FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Quiet Man Essentials Part 1
Quiz about Quiet Man Essentials Part 1

"Quiet Man" Essentials Part 1 Trivia Quiz


This is a quiz based on, some of the less obvious parts of John Ford's classic movie "The Quiet Man", released in 1952. This is definitely a movie to be seen on tape or DVD, so you do not miss any scenes when the film is modified for tv.

A multiple-choice quiz by stevedln. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T
  8. »
  9. The Quiet Man

Author
stevedln
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
197,581
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2876
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (7/10), Sarah29p (10/10), harveysh (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Upon seeing the broken bed in Sean Thornton's bedroom, what did Michaeleen Oge Flynn say? Hint


Question 2 of 10
2. What type of flower did Sean tell Will Danaher he looked like, during their famous fight scene outside of the pub? Hint


Question 3 of 10
3. What is the Reverend Playfair's nickname? Hint


Question 4 of 10
4. What is everyone told to cheer like as Rev. Playfair drives by with his Bishop, at the end of the movie? Hint


Question 5 of 10
5. What is Sean Thornton's boxing nickname? Hint


Question 6 of 10
6. During the big fight scene, what does Michaeleen Oge Flynn refer to the crowd as when he asks them to keep to their separate corners? Hint


Question 7 of 10
7. Who commits a foul during the race but it is overturned by the second judge? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of the ancestral home of the Thornton's, which Sean wants to buy from the Widow Tillane? Hint


Question 9 of 10
9. Mary Kate Danaher is not one to be what at? Hint


Question 10 of 10
10. What color does Sean paint the door of the cottage? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 71: 7/10
Apr 08 2024 : Sarah29p: 10/10
Apr 07 2024 : harveysh: 6/10
Apr 05 2024 : pughmv: 10/10
Apr 02 2024 : Guest 12: 10/10
Mar 17 2024 : Guest 73: 10/10
Mar 17 2024 : Guest 98: 8/10
Mar 17 2024 : Guest 50: 7/10
Mar 11 2024 : Guest 158: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Upon seeing the broken bed in Sean Thornton's bedroom, what did Michaeleen Oge Flynn say?

Answer: Impetuous! Homeric!

This line "Impetuous! Homeric!" was censored out of the first screenings in Boston Massachusetts. Obviously, Michaeleen thought it was broken from a night of intercourse. Sean Thornton had actually just thrown Mary Kate on the bed and it broke. He slept in the main room in his sleeping bag instead.
2. What type of flower did Sean tell Will Danaher he looked like, during their famous fight scene outside of the pub?

Answer: A Black Eyed Susan

This is said, during the fight scene, just before they go into Cohan's pub for a pint. After all, people are coming from all over to see this fight, so they will take a break and have a pint before they kill each other. You'll notice Michaeleen spit accidentally right in Feeney's face, when he asked Michaeleen to place a bet on Thornton for him during the fight.
3. What is the Reverend Playfair's nickname?

Answer: Snuffy

Reverend Playfair's Bishop calls him Snuffy, as he hands the Reverend a check for losing the bet on the fight. Mrs. Playfair then smiles because she was not the only one to be betting on the fight. She tells Snuffy she'll have the tea ready.
4. What is everyone told to cheer like as Rev. Playfair drives by with his Bishop, at the end of the movie?

Answer: Protestants

The Catholic Father Lonergan makes this request of everyone, so the Protestant Reverend will not lose his position in Inissfree. They need to make it appear there are more people in his congregation than there really are. You'll recall the Reverend tells Sean there are only two or three people in his congregation, while they're speaking of Sean's fighting days.
5. What is Sean Thornton's boxing nickname?

Answer: Trooper Thorn

We first learn of his nickname during the flashback scene, after Will Danaher has knocked him out at the wedding. The newspaper in the flashback shows his name atop an article. The Reverend Playfair, a sports fan himself, identifies Sean as Trooper Thorn as well.

He knows why Sean doesn't want to fight Will Danaher and keeps his past a secret. You will also hear Reverend Playfair cut the nickname short to just Trooper.
6. During the big fight scene, what does Michaeleen Oge Flynn refer to the crowd as when he asks them to keep to their separate corners?

Answer: non-belligerents

Michaeleen fires a gun off into the air, to get everybody's attention, and announces this is a private matter. He requests that all of the non-belligerents go to their respective corners.
7. Who commits a foul during the race but it is overturned by the second judge?

Answer: Father Paul

We do not see the foul ourselves. The race is split up between footage of the race along the beach and watching the judges view the race through their binoculars. John Wayne's children played small roles in this scene. Patrick Wayne is the most notable, from his later roles in his father's movies.

They all are present at the race. Patrick is on the wagon and Michael and Toni are present as well.
8. What is the name of the ancestral home of the Thornton's, which Sean wants to buy from the Widow Tillane?

Answer: White O' Mornin'

We first hear the name of the cottage when Sean stops along the bridge with Michaleen. Sean asks the name of it. He has never seen White O' Mornin' except as a baby. He only knows about it from the stories his mother would tell him in Pittsburgh.
9. Mary Kate Danaher is not one to be what at?

Answer: Honked

She says this during the initial courting scene. Michaeleen allows them to walk ahead of him. Sean is confused by all of the tradition around courtship in Ireland and explains how in America he'd drive up to her house and honk and she'd come running out. Mary Kate is not amused by this and it results in one of Michaeleen's classic lines "Is this a courtin' or a donnybrook? Have the good manners not to hit the man until he's your husband and until he can hit you back."
10. What color does Sean paint the door of the cottage?

Answer: Green

During their visit to see Sean, via bicycle, the Reverend and Mrs. Playfair stop by to deliver a plant. She tells Sean it is the way all Irish cottages should look and that only an American would have chosen green although they inform him that red is more durable.
Source: Author stevedln

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us