Quiz about A Song By Any Other Name
Quiz about A Song By Any Other Name

A Song By Any Other Name Trivia Quiz


A little twist on the standard STYX quiz. I will give you the name of a song... sort of. Rather than give the actual title, I will use flowery, wordy jargon with the same meaning. Your job is simple: Translate.

A multiple-choice quiz by Chadler. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Styx

Author
Chadler
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
207,693
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
662
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which song title is this?

"Moving a heavenly place in a smooth, to and fro' motion."
Hint

Blue Collar Man (Long Nights)
Paradise
Rockin' The Paradise
Too Much Time On My Hands

2. "The optimal choice among several unspecified, inanimate objects" is another way to say which song title? Hint

Right Away
First Time
Best Thing
Movement For The Common Man

3. "An infant, or a slang term for a woman who causes arousal in a man."

What is the Styx song which is a one-word translation of this?

Answer: (This song was a #1 hit in 1979)
4. Which song is this?

"My existence is as an extremely large, cold-water-dwelling mammal with tusks"
Hint

I Am The Walrus
I Am The Whale
I Am The Mammoth
I Am The Lion King

5. "Homo sapien bearer of XY chromosomes, lacking an exceeding amount of time having passed since exiting the womb".

Which STYX song does this describe?
Hint

Angry Young Man
Man In The Wilderness
Young Man
Blue Collar Man

6. "Male whose existence is limited to a barren, unpopulated, or pristine region".

What song is this?
Hint

Man In The Wilderness
Fanfare For The Common Man
Man Of Miracles
Young Man

7. "Despite emotions of deep caring for an object, extinguishing its metaphorical life force".

What song is this?
Hint

Heavy Metal Poisoning
Killing The Thing That You Love
Don't Let It End
Heavy Water

8. "A device which primarily utilizes dihydro-monoxide to dispose of common homo sapien biproducts which result from the conversion of liquids and solids into energy and which is composed primarily of a transparent, brand name acrylic" may also be said as "Plexiglas Toilet".

True
False

9. What is the two word answer for the song whose title means "destroyer of domociles"?

Answer: (From the album, "Edge Of The Century")
10. "A large sphere in a solar orbit from the present vantage point of one who does not have sight of the object which the sphere orbits".

Which STYX song is this?
Hint

Edge Of The Century
Show Me The Way
World Tonight
All In A Day's Work


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which song title is this? "Moving a heavenly place in a smooth, to and fro' motion."

Answer: Rockin' The Paradise

Heavenly place = Paradise

Moving to and fro' in a smooth motion = Rocking

From 1981's "Paradise Theatre" album.
2. "The optimal choice among several unspecified, inanimate objects" is another way to say which song title?

Answer: Best Thing

The optimal choice among several = Best

Unspecified, inanimate object = Thing

This song can be found on the 1972 album, "Styx".
3. "An infant, or a slang term for a woman who causes arousal in a man." What is the Styx song which is a one-word translation of this?

Answer: Babe

From the "Cornerstone" album, this song was one of DeYoung's highly successful ballads.
4. Which song is this? "My existence is as an extremely large, cold-water-dwelling mammal with tusks"

Answer: I Am The Walrus

My existence is as an = I Am

Extremely large, cold-water-dwelling mammal with tusks = Walrus

This Beatles remake can be found on the 2005 album, "Big Bang Theory".
5. "Homo sapien bearer of XY chromosomes, lacking an exceeding amount of time having passed since exiting the womb". Which STYX song does this describe?

Answer: Young Man

Homo sapien bearer of XY chromosomes = Man

Lacking an exceeding amount of time having passed since exiting the womb = Young

"Angry Young Man" is close, but there are no descriptors for "angry".

This song, from the 1973 "Serpent Is Rising" album was sung by James Young. (Yes, he intended the Pun!)
6. "Male whose existence is limited to a barren, unpopulated, or pristine region". What song is this?

Answer: Man In The Wilderness

Male = Man

Whose existence is limited to a barren, unpopulated, or pristine region = In the wilderness

From "Grand Illusion".
7. "Despite emotions of deep caring for an object, extinguishing its metaphorical life force". What song is this?

Answer: Killing The Thing That You Love

Emotions of deep caring for an object = Thing that you love

extinguishing its metaphorical life force = Killing

A controversial Glen Burtnik song from the "Cyclorama" album.
8. "A device which primarily utilizes dihydro-monoxide to dispose of common homo sapien biproducts which result from the conversion of liquids and solids into energy and which is composed primarily of a transparent, brand name acrylic" may also be said as "Plexiglas Toilet".

Answer: True

Dihydro-Monoxide is water.

The human biproducts are self explanitory as the liquids and solids that are converted to energy are foods and beverages which humans consume. Hence, the water-using device is a toilet.

The transparent, brand name acrylic is, of course, Plexiglas.

"Plexiglass Toilet" is the hilarious hidden track on 1973's "Serpent Is Rising" album. The lead vocals were performed by John Curulewski.
9. What is the two word answer for the song whose title means "destroyer of domociles"?

Answer: Home Wrecker

Destroyer = Wrecker

Domocile = Home

"Edge" was released in 1990, and was recorded without Tommy Shaw. It was Burtnik's Stygian debut.
10. "A large sphere in a solar orbit from the present vantage point of one who does not have sight of the object which the sphere orbits". Which STYX song is this?

Answer: World Tonight

A large sphere in a solar orbit = World

From the present vantage point of one who does not have sight of the object which the sphere orbits = Tonight (The object which the sphere orbits is the sun.)

All of the possible answers for this question are songs on the "Edge Of The Century" album.

Please rate this quiz. Positive feedback will induce the writing of similar quizzes. A negative reaction will make this a lonely quiz, indeed.
Source: Author Chadler

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Easiest STYX Quiz Ever! Very Easy
2. STYX: Who Am I? Average
3. Album Cover Art Average
4. Cyclorama Average
5. Who Played What Average
6. STYX Average
7. STYX Replacements Average
8. Three Incarnations Of STYX Average
9. STYX Song & Album Average
10. Misquoted STYX Average
11. Who Sang Leads? - Medium Average
12. Who Sang Leads? Average

3/22/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us