FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Orchestras of the World
Quiz about Orchestras of the World

Orchestras of the World Trivia Quiz


There are many first-class orchestras active throughout the world today. Can you identify some of the most famous from these clues?

A multiple-choice quiz by stedman. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Other Music
  8. »
  9. Classical Music

Author
stedman
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,533
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2070
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (4/10), shorthumbz (9/10), psnz (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This orchestra is certainly one of the world's great ensembles, and has a reasonable claim to be the finest of them all. Founded in 1882, its famous principal conductors and music directors include Wilhelm Furtwangler (1923-45 and 1952-54), and Herbert von Karajan (1954-89). Can you name it? Hint


Question 2 of 10
2. This is Britain's longest-established orchestra. It was founded in 1858 in Manchester, where it is still based today. It was famously associated with the conductor Sir John Barbirolli, whose name was indelibly linked with it from 1943 until his death in 1970. What is its name? Hint


Question 3 of 10
3. This orchestra has claims to be Europe's oldest, having been founded in 1781, although it traces its origins back to 1743. Felix Mendelssohn was its conductor between 1835 and his death in 1847, and it gave the premiere of a number of his works, including the Third Symphony in 1842. Mozart appeared with it as soloist-director in 1789, playing his own works. Can you give its name? Hint


Question 4 of 10
4. Founded in 1842, this is the oldest symphony orchestra in the United States of America. Music Directors include Gustav Mahler (1909-11) and, more recently, Leonard Bernstein (1958-71). What is its name? Hint


Question 5 of 10
5. This orchestra gave its first concert in 1842, conducted by Otto Nicolai, although it was not until 1860 that it began a regular concert series. Principal conductors in its early years included Hans Richter and Gustav Mahler, although from 1933 onwards it has - uniquely among the world's great orchestras - not elected a single principal conductor, choosing instead to engage a series of guest conductors. Since 1870 its home has been the acoustically superb Musikverein hall in the city from which it takes its name. Can you name it? Hint


Question 6 of 10
6. This orchestra was founded in 1888, created especially to play in the newly-built concert hall in its home city, and which continues to be its base today. Willem Mengelberg was Chief Conductor for 50 years (1895-1945), and the role was filled more recently by Bernard Haitink (1963-1988). The orchestra is currently led by Riccardo Chailly, the first chief conductor who is not a national of the country from which the orchestra originates. Can you name it? Hint


Question 7 of 10
7. Founded in 1904, this orchestra's inaugural concert was given by Hans Richter, and it was the first independent, self-governing orchestra in the UK. More recent chief conductors have included André Previn, Claudio Abbado and Sir Colin Davis. What is its name? Hint


Question 8 of 10
8. Founded in 1920 by a group of citizens led by Neville Chamberlain, this became the first UK symphony orchestra to be funded by a local authority. It achieved international fame and status during the 1980s and 1990s under Simon Rattle, who was appointed Principal Conductor in 1980 at the age of 25. Can you give its name? Hint


Question 9 of 10
9. The history of this orchestra is complicated to say the least. It dates its official foundation from 1882, when Tsar Alexander III established a group of musicians to play for official functions. Following the Russian Revolution, it was in 1921 expanded and renamed the Leningrad Philharmonic. In 1938, Yevgeny Mravinsky was appointed Principal Conductor, and remained with the Orchestra until his death 50 years later in 1988. What is the name by which it is once again known? Hint


Question 10 of 10
10. The newest of the orchestras featured in this quiz, it was founded in 1959 by a group of musicians led by Neville Marriner, all of whom were connected with the London church from which it took its name.  What is it called? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 20 2024 : Guest 172: 4/10
Jun 05 2024 : shorthumbz: 9/10
May 19 2024 : psnz: 10/10
May 15 2024 : barbamama: 8/10
May 14 2024 : tosca17: 5/10
May 12 2024 : THartmann9374: 0/10
May 12 2024 : rahul0: 10/10
May 04 2024 : angostura: 10/10
May 04 2024 : Mjt74: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This orchestra is certainly one of the world's great ensembles, and has a reasonable claim to be the finest of them all. Founded in 1882, its famous principal conductors and music directors include Wilhelm Furtwangler (1923-45 and 1952-54), and Herbert von Karajan (1954-89). Can you name it?

Answer: Berlin Philharmonic Orchestra

Karajan was succeeded by Claudio Abbado (1990-2002) and most recently Simon Rattle (from 2002).
2. This is Britain's longest-established orchestra. It was founded in 1858 in Manchester, where it is still based today. It was famously associated with the conductor Sir John Barbirolli, whose name was indelibly linked with it from 1943 until his death in 1970. What is its name?

Answer: Hallé Orchestra

The orchestra takes its name from its founder, Sir Charles Hallé, and for many years was based in Manchester's Free Trade Hall. Since 1996 it has had a brand-new home, the Bridgewater Hall. Although it has never quite regained the national pre-eminence it held under Barbirolli, it continues to play an important role in the musical life of the North of England.
3. This orchestra has claims to be Europe's oldest, having been founded in 1781, although it traces its origins back to 1743. Felix Mendelssohn was its conductor between 1835 and his death in 1847, and it gave the premiere of a number of his works, including the Third Symphony in 1842. Mozart appeared with it as soloist-director in 1789, playing his own works. Can you give its name?

Answer: Leipzig Gewandhaus Orchestra

The orchestra had its origins in a group that played first in private homes (1743-44), then in the "Three Swans" Tavern (1744-1781). In 1781, it moved to a refurbished hall in the "Gewandhaus" or "Cloth House", where it played until 1885 before moving to a new hall but retaining the old name.

More recently, it had a long association with Kurt Masur, who was its principal conductor from 1970 to 1996. 
4. Founded in 1842, this is the oldest symphony orchestra in the United States of America. Music Directors include Gustav Mahler (1909-11) and, more recently, Leonard Bernstein (1958-71). What is its name?

Answer: New York Philharmonic Orchestra

The four orchestras named here, together with the Chicago Symphony, constitute the so-called "Big Five" American orchestras, although these days there are a number of other American ensembles which are capable of matching them.
5. This orchestra gave its first concert in 1842, conducted by Otto Nicolai, although it was not until 1860 that it began a regular concert series. Principal conductors in its early years included Hans Richter and Gustav Mahler, although from 1933 onwards it has - uniquely among the world's great orchestras - not elected a single principal conductor, choosing instead to engage a series of guest conductors. Since 1870 its home has been the acoustically superb Musikverein hall in the city from which it takes its name. Can you name it?

Answer: Vienna Philharmonic Orchestra

The orchestra's membership also plays as the Vienna State Opera Orchestra. It gave the premieres of Brahms' Second and Third Symphonies, as well as Mahler's Eighth. During the second half of the twentieth century, conductors with whom it became particularly associated included Karl Bohm, Herbert von Karajan and Leonard Bernstein.
6. This orchestra was founded in 1888, created especially to play in the newly-built concert hall in its home city, and which continues to be its base today. Willem Mengelberg was Chief Conductor for 50 years (1895-1945), and the role was filled more recently by Bernard Haitink (1963-1988). The orchestra is currently led by Riccardo Chailly, the first chief conductor who is not a national of the country from which the orchestra originates. Can you name it?

Answer: Royal Concertgebouw Orchestra, Amsterdam

The orchestra was given the appellation "Royal" in 1988, in celebration of its centenary. It has a long-standing reputation for performances of Mahler, dating back to the 1920 Mahler Festival, in which Mengelberg gave a series of performances of all ten symphonies. Both Haitink and Chailly have continued this tradition, both on record and in the concert hall.
7. Founded in 1904, this orchestra's inaugural concert was given by Hans Richter, and it was the first independent, self-governing orchestra in the UK. More recent chief conductors have included André Previn, Claudio Abbado and Sir Colin Davis. What is its name?

Answer: London Symphony Orchestra

The LSO was the first British orchestra to tour abroad (Paris, 1906). Its televised concerts with André Previn brought it to a wider audience, and it continues to play a major part in the recording studios, as well as playing on many film soundtracks.
8. Founded in 1920 by a group of citizens led by Neville Chamberlain, this became the first UK symphony orchestra to be funded by a local authority. It achieved international fame and status during the 1980s and 1990s under Simon Rattle, who was appointed Principal Conductor in 1980 at the age of 25. Can you give its name?

Answer: City of Birmingham Symphony Orchestra

Since 1991, the CBSO's home has been the Symphony Hall in Birmingham, the construction of which was largely the result of the orchestra's phenomenal success under Simon Rattle. Rattle remained with them until 1998, when he was succeeded by Sakari Oramo.
9. The history of this orchestra is complicated to say the least. It dates its official foundation from 1882, when Tsar Alexander III established a group of musicians to play for official functions. Following the Russian Revolution, it was in 1921 expanded and renamed the Leningrad Philharmonic. In 1938, Yevgeny Mravinsky was appointed Principal Conductor, and remained with the Orchestra until his death 50 years later in 1988. What is the name by which it is once again known?

Answer: St Petersburg Philharmonic Orchestra

Following the fall of the Soviet Union, the orchestra became the St Petersburg Philharmonic again. Its Chief Conductor since 1988 has been Yuri Temirkanov.
10. The newest of the orchestras featured in this quiz, it was founded in 1959 by a group of musicians led by Neville Marriner, all of whom were connected with the London church from which it took its name.  What is it called?

Answer: Academy of St Martin-in-the-Fields

The ASMF played a leading role in the revival of interest in Baroque music that took place in the 1960s. It continues to tour throughout the world, and has made over 500 recordings, most of them under Sir Neville Marriner, who continues after 45 years to be its Chief Conductor. 
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Matve before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Stedman's Classical Music Quizzes (1):

The first random sample from my classical music quizzes.

  1. Who's that Composer? Easier
  2. Orchestras of the World Average
  3. A Symphony of Animals Average
  4. Ten Great Violinists Average
  5. A Grand, Grand Composer: Malcolm Arnold Average

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us