Quiz about Whos that Composer
Quiz about Whos that Composer

Who's that Composer? Trivia Quiz


In this Photo Quiz, can you identify these composers from their portraits? I've given you a few other clues as well!

A photo quiz by stedman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Classical Music
  8. »
  9. Composers Mixture

Author
stedman
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
335,221
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
3496
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 31 (10/10), Guest 73 (6/10), Guest 195 (8/10).
photo quiz
1. This nineteenth-century German composer's portrait emphasizes his artistic temperament, with his rakish hat and stylish cravat. He is best known for his operas, which include "Tannhauser", "The Flying Dutchman" and "Parsifal". Can you name him? Hint

Johann Sebastian Bach
Franz Liszt
Hans Werner Henze
Richard Wagner

photo quiz
2. This photograph shows the composer at the age of 47, only a few years before his death in 1911 aged 51. During his lifetime he was better known as a conductor, although his nine completed symphonies, including the "Resurrection" (No 2) and the "Symphony of a Thousand" (No 8) are now hugely popular and frequently performed all over the world. What is his name? Hint

Anton Bruckner
Anton Dvorak
Franz Schubert
Gustav Mahler

photo quiz
3. This serious looking man, with his unruly hair and frilled shirt, is surely one of the most famous and influential composers of all time. Straddling the 18th century "classical" and the nineteenth century "romantic" movements, he continued to compose even after becoming deaf during his later years. Who is he? Hint

Robert Schumann
Ludwig van Beethoven
Percy Grainger
Dmitri Shostakovich

photo quiz
4. This Italian composer, well known for his operas such as "Rigoletto", "La Traviata" and "Aida", has a name which, if translated into English, becomes Joseph Green(s). True or false?

True
False

photo quiz
5. Who is the eccentric looking gentleman in this photograph, with his impressive fur collar, lorgnette perched on his nose, and flamboyant facial hair? A French composer of the 19th century, he is best known for his operettas such as "Orpheus in the Underworld" and "La belle Helene". Hint

Johann Sebastian Bach
Richard Strauss
Pierre Seldombyte
Jacques Offenbach

photo quiz
6. This composer looks the very model of an Edwardian English gentleman, with his impressive moustache and oiled hair - an image which he cultivated keenly. This photograph shows him in around 1900, shortly after the successful premiere of his orchestral "Enigma Variations" brought him national fame. What is his name? Hint

Harrison Birtwistle
Edward Elgar
Charles Villiers Stanford
Henry Purcell

photo quiz
7. This French composer may perhaps be hard to recognise from his photograph alone, but when I tell you that he wrote the suite "The Carnival of the Animals" (1886) and the opera "Samson and Delilah" (1877), you should be able to guess his name. Who is he? Hint

Hector Berlioz
Claude Debussy
Camille Saint-SaŽns
Pierre Boulez

photo quiz
8. This English composer perhaps looks more like a teacher or businessman, in his formal suit and round glasses. And perhaps that's not surprising, as he held the post of Music Director at St Paul's Girls' School in London from 1905 until his death in 1934. Best known for his orchestral suite "The Planets", who is he? Hint

Ralph Vaughan Williams
Gustav Holst
Benjamin Britten
Michael Tippett

photo quiz
9. This nineteenth-century German composer made significant contributions to most of the major musical genres, including four symphonies, two piano concertos, a violin concerto, and much chamber music. He wrote no operas, however, his major vocal work being his 1868 "A German Requiem", which (as its name suggests) sets extracts from the German Lutheran Bible, rather than the Latin texts of most Requiems prior to this. What is his name? Hint

Robert Schumann
Hugo Wolf
Franz Schubert
Johannes Brahms

photo quiz
10. Possibly the most famous classical composer of all time, very few authenticated contemporary portraits exist of this man. The one shown here, by Johann Nepomuk della Croce, dates from around 1780, 11 years before his premature death only a few weeks after conducting the premiere of his opera "The Magic Flute". Who is this talented composer? Hint

Claudio Monteverdi
Joseph Haydn
Wolfgang Amadeus Mozart
George Frederic Handel


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This nineteenth-century German composer's portrait emphasizes his artistic temperament, with his rakish hat and stylish cravat. He is best known for his operas, which include "Tannhauser", "The Flying Dutchman" and "Parsifal". Can you name him?

Answer: Richard Wagner

Richard Wagner (1813-1883) was one of the most acclaimed opera composers of his day, although during his lifetime he was almost as well known for his political views as for his music. His other works include the four-opera cycle "The Ring of the Nibelung".
2. This photograph shows the composer at the age of 47, only a few years before his death in 1911 aged 51. During his lifetime he was better known as a conductor, although his nine completed symphonies, including the "Resurrection" (No 2) and the "Symphony of a Thousand" (No 8) are now hugely popular and frequently performed all over the world. What is his name?

Answer: Gustav Mahler

After his death, Mahler's music was performed relatively infrequently. However, in the years since 1950 his emotional, often anguished, music seemed to resonate with the zeitgeist of the second half of the twentieth century. Orchestras will now regularly programme performances of his works, secure in the knowledge that these will attract rather than repel audiences.
3. This serious looking man, with his unruly hair and frilled shirt, is surely one of the most famous and influential composers of all time. Straddling the 18th century "classical" and the nineteenth century "romantic" movements, he continued to compose even after becoming deaf during his later years. Who is he?

Answer: Ludwig van Beethoven

Beethoven (1770-1827) made important contributions across almost all musical genres, among them nine symphonies, five piano concertos, 16 string quartets and 32 piano sonatas. Even those with minimal interest in so-called "classical music" know his name, and most of them are able to identify the famous four-beat opening chords - "der-der-der derrr" - of his Fifth Symphony.
4. This Italian composer, well known for his operas such as "Rigoletto", "La Traviata" and "Aida", has a name which, if translated into English, becomes Joseph Green(s). True or false?

Answer: True

The individual in question is Giuseppe Verdi (1813-1901), which does indeed translate into English as Joseph Green(s). The formal portrait here is by Giovanni Boldini, and was painted in 1886, the year before the premiere of his penultimate opera, "Otello".
5. Who is the eccentric looking gentleman in this photograph, with his impressive fur collar, lorgnette perched on his nose, and flamboyant facial hair? A French composer of the 19th century, he is best known for his operettas such as "Orpheus in the Underworld" and "La belle Helene".

Answer: Jacques Offenbach

Offenbach (1819-1880) actually wrote almost 100 operettas, many of them single-act works, most of which are only rarely performed today, even in his native France. In later life, he longed to be taken seriously as a composer, and worked until his death on a serious opera, "The Tales of Hoffmann". Sadly, he did not live to see it performed, nor to witness its subsequent success across the world.
6. This composer looks the very model of an Edwardian English gentleman, with his impressive moustache and oiled hair - an image which he cultivated keenly. This photograph shows him in around 1900, shortly after the successful premiere of his orchestral "Enigma Variations" brought him national fame. What is his name?

Answer: Edward Elgar

One of the greatest of all English musicians, Elgar (1857-1934) was effectively self-taught as a composer. He was regarded as little more than a provincial note-spinner until his forties, when he followed the "Enigma Variations" with an equally acclaimed oratorio, "The Dream of Gerontius" (1900), and his First Symphony (1908).
7. This French composer may perhaps be hard to recognise from his photograph alone, but when I tell you that he wrote the suite "The Carnival of the Animals" (1886) and the opera "Samson and Delilah" (1877), you should be able to guess his name. Who is he?

Answer: Camille Saint-SaŽns

Camille Saint-SaŽns (1835-1921) was famous as an organist during his lifetime, and made more money from this than from his compositions. What is probably his most famous work, "The Carnival of the Animals", was written for private performance only. Saint-SaŽns was worried that its light-hearted nature might damage his reputation, and refused to allow its publication until after his death.
8. This English composer perhaps looks more like a teacher or businessman, in his formal suit and round glasses. And perhaps that's not surprising, as he held the post of Music Director at St Paul's Girls' School in London from 1905 until his death in 1934. Best known for his orchestral suite "The Planets", who is he?

Answer: Gustav Holst

Gustav Holst (1874-1934), despite his foreign-sounding name, was born and raised in Cheltenham, Gloucestershire, his family being of Swedish ancestry. He was passionate about musical education, and at the same time as his St Paul's job, he was Music Director of Morley College in South London. His "St Paul's Suite" was written to be performed by the school's orchestra.
9. This nineteenth-century German composer made significant contributions to most of the major musical genres, including four symphonies, two piano concertos, a violin concerto, and much chamber music. He wrote no operas, however, his major vocal work being his 1868 "A German Requiem", which (as its name suggests) sets extracts from the German Lutheran Bible, rather than the Latin texts of most Requiems prior to this. What is his name?

Answer: Johannes Brahms

Johannes Brahms (1833-1897) was very conscious of composing in the shadow of Beethoven, and did not complete and publish his First Symphony until 1876, well into his forties. One interesting bit of trivia is that Brahms made what is probably the earliest audio recording by a major composer, when in 1889 a recording was made of him playing one of his Hungarian Dances on the piano.

Although the recording still exists, it is in poor condition, and the piano is rather indistinct.
10. Possibly the most famous classical composer of all time, very few authenticated contemporary portraits exist of this man. The one shown here, by Johann Nepomuk della Croce, dates from around 1780, 11 years before his premature death only a few weeks after conducting the premiere of his opera "The Magic Flute". Who is this talented composer?

Answer: Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) was a child prodigy, composing his first pieces at the age of five. His prolific output included symphonies, concertos, operas, choral and chamber music, and his influence on his successors was profound. But above all, his melodic gift ensures his continuing popularity.
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 31: 10/10
Jan 16 2023 : Guest 73: 6/10
Jan 14 2023 : Guest 195: 8/10
Jan 10 2023 : Guest 178: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 109: 10/10
Jan 07 2023 : Guest 174: 9/10
Jan 05 2023 : natureman7: 10/10
Jan 03 2023 : Nala2: 6/10
Jan 03 2023 : keithmpm: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Stedman's Classical Music Quizzes (1):

The first random sample from my classical music quizzes.

  1. Who's that Composer? Easier
  2. Orchestras of the World Average
  3. A Symphony of Animals Average
  4. Ten Great Violinists Average
  5. A Grand, Grand Composer: Malcolm Arnold Average

Also part of quiz list
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us