FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Grand Grand Composer Malcolm Arnold
Quiz about A Grand Grand Composer Malcolm Arnold

A Grand, Grand Composer: Malcolm Arnold Quiz


The music of the English composer Malcolm Arnold has never been as much appreciated as it deserves. Hopefully, this quiz about some of his best-known works will encourage you to listen to some of them.

A multiple-choice quiz by stedman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. A

Author
stedman
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
168,457
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
667
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Malcolm Arnold was born on 21st October 1921, in which English county town? Hint


Question 2 of 10
2. Some of Malcolm Arnold's most popular works are his suites of dances inspired by different regions of the British Isles. Which of the following is NOT one of them? Hint


Question 3 of 10
3. Another of Malcolm Arnold's most popular works is an overture based on a poem by the Scottish poet Robert Burns. What is the name of this poem? Hint


Question 4 of 10
4. During the 1950s and 60s, Malcolm Arnold wrote the scores for many British films, working with some of the finest directors of the time. For which film, directed by David Lean, did Arnold win an Oscar? Hint


Question 5 of 10
5. Malcolm Arnold wrote the music for a number of ballets. One of these was based on the story of a notorious murderer who was later to be the subject of a musical by Stephen Sondheim. What was the name of this character? Hint


Question 6 of 10
6. Malcolm Arnold has written nine symphonies, the seventh of which is dedicated "To Katherine, Robert and Edward". Who are these dedicatees? Hint


Question 7 of 10
7. Malcolm Arnold wrote a number of concertos, often inspired by the particular musical talents of the dedicatee. His "Second Horn Concerto" was dedicated to, and given its first performance by, which famous English horn player? Hint


Question 8 of 10
8. Malcolm Arnold also wrote a number of important works for that peculiarly English ensemble, the brass band. One of these was written for the inauguration of the lifeboat station at which Cornish seaside town, the name of which is included in the title of the piece? Hint


Question 9 of 10
9. Which British political organisation commissioned Arnold's "Peterloo Overture" in 1968? Hint


Question 10 of 10
10. One of Malcolm Arnold's most popular works - and the inspiration for the title of this quiz - is his "Grand, Grand Overture". This is scored for a traditional symphony orchestra, but with parts for which unusual items, not normally known for their musical qualities? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Malcolm Arnold was born on 21st October 1921, in which English county town?

Answer: Northampton

Northampton was also the birthplace of the composers Edmund Rubbra (1901-1985) and William Alwyn (1905-1985). There must have been something in the water during those first decades of the twentieth century!
2. Some of Malcolm Arnold's most popular works are his suites of dances inspired by different regions of the British Isles. Which of the following is NOT one of them?

Answer: Yorkshire Dances

He also wrote sets of Irish and Welsh dances, as well as (in 1990) "A Manx Suite", which was his last published work.
3. Another of Malcolm Arnold's most popular works is an overture based on a poem by the Scottish poet Robert Burns. What is the name of this poem?

Answer: Tam O'Shanter

The poem tells of the drunken Tam O'Shanter's encounter with a coven of witches in the churchyard of Alloway Kirk, and his narrow escape across the bridge over the River Doon. Arnold's music brilliantly captures the mood of the poem, from Tam's drunken antics to the wild dancing of the witches.
4. During the 1950s and 60s, Malcolm Arnold wrote the scores for many British films, working with some of the finest directors of the time. For which film, directed by David Lean, did Arnold win an Oscar?

Answer: The Bridge on the River Kwai

In total, he composed the music for over a hundred films. These include two others directed by David Lean, "The Sound Barrier" and "Hobson's Choice", as well as the "St Trinian's" series of comedy films, based on the antics of Ronald Searle's cartoon schoolgirls.
5. Malcolm Arnold wrote the music for a number of ballets. One of these was based on the story of a notorious murderer who was later to be the subject of a musical by Stephen Sondheim. What was the name of this character?

Answer: Sweeney Todd

Arnold's music for the 1950s ballet is rather more light-hearted than Sondheim's dramatic and serious treatment of the subject.
6. Malcolm Arnold has written nine symphonies, the seventh of which is dedicated "To Katherine, Robert and Edward". Who are these dedicatees?

Answer: His three children

Arnold has said that each of the symphony's three movements contains a loose portrayal of one of his children.
7. Malcolm Arnold wrote a number of concertos, often inspired by the particular musical talents of the dedicatee. His "Second Horn Concerto" was dedicated to, and given its first performance by, which famous English horn player?

Answer: Dennis Brain

Dennis Brain was tragically killed in a car accident only weeks after giving the premiere of this work in 1957. The other names were all dedicatees of works by Arnold written for their own particular instrument: Goossens the oboe, Menuhin the violin and Lloyd-Webber the cello.
8. Malcolm Arnold also wrote a number of important works for that peculiarly English ensemble, the brass band. One of these was written for the inauguration of the lifeboat station at which Cornish seaside town, the name of which is included in the title of the piece?

Answer: Padstow

"The Padstow Lifeboat" contains a representation of the notoriously discordant foghorn of Trevose Lighthouse, just along the coast from Padstow. This gloriously dissonant sound punctuates the piece at regular intervals.
9. Which British political organisation commissioned Arnold's "Peterloo Overture" in 1968?

Answer: The Trades Union Congress (TUC)

The work was commissioned by the TUC for the centenary of its first meeting in 1868. The music commemorates the so-called "Peterloo Massacre" of 1819, when a troop of cavalry intervened to break up a peaceful political meeting. In the ensuing panic, 11 people were killed and 400 injured.
10. One of Malcolm Arnold's most popular works - and the inspiration for the title of this quiz - is his "Grand, Grand Overture". This is scored for a traditional symphony orchestra, but with parts for which unusual items, not normally known for their musical qualities?

Answer: Three vacuum cleaners and an electric floor polisher

This unique work, written for the 1956 Hoffnung Music Festival, was dedicated to the late President Hoover of the United States of America.
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Stedman's Classical Music Quizzes (1):

The first random sample from my classical music quizzes.

  1. Who's that Composer? Easier
  2. Orchestras of the World Average
  3. A Symphony of Animals Average
  4. Ten Great Violinists Average
  5. A Grand, Grand Composer: Malcolm Arnold Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us