FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about My Side of the Mountain
Quiz about My Side of the Mountain

My Side of the Mountain Trivia Quiz


On Jean Craighead George's classic book about Sam Gribley, who runs away from his home in New York City to live in the mountains on his grandfather's old farm.

A multiple-choice quiz by SilverNaiad. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. G

Author
SilverNaiad
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,964
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
463
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (8/10), Guest 73 (5/10), Guest 69 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where did Sam learn about how to make a fishhook out of a twig? Hint


Question 2 of 10
2. What mountain range does Sam live in? Hint


Question 3 of 10
3. What does Sam say that dogtooth violet bulbs taste similar to? Hint


Question 4 of 10
4. What kind of tree does Sam make his home inside of? Hint


Question 5 of 10
5. Why does Sam choose Frightful instead of one of the other falcon chicks? Hint


Question 6 of 10
6. Sam thought Bando was an outlaw because right before meeting him, he heard sirens screaming down the road.


Question 7 of 10
7. When Sam realizes that it's Halloween, what does he do? Hint


Question 8 of 10
8. Where does Sam first meet "Mr. Jacket" (A.K.A. Tom Sidler)? Hint


Question 9 of 10
9. Does Matt Spell (the junior reporter) figure out that Sam is the "wild boy" everyone's talking about?


Question 10 of 10
10. What are Sam's feelings when he realizes that his entire family is coming to stay and build a house on Grandpa Gribley's land? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 172: 8/10
May 14 2024 : Guest 73: 5/10
May 13 2024 : Guest 69: 6/10
May 08 2024 : Guest 96: 5/10
Apr 24 2024 : Guest 68: 8/10
Apr 02 2024 : Guest 73: 8/10
Mar 31 2024 : Guest 73: 8/10
Mar 25 2024 : Guest 204: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where did Sam learn about how to make a fishhook out of a twig?

Answer: A book from the New York Public Library

Before Sam left for the mountains, he researched on catching food in the wild. But probably the most he learned was what he taught himself.
2. What mountain range does Sam live in?

Answer: Catskills

Sam's grandfather Gribley tried to make a living on a farm in the Catskills, but after a while he gave up and went back to sea, since "the land is no place for a Gribley."
3. What does Sam say that dogtooth violet bulbs taste similar to?

Answer: Lima beans

Sam eats these with dandelions, which make for a rather strange, but not bad - especially if you're hungry - lunch.
4. What kind of tree does Sam make his home inside of?

Answer: Hemlock

The hemlock tree is six feet in diameter. At first Sam couldn't figure out where to establish his permanent home, but then he thought of burning out the inside of one of the giant trees and living inside it. He also makes one into a storehouse for his food, and, later on, a guesthouse.
5. Why does Sam choose Frightful instead of one of the other falcon chicks?

Answer: She's the biggest

In a library book about hawking, Sam read that the females are the biggest and most aggressive of the peregrine falcon, so he figured that was the kind of bird he needed to supply him with meat.
6. Sam thought Bando was an outlaw because right before meeting him, he heard sirens screaming down the road.

Answer: True

Sam is awed to think that an outlaw who's running from the law is camping near his tree, but when Bando wakes up and says that he's actually an English professor, Sam laughs at himself.
7. When Sam realizes that it's Halloween, what does he do?

Answer: Sets out food for the forest animals

At first the animals don't eat much of the food, but soon the word travels all around the forest and raccoons, squirrels, mice, and more are all eagerly feasting. When the animals start to invade his tree, however, Sam realizes that maybe feeding them wasn't such a good idea.
8. Where does Sam first meet "Mr. Jacket" (A.K.A. Tom Sidler)?

Answer: At the drugstore in town

Mr. Jacket walks around Sam, wondering why he's wearing a deerskin suit, then says, "Well, if it isn't Daniel Boone!"
9. Does Matt Spell (the junior reporter) figure out that Sam is the "wild boy" everyone's talking about?

Answer: Yes

At first Sam tries to tell Matt (an after-school worker of the Poughkeepsie New Yorker) that he's seen the wild boy and that he's a completely different person, but Matt sees through it and writes about Sam instead. However, Matt strikes a deal that if Sam will let Matt come to stay with him during spring vacation, he won't publicize the article.
10. What are Sam's feelings when he realizes that his entire family is coming to stay and build a house on Grandpa Gribley's land?

Answer: Dismay

Sam's mother doesn't want anyone to think she's neglected raising Sam, so she says, "Well, if he doesn't want to come home, then we will bring home to him." And that was the end of the way Sam's life had been for the past year.
Source: Author SilverNaiad

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us