FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Big Big Big  Film Epics
Quiz about Big Big Big  Film Epics

Big, Big, Big! Film Epics Trivia Quiz


Some films (or film series) are so vast in scope, so full of legendary heroes and ominously evil villains, that the only word to aptly describe them is 'epic'. This quiz takes a look at a few such films...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Something in Common

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
222,265
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
12671
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: yyoung (10/10), Guest 4 (8/10), Cymruambyth (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. 'The Godfather' series of films is a three-part epic that took 19 years to complete. Which director brought us this monumental film trilogy? Hint


Question 2 of 10
2. Which grand, masterful film epic directed by Steven Spielberg won an Academy Award for Best Picture of 1993? Hint


Question 3 of 10
3. In 1965, David Lean released to the world a film of over three hours in length about a doctor caught in the middle of Russian revolution period. What is the name of this groundbreaking cinematic masterpiece? Hint


Question 4 of 10
4. One director has been involved in creating two epic films, one, a western released in 1968 called 'Once Upon a Time in the West', and the other, a crime drama called 'Once Upon a Time in America', which hit theaters in 1984. Who created these two excellent films? Hint


Question 5 of 10
5. No discussion of film epics would be complete without a mention of the 1939 film 'Gone with the Wind', an expansive film with a top notch cast and brilliant directorial work by Victor Fleming. Which actress won a Best Actress Oscar for her performance in this blockbuster? Hint


Question 6 of 10
6. Director Stanley Kubrick was involved in a number of large scale projects during his career, but none grander than which 1975 film, featuring the story of an Irish rogue who establishes a place for himself among the aristocracy in 18th century Europe? Hint


Question 7 of 10
7. Kevin Costner took a great chance in 1990 with the creation of which epic western film that features the story of John Dunbar, a member of the U.S. army who learns the ways of the local Native American people? Hint


Question 8 of 10
8. Which great director, master of the film epic, was responsible for bringing 'The Ten Commandments' to the big screen not once, but twice? Hint


Question 9 of 10
9. What is the aptly named title of the 1956 film, starring Rock Hudson, Liz Taylor and James Dean, that follows the story of a wealthy Texas cattle rancher who develops a personal rivalry with his former ranch hand who becomes an oil tycoon? Hint


Question 10 of 10
10. My favorite epic, the epic to end all epics, is the 1959 film 'Ben-Hur'. William Wyler undertook the massive task of directing this 212-minute movie that features an entire chariot race. Which actor accepted the task of taking the title role in this grandiose production? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : yyoung: 10/10
Feb 29 2024 : Guest 4: 8/10
Feb 28 2024 : Cymruambyth: 10/10
Feb 28 2024 : Guest 51: 9/10
Feb 28 2024 : Guest 99: 10/10
Feb 26 2024 : pughmv: 10/10
Feb 26 2024 : Guest 37: 10/10
Feb 24 2024 : Guest 200: 10/10
Feb 22 2024 : Guest 75: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'The Godfather' series of films is a three-part epic that took 19 years to complete. Which director brought us this monumental film trilogy?

Answer: Francis Ford Coppola

Coppola's 'Godfather' trilogy has made a major impact on American culture, from its famous phrases to its contribution to bringing issues about the criminal world to the forefront. The three 'Godfather' films (released in 1972, 1974 and 1990, respectively), featured a magnificent array of great American actors, including Marlon Brando, Robert De Niro, Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Andy Garcia and Talia Shire.
2. Which grand, masterful film epic directed by Steven Spielberg won an Academy Award for Best Picture of 1993?

Answer: Schindler's List

Of the films that Spielberg has directed, none have surpassed 'Schindler's List' in its emotional and moral scope. The story of a German who defies the Nazi regime by protecting over a thousand Jews during the Holocaust, this film contains wonderful performances, large-scale scenes of human suffering and a number of lovely, poignant moments.
3. In 1965, David Lean released to the world a film of over three hours in length about a doctor caught in the middle of Russian revolution period. What is the name of this groundbreaking cinematic masterpiece?

Answer: Doctor Zhivago

The title character in this film, based on the novel by Boris Pasternak, is played by Omar Sharif. Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger, Alec Guinness, Klaus Kinski and Ralph Richardson also lend their unique sets of acting talents to this film that only does things on a grand scale.
4. One director has been involved in creating two epic films, one, a western released in 1968 called 'Once Upon a Time in the West', and the other, a crime drama called 'Once Upon a Time in America', which hit theaters in 1984. Who created these two excellent films?

Answer: Sergio Leone

Sergio Leone has directed some of the most masterful epics in film history, including the 'Man with No Name' trilogy, starring Clint Eastwood. 'Once Upon a Time in the West' featured Henry Fonda and Charles Bronson in an all-star cast, while 'Once Upon a Time in America' starred Robert De Niro, among many other great actors.
5. No discussion of film epics would be complete without a mention of the 1939 film 'Gone with the Wind', an expansive film with a top notch cast and brilliant directorial work by Victor Fleming. Which actress won a Best Actress Oscar for her performance in this blockbuster?

Answer: Vivien Leigh

This nearly four-hour long film also won Oscars for Best Picture, Best Director and Best Supporting Actress (Hattie McDaniel). Among the stellar cast were also included Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Thomas Mitchell, Butterfly McQueen, Ward Bond and Jane Darwell.
6. Director Stanley Kubrick was involved in a number of large scale projects during his career, but none grander than which 1975 film, featuring the story of an Irish rogue who establishes a place for himself among the aristocracy in 18th century Europe?

Answer: Barry Lyndon

'Barry Lyndon' is an epic of great magnitude, based on a novel by the great 19th century English novelist William Makepeace Thackeray. The title character in the film is portrayed by Ryan O'Neal, who submits a decidely understated but powerful performance. Kubrick's impeccable filmmaking skills are evidenced from beginning to end in this masterwork.
7. Kevin Costner took a great chance in 1990 with the creation of which epic western film that features the story of John Dunbar, a member of the U.S. army who learns the ways of the local Native American people?

Answer: Dances with Wolves

Everything about 'Dances with Wolves' works on a grand scale, from the direction to the wonderful score (by John Barry) to the eye-popping buffalo hunt scenes. The film won Best Picture and Best Director (for Kevin Costner) Oscars among its seven total Academy Awards.
8. Which great director, master of the film epic, was responsible for bringing 'The Ten Commandments' to the big screen not once, but twice?

Answer: Cecil B. DeMille

Demille's original version of 'The Ten Commandments' was released in 1923. His final film was a massive project, the 1956 version of the same film, starring Charlton Heston as Moses and Yul Brynner as Rameses in an over-the-top acting battle for the ages.

This 220-minute film also featured great performances by Anne Baxter, Edward G. Robinson, Yvonne De Carlo, and Vincent Price, among several others.
9. What is the aptly named title of the 1956 film, starring Rock Hudson, Liz Taylor and James Dean, that follows the story of a wealthy Texas cattle rancher who develops a personal rivalry with his former ranch hand who becomes an oil tycoon?

Answer: Giant

George Stevens directed this expansive epic film that can only be descibed as 'Texas-sized'. Alongside the three A-level actors in this film, also appearing are Sal Mineo, Dennis Hopper and Mercedes McCambridge.
10. My favorite epic, the epic to end all epics, is the 1959 film 'Ben-Hur'. William Wyler undertook the massive task of directing this 212-minute movie that features an entire chariot race. Which actor accepted the task of taking the title role in this grandiose production?

Answer: Charlton Heston

Charlton Heston's ham-fisted technique worked perfectly in this over-the-top epic saga of a Jewish aristocrat who is betrayed by his best friend, a Roman tribune. Stephen Boyd played the Roman tribune Messala, and other great supporting performances were submitted by Hugh Griffith, Jack Hawkins and Sam Jaffe, among others.

Thank you for trying this quiz, I hope you enjoyed it.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor linkan before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us