Quiz about Suitors Admirers and Beaux in Jane Austen
Quiz about Suitors Admirers and Beaux in Jane Austen

Suitors, Admirers, and Beaux in Jane Austen Quiz


Every Jane Austen plot hinges on one or more romances (real and imagined). How much do you know about romantic attachments among JA characters? PS--please join Friends Group #116, the Jane Austen Lovers group (see homepage).

A multiple-choice quiz by robynraymer. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Jane Austen

Author
robynraymer
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
101,449
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
18 / 25
Plays
4058
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 2 (25/25), Fifiona81 (25/25), bermalt (18/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who does NOT propose marriage to Elizabeth Bennet? Hint

Mr. Wickham
Mr. Darcy
Mr. Collins
They all do.

2. Who is in love with Harriet Smith? Hint

Mr. Elton
All of these.
Robert Martin
Frank Churchill

3. Whom does Mr. Willoughby love best? Hint

Marianne Dashwood
Colonel Brandon's ward
Mrs. Willoughby (the former Miss Grey)
Elinor Dashwood

4. How many women does Captain Frederick Wentworth fall in love with? Hint

two
He never falls in love.
three
one

5. In "Northanger Abbey," whom does Isabella Thorpe marry? Hint

No one, so far as we know.
Captain Tilney
James Morland
General Tilney

6. There are many married couples in Jane Austen. Which is a truly happy, loving couple? Hint

Mr. and Mrs. Bennet
Admiral and Mrs. Croft
Mr. and Mrs. Collins
Sir Walter and Lady Elliot

7. Who courts Lucy Steele? Hint

Colonel Brandon
Edward and Robert Ferrars
Sir John Middleton
John Dashwood and Mr. Willoughby

8. Which couple is secretly engaged? Hint

Elinor Dashwood and Edward Ferrars
Anne Elliot and Frederick Wentworth
Jane Fairfax and Frank Churchill
Emma Woodhouse and Frank Churchill

9. Why does Mr. Collins propose to his cousin Elizabeth? Hint

Mrs. Bennet says that Jane is already taken.
Mr. Collins wishes to do right by the Bennet family, since he will inherit Longbourn.
Elizabeth is beautiful.
He proposes to her for all of these reasons.

10. Why doesn't Anne Elliot marry Captain Wentworth after his first proposal? Hint

Lady Russell persuades her not to marry him.
Anne falls in love with Charles Musgrove.
Sir Walter forbids Anne to marry Captain Wentworth.
Captain Wentworth falls in love with Louisa Musgrove.

11. With whom does Catherine Morland fall in love? Hint

Captain Tilney
Henry Tilney
General Tilney
Mr. Thorpe

12. At one point in "Emma," the heroine speculates that she must be in love, but the feeling soon passes. Who is the man in question? Hint

Frank Churchill
Mr. Elton
Mr. Knightley
Robert Martin

13. What goes wrong concerning Jane Bennet's romance with Mr. Bingley? Hint

Mr. Bingley's sisters and friend whisk him away from Netherfield.
Jane falls in love with her cousin Collins.
Jane finds out that Mr. Bingley is not as wealthy as he seems.
Jane decides that she cannot marry anyone due to the scandal Lydia Bennet causes.

14. Which of the Bennet sisters is least likely to marry? Hint

Kitty
Jane
Mary
Lydia

15. What is the main element that causes Elizabeth Bennet to soften towards Mr. Darcy? Hint

Darcy's love for Anne De Bourgh
Darcy's friendship with Bingley
Darcy's cheerful disposition
Darcy's love for Elizabeth

16. How does Marianne meet Willoughby? Hint

Sir John Middleton, Willoughby's friend, introduces them.
Marianne and Willoughby are first cousins.
Willoughby is Marianne's sister-in-law's brother.
She slips and injures her ankle. He rescues her.

17. How do Elinor Dashwood and Edward Ferrars meet? Hint

He is her sister-in-law's brother.
He is her youngest sister's drawing master.
He is her cousin John's brother-in-law.
He is a good friend of Willoughby's.

18. What is the main impediment to Elinor and Edward's courtship? Hint

Edward's mother and sister persuade him not to propose to the penniless Elinor.
Edward is too timid to propose to Elinor.
Elinor's mother and sisters dislike Edward very much.
Edward is engaged to another.

19. Whom does Margaret Dashwood marry? Hint

Robert Ferrars
Mr. Willoughby
No one, so far as we know--she's too young!
Colonel Brandon

20. What is the main impediment to Fanny Price's romance with Edmund Bertram? Hint

Fanny is too poor to attract Edmund.
Edmund is infatuated with Mary Crawford.
Edmund thinks Fanny is plain and priggish.
Fanny and Edmund are first cousins.

21. Why does Maria Bertram marry Mr. Rushworth? Hint

He is very rich.
He is clever and witty.
He is very handsome.
He is kind and humble.

22. Whom does Henry Crawford love? Hint

Mrs. Maria Rushworth
Mrs. Norris
Miss Julia Bertram
Miss Fanny Price

23. How does Emma figure out that she loves Mr. Knightley? Hint

Emma feels very upset when Mr. Knightley chides her for hurting Miss Bates's feelings.
Mrs. Weston suggests that Mr. Knightley may be in love with Jane Fairfax.
All of these are factors.
Harriet says she thinks her own love for Mr. Knightley may be returned.

24. How does Captain Wentworth declare his love for Anne (for the second time)? Hint

He asks to walk her home.
He makes an appointment with Sir Walter to ask for Anne's hand.
He asks Admiral Croft to be his go-between.
He slips her a secret letter.

25. Why does Henry Tilney fall in love with Catherine Morland? Hint

She is the most beautiful woman in Bath.
She is sweet, naive, and forthright, and she loves him.
She is an heiress.
She is his sister's friend, and he is grateful to her for making Eleanor's life less lonely.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who does NOT propose marriage to Elizabeth Bennet?

Answer: Mr. Wickham

Wickham seems to flirt with Elizabeth, but she doesn't have enough money to tempt him. He ends up marrying the youngest Bennet sister, Lydia. But first Wickham and Lydia live together in sin!
2. Who is in love with Harriet Smith?

Answer: Robert Martin

Harriet falls in love with, in this order: Farmer Robert Martin, Mr. Elton, Mr. Knightley, and Robert Martin again (she ultimately marries the good farmer). But only Mr. Martin falls for Harriet.
3. Whom does Mr. Willoughby love best?

Answer: Marianne Dashwood

He marries Miss Grey for her money, but he doesn't love her. He apparently makes love to Colonel Brandon's ward (who gets pregnant, we assume) but he can't love or respect her much, since he leaves her in the lurch. He clearly loves Marianne, even though he abandons her for financial reasons. He feels some affection for Marianne's family, including Elinor.
4. How many women does Captain Frederick Wentworth fall in love with?

Answer: one

He loves Anne and Anne only, though he flirts with both of the Musgrove sisters, and people assume he is in love with Louisa.
5. In "Northanger Abbey," whom does Isabella Thorpe marry?

Answer: No one, so far as we know.

She's engaged to Catherine's brother James, but she jilts him once she sets her cap at Captain Tilney. Since the Captain is just toying with her, she ends up with no one--and it serves her right!
6. There are many married couples in Jane Austen. Which is a truly happy, loving couple?

Answer: Admiral and Mrs. Croft

Mrs. Croft (Captain Wentworth's older sister) and her husband, the admiral, go everywhere together, including to sea. Theirs seems like a true love match. Mr. Bennet (Elizabeth's father) is an intelligent, sarcastic man who married a pretty, silly, "high maintenance" woman. Charlotte Lucas, Elizabeth's good friend, chose to marry pompous, empty-headed Mr. Collins rather than be an old maid. Lady Elliot (Anne's late mother) married handsome, vain, self-centered Sir Walter. Who could be happily married to HIM?
7. Who courts Lucy Steele?

Answer: Edward and Robert Ferrars

At a young, impressionable age, Edward asks Lucy to marry him. Soon he repents (Lucy is a scheming, unrefined girl, despite her youth and good looks). He is too honorable to give up the engagement, even after he falls for Elinor Dashwood. Luckily his younger brother Robert steps in, leaving Edward free to marry Elinor, the woman he truly loves.
8. Which couple is secretly engaged?

Answer: Jane Fairfax and Frank Churchill

Jane has no money and Frank is obligated to a rich, pernickety aunt who will surely disapprove of the match. They have to wait until Mrs. Churchill dies to announce the engagement, surprising everyone except Mr. Knightley. The secrecy causes all sorts of misunderstandings and bad feelings.
9. Why does Mr. Collins propose to his cousin Elizabeth?

Answer: He proposes to her for all of these reasons.

Mr. Collins's proposal is one of the funniest and most unromantic in all of English literature. When Elizabeth turns him down, he warns her that "your portion is unhappily so small that it will in all likelihood undo the effects of your loveliness and amiable qualifications."
10. Why doesn't Anne Elliot marry Captain Wentworth after his first proposal?

Answer: Lady Russell persuades her not to marry him.

As a young woman, Anne falls in love with Captain Wentworth and accepts his marriage proposal. Her dear friend and mother substitute Lady Russell convinces her that her suitor's prospects are not good enough, so Anne regretfully breaks her engagement. Lady Russell is somewhat snobbish and she doesn't think Captain Wentworth's rank in society is worthy of a baronet's daughter.

This is why the novel is called "Persuasion."
11. With whom does Catherine Morland fall in love?

Answer: Henry Tilney

She's young and naive, but she has the good taste to fall in love with a witty, well-principled young man who soon falls for her, too.
12. At one point in "Emma," the heroine speculates that she must be in love, but the feeling soon passes. Who is the man in question?

Answer: Frank Churchill

She is never really in love with Frank Churchill. He flirts with her a bit to cover up his secret engagement to Jane Fairfax. Mr. Elton may or may not be in love with Emma--he proposes to her, at any rate. Emma would never stoop to love Robert Martin, a lowly gentleman farmer. Mr. Knightley is the one she truly loves. Luckily, he loves her, too.
13. What goes wrong concerning Jane Bennet's romance with Mr. Bingley?

Answer: Mr. Bingley's sisters and friend whisk him away from Netherfield.

Mr. Bingley's friend Darcy convinces him that Jane is not in love with Bingley, and that her family is too vulgar to marry into. Though Bingley's sisters are friendly to Jane, they, too, think her family connections are too low. All three conspire to get Bingley safely out of Jane's reach.
14. Which of the Bennet sisters is least likely to marry?

Answer: Mary

Bookish, pompous Mary does not seem like marriage material. She might have been a good match for Mr. Collins, but he marries Charlotte Lucas. Kitty perhaps meets someone suitable while visiting the Darcys or the Bingleys.
15. What is the main element that causes Elizabeth Bennet to soften towards Mr. Darcy?

Answer: Darcy's love for Elizabeth

Elizabeth finds out that Darcy did not actually treat Mr. Wickham unfairly, as Wickham claimed. Even though she is angry at Darcy for breaking up Bingley and Jane, Elizabeth realizes that certain members of her family ARE a bit vulgar (so maybe Darcy was somewhat justified in warning his friend against an alliance with them).

After Darcy is very kind to her and the Gardiners at Pemberley, and later bribes Wickham into marrying Lydia, Elizabeth falls as deeply in love as he is. When he apparently tells his aunt, Lady Catherine, that he won't promise NOT to marry E., it seals the deal.
16. How does Marianne meet Willoughby?

Answer: She slips and injures her ankle. He rescues her.

This is a very romantic (and melodramatic) way to meet, no?
17. How do Elinor Dashwood and Edward Ferrars meet?

Answer: He is her sister-in-law's brother.

When Elinor's half-brother and his wife come to claim the late Mr. Dashwood's house, Mrs. John Dashwood invites her brother Edward to come for a visit. Much to his sister's dismay, Edward falls in love with Elinor.
18. What is the main impediment to Elinor and Edward's courtship?

Answer: Edward is engaged to another.

Edward is secretly engaged to Lucy Steele. Though falls out of love with Lucy soon afterwards, he is too honorable to back out of his commitment to her.
19. Whom does Margaret Dashwood marry?

Answer: No one, so far as we know--she's too young!

In the movie "Sense and Sensibility," Margaret Dashwood is a more developed character than she is in the book. In my opinion, Jane Austen does not seem especially interested in children--she seems to think they have few distinct personality traits until they reach 17 or so. The exception to this might be the young Fanny Price.
20. What is the main impediment to Fanny Price's romance with Edmund Bertram?

Answer: Edmund is infatuated with Mary Crawford.

Edmund falls for pretty, vivacious Mary, but when her brother runs away with Edmund's married sister, Mary reveals her flawed principles by failing to deplore the adulterous elopement, as Edmund does. The devastated Edmund falls into Fanny's waiting lap.

In my opinion, this is not one of the hottest love matches in Jane Austen. A professor of mine, Marvin Mudrick, wrote that it is hard to imagine a romantic Saturday evening at the Edmund Bertrams' home, after the prayer books are put away.
21. Why does Maria Bertram marry Mr. Rushworth?

Answer: He is very rich.

Maria is in love with Henry Crawford, but he is merely flirting with her. When she realizes this, she marries her fiance, Mr. Rushworth, a stupid but very wealthy man. After Henry falls in love with Fanny but can't persuade her to marry him, Maria and Henry rekindle their flirtation and start an adulterous affair.
22. Whom does Henry Crawford love?

Answer: Miss Fanny Price

Henry really does fall in love with Fanny. He runs off with Mrs. Rushworth only after Fanny rejects him.
23. How does Emma figure out that she loves Mr. Knightley?

Answer: All of these are factors.

Apparently, Emma's love for Mr. K sneaks up on her.
24. How does Captain Wentworth declare his love for Anne (for the second time)?

Answer: He slips her a secret letter.

The letter Wentworth writes is one of the best love letters in literature, in my opinion.
25. Why does Henry Tilney fall in love with Catherine Morland?

Answer: She is sweet, naive, and forthright, and she loves him.

Catherine is a more interesting character than she seems at first. She has good natural instincts and principles, but she isn't a prig. She's pretty, fresh, charming, loving, and brave.
Source: Author robynraymer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 26 2022 : Guest 2: 25/25
Nov 25 2022 : Fifiona81: 25/25
Nov 18 2022 : bermalt: 18/25
Nov 08 2022 : Guest 108: 24/25
Nov 06 2022 : Guest 86: 21/25
Oct 28 2022 : Maggie1007: 24/25
Oct 26 2022 : urbankheki: 2/25
Oct 20 2022 : Guest 174: 25/25
Oct 16 2022 : tornadosteve: 25/25

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us