Quiz about Jane Austens Characters
Quiz about Jane Austens Characters

Jane Austen's Characters Trivia Quiz


Don't get me wrong, I love Jane Austen's novels. But there are certain types of character that appear in more that one of her works. How well do you know her characters?

A multiple-choice quiz by Elanor. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Jane Austen

Author
Elanor
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
79,513
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5642
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 2 (10/10), Guest 172 (7/10), Guest 121 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. An Austen novel often features a heroine with good, sound common sense. Which of these does NOT fit this category? Hint

Elinor Dashwood
Elizabeth Bennet
Emma Woodhouse
Anne Elliot

2. If the heroine isn't of the first type, then she will often be over-imaginative and highly romantic. Which of these does not fit the pattern? Hint

Catherine Morland
Anne Elliot
Emma Woodhouse
Marianne Dashwood

3. The heroine often has a sweet-natured and loving sister. Which of these is not such a sister? Hint

Susan Price
Marianne Dashwood
Jane Bennet
Elizabeth Elliot

4. Which of these is not a dashing and handsome man who turns out to be an absolute cad? Hint

Mr Wickham
Captain Wentworth
Mr Willoughby
Mr Crawford

5. Which of these men is not steadfast, loyal and thoroughly trustworthy? Hint

Mr Knightley
Colonel Brandon
Mr Darcy
Mr Elliot

6. There is usually a chattering, gossiping (but kind-hearted) busybody in the cast somewhere. Which of these ladies does not fit the bill? Hint

Miss Bates
Mrs Gardiner
Mrs Jennings
Mrs Palmer

7. Which of these young ladies is not an outrageous flirt? Hint

Kitty Bennet
Julia Bertram
Lucy Steele
Jane Fairfax

8. There is often a sickly, weak, hypochondriac amongst the characters. Which of these is always healthy? Hint

Mr Woodhouse
Mrs Bennet
Mary Musgrove
Frank Churchill

9. Which of these characters is not a terrible snob? Hint

Mrs Elton
The widow Mrs Dashwood
Sir Walter Elliot
Lady Catherine de Bourgh

10. Which of these estates is not entailed away from our heroine in favour of an undeserving male relative? Hint

Longbourn
Hartfield
Kellynch Hall
Norland Park


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An Austen novel often features a heroine with good, sound common sense. Which of these does NOT fit this category?

Answer: Emma Woodhouse

Emma Woodhouse is a delightful character, but she can hardly be described as having common sense, as she suffers from an overactive imagination.
2. If the heroine isn't of the first type, then she will often be over-imaginative and highly romantic. Which of these does not fit the pattern?

Answer: Anne Elliot

Not that Anne isn't imaginative, but she does not suffer from the same fantasies as the other three.
3. The heroine often has a sweet-natured and loving sister. Which of these is not such a sister?

Answer: Elizabeth Elliot

Elizabeth Elliot was Anne's snobbish elder sister. Elizabeth and Jane Bennet were extremely close, as were Elinor and Marianne Dashwood. Susan Price came into her own towards the end of 'Mansfield Park' when Fanny got to know her properly.
4. Which of these is not a dashing and handsome man who turns out to be an absolute cad?

Answer: Captain Wentworth

Our heroine often nearly falls for the charms of the dashing man, and then escapes in time, before he is discovered to be a rotter. Captain Wentworth was thoroughly honourable at all times, but Mr Wickham tried to seduce Miss Darcy, and then ran away with Lydia Bennet. Mr Willoughby abandoned Marianne, in order to marry a Miss Grey, who had 50,000 pounds. Mr Crawford wanted to marry Fanny Price, but then ran away with Maria Rushworth (nee Bertram) causing a scandal.
5. Which of these men is not steadfast, loyal and thoroughly trustworthy?

Answer: Mr Elliot

Emma's Mr Knightley, Elizabeth's Mr Darcy, and Marianne's Colonel Brandon must all wait patiently for their lady to realise their love for him. Mr Elliot is the greedy, snobbish heir to the estate of Kellynch. He does love Anne, but had previously 'disappointed' her sister Elizabeth.
6. There is usually a chattering, gossiping (but kind-hearted) busybody in the cast somewhere. Which of these ladies does not fit the bill?

Answer: Mrs Gardiner

Miss Bates annoys Emma with her constant trivial chatter. Mrs Jennings and Mrs Palmer are a talkative but well-meaning mother and daughter, who, though always kind to Elinor and Marianne Dashwood, are sometimes insensitive and frequently unable to stop gossiping. The Bennet girls' Aunt Gardiner is, however, sensible and intelligent.
7. Which of these young ladies is not an outrageous flirt?

Answer: Jane Fairfax

Jane Fairfax was always demure and quiet, something that seemed to annoy Emma Woodhouse, who saw her as a rival to her status in the village. Kitty and Lydia Bennet flirted outrageously with the soldiers in Meryton. Julia and Maria Bertram also flirted with every eligible man. Lucy Steele, though pretending to be a loyal friend to Elinor, was in fact secretly engaged to Mr Ferrars.

When she discovered he had been disinherited, she married his silly brother.
8. There is often a sickly, weak, hypochondriac amongst the characters. Which of these is always healthy?

Answer: Frank Churchill

Mr Woodhouse is old and frail, and is obsessed with the health of his family and friends, as well as his own. Mary Musgrove is Anne Elliot's sister, who constantly imagines herself to be ill. Mrs Bennet has problems with her nerves, and takes to her bed for several days after Lydia elopes.
9. Which of these characters is not a terrible snob?

Answer: The widow Mrs Dashwood

Sir Walter was desperate to display his wealth to others. Mrs Elton was constantly bragging about the homes, carriages and lives of her family and friends. Lady Catherine tried to prevent Elizabeth marrying Mr Darcy becase of her lowly status. Mrs Dashwood however, was not ashamed to move to humble Barton Cottage after the death of her beloved husband.
10. Which of these estates is not entailed away from our heroine in favour of an undeserving male relative?

Answer: Hartfield

The Bennet girls will not inherit Longbourn, and it will go to the unpleasant Mr Collins. The Dashwoods are forced to leave their home at Norland, when it is inherited by their selfish half-brother John Dashwood. The Elliot girls will lose Kellynch Hall when it is inherited by the snobbish Mr Elliot.

However, there is no indication that Emma Woodhouse or her older sister Isabella will lose Hartfield.
Source: Author Elanor

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 27 2022 : Guest 2: 10/10
Nov 22 2022 : Guest 172: 7/10
Nov 21 2022 : Guest 121: 10/10
Nov 12 2022 : Guest 67: 10/10
Nov 10 2022 : alison75: 10/10
Nov 10 2022 : Guest 89: 10/10
Nov 08 2022 : Dagny1: 10/10
Nov 06 2022 : ivincze: 8/10
Nov 06 2022 : Guest 86: 8/10

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us