FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Memoirs of Cleopatra
Quiz about The Memoirs of Cleopatra

The Memoirs of Cleopatra Trivia Quiz


This is a great book written by Margaret George that combines history with a beautifully told story.

A multiple-choice quiz by kingidol. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. G

Author
kingidol
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
178,846
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
278
- -
Question 1 of 10
1. Cleopatra was the queen of Egypt.


Question 2 of 10
2. Cleopatra snuck into the palace to meet with Caesar concealed in what household item? Hint


Question 3 of 10
3. What was the formal name Cleopatra gave the son she had with Caesar? Hint


Question 4 of 10
4. While spending the night with Caesar in the desert, Cleopatra discovers he is afflicted with what disease? Hint


Question 5 of 10
5. Cleopatra has a prophetic dream about Caesar's murder the night before it happens.


Question 6 of 10
6. Caesar's will names his nephew Octavian his principal heir and leaves out any mention of his true son by Cleopatra.


Question 7 of 10
7. Shortly after Marc Antony and Cleopatra become lovers, she discovers she is pregnant with twins.


Question 8 of 10
8. Antony is killed during the Battle of Actium.


Question 9 of 10
9. How long has Antony been dead before Cleopatra is able to visit his tomb to perform his funerary feast and then join him in death? Hint


Question 10 of 10
10. Rather than suffering at the hands of the Romans, Cleopatra also resolves to commit suicide. As befitting a queen she chooses to use a snake to end her life. What type of snake did she use? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cleopatra was the queen of Egypt.

Answer: True

Cleopatra became queen after the death of her father King Ptolemy XII, and she ruled for sixteen years.
2. Cleopatra snuck into the palace to meet with Caesar concealed in what household item?

Answer: a rug

In order for Cleopatra to regain the throne from her sisters, she needed support from Caesar. The only way for her to get into the palace was to hide in the carpet and surprise him in his chambers.
3. What was the formal name Cleopatra gave the son she had with Caesar?

Answer: Ptolemy Caesar

After her son was born, Queen Cleopatra decides to give her son a name that will show both sides of his heritage. Because the child looked so much like Caesar the people of Alexandria nicknamed him Caesarion:Latin for "little Caesar".
4. While spending the night with Caesar in the desert, Cleopatra discovers he is afflicted with what disease?

Answer: epilepsy

Caesar had seizures the last few years of his life, although in those days it was referred to as "the falling sickness". After Cleopatra witnesses his seizure she realizes how lucky Caesar was not to have an attack on a battlefield.
5. Cleopatra has a prophetic dream about Caesar's murder the night before it happens.

Answer: False

It was Caesar's Roman wife, Calpurnia, who has a dream about it the night before. When Cleopatra brings his corpse to the house, Calpurnia describes her dream to Cleopatra telling her that in it, Caesar had still been alive.
6. Caesar's will names his nephew Octavian his principal heir and leaves out any mention of his true son by Cleopatra.

Answer: True

Later on Cleopatra and Antony are forced to start a war with Octavian in order to defend her son's rights as Caesar's true heir. Unfortunately Caesarion was murdered and never had a chance to reign.
7. Shortly after Marc Antony and Cleopatra become lovers, she discovers she is pregnant with twins.

Answer: True

Cleopatra did give birth to twins, a son she named Alexander Helios and a daughter, Cleopatra Selene.
8. Antony is killed during the Battle of Actium.

Answer: False

Antony actually killed himself after Alexandria fell to Octavian's forces. Suicide was considered an honorable death for a soldier rather than being killed by the enemy.
9. How long has Antony been dead before Cleopatra is able to visit his tomb to perform his funerary feast and then join him in death?

Answer: ten days

Cleopatra writes to Octavian asking his permission to perform the ancient Egyptian rites that will allow Antony's spirit to rest. She is also seeking privacy from the guards so that she can end her life and escape from Octavian.
10. Rather than suffering at the hands of the Romans, Cleopatra also resolves to commit suicide. As befitting a queen she chooses to use a snake to end her life. What type of snake did she use?

Answer: an asp

When Cleopatra had paid a visit to the city of Heliopolis she meets the High Priest who keeps many snakes. She witnesses his suicide by the bite of an asp, and sees that it is a relatively painless way to die.
Source: Author kingidol

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us