mr. Palmer

The Palmers are in "Sense and Sensibility"; Charlotte is a silly woman. In the other couples, the Rushworths from "Mansfield Park," the Collins from "Pride and Prejudice," and the Elliots from "Persuasion"; the female is much more intelligent than the male.
13. In "Mansfield Park," who is the youngest daughter in the Price family?

Answer: Betsey

Fanny is the oldest daughter, then Susan, then Mary (who died) and Betsey is the youngest. Rebecca was one of the Price's maids.
14. In "Persuasion" who was Capt Benwick engaged to before Louisa Musgrove?

Answer: Fanny

It was Fanny Harville, the sister of Capt Harville. She had died the previous summer.
15. Which of these ladies acted in the most inappropriate Manner?

Answer: Maria Rushworth

Maria Rushworth, a married lady, ran off with Mr. Crawford. Very scandalous indeed! Jane Fairfax was almost perfectly mannered. Lucy and Isabella were scheming and not very nice but certainly not as shocking as Mrs. Rushworth.
16. Who had an estate called Combe Magna?

Answer: Mr. Willoughby

It was Mr. Willoughby's estate in "Sense and Sensibility". He was also to inherit Allenham from Mrs. Smith. Colonel Brandon had Delaford, Mr. Rushworth had Sotherton Court, and Henry Crawford had Everingham.
17. Which of these gentlemen had the greatest income?

Answer: Mr. Rushworth

Mr. Rushworth's income is twelve thousand pounds a year, the reason Maria Bertram married him, "to have a greater income than her father's and a house in London". Mr. Darcy's income is ten thousand, Mr. Bingley is five thousand, and Henry Crawford's is around four thousand a year.
18. Jane Austen was a famous, celebrated author during her lifetime.

Answer: False

Her name was not really attached to her works until after her death. "Sense and Sensibility" was by "A Lady" and later works were "by the Author of Sense and Sensibility" or "The Author of Pride and Prejudice". She did have some fans, of course, including the Prince Regent, who requested that she dedicate "Emma" to him.
19. What year did Jane Austen die?

Answer: 1817

She died on July 18th, 1817. She was only 41.
20. Where is Jane Austen buried?

Answer: Winchester Cathederal

Her father was a clergyman and so were some of her brothers. Some strings were probably pulled to get her buried in such a place of honour, because she was relatively unknown at the time of her death.
Source: Author alirho17

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us