FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anton Bruckner 18241896
Quiz about Anton Bruckner 18241896

Anton Bruckner: 1824-1896 Trivia Quiz


Anton Bruckner was an Austrian composer who was best known for writing symphonies, masses, and motets.

A multiple-choice quiz by mtubbs4. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. B

Author
mtubbs4
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
138,228
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
480
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Bruckner was born in the farming village of Ansfelden, which is near which provencial capital? Hint


Question 2 of 10
2. After the death of his father, Bruckner began his musical training at the age of 13 in the local monastery of St. Florian, where he became a chorister. Why was this odd? Hint


Question 3 of 10
3. As adept at music as Bruckner was, he did not pursue a career in music until 1855 at the age of 31. What other career did he pursue? Hint


Question 4 of 10
4. Bruckner studied counterpoint with music theorist Simon Sechter from 1855 through 1861. He then applied for testing at Vienna Conservatory for official recognition of his studies. What difficult task did Bruckner complete to gain this recognition? Hint


Question 5 of 10
5. With his accredidation, Bruckner again became an educator. At what institutions did he teach music? Hint


Question 6 of 10
6. Bruckner was a very religious man. What were some of the things he was known to have done that demonstrate this? Hint


Question 7 of 10
7. During his lifetime, Bruckner composed nine official symphonies. How many symphonies did he actually write? Hint


Question 8 of 10
8. Bruckner was known to constantly revise his works, especially his symphonies. True or false: constant revisions to existing symphonies contributed to Bruckner's failure to complete his 9th symphony.


Question 9 of 10
9. Bruckner died in 1896 after a period of poor health and a breakdown in mental health. What famous composer attended the funeral to make amends? Hint


Question 10 of 10
10. Where was Bruckner buried? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Bruckner was born in the farming village of Ansfelden, which is near which provencial capital?

Answer: Linz

Linz is the provencial capital of Upper Austria.
2. After the death of his father, Bruckner began his musical training at the age of 13 in the local monastery of St. Florian, where he became a chorister. Why was this odd?

Answer: Bruckner's voice had yet to change

Bruckner also studied violin and organ at St. Florian. Organist Anton Kattinger was so impressed with Bruckner's progress that Kattinger made Bruckner his assistant at Sunday mass.
3. As adept at music as Bruckner was, he did not pursue a career in music until 1855 at the age of 31. What other career did he pursue?

Answer: School teacher

Bruckner followed in his father's footsteps and began his career as a teacher in 1841. He gained the rank of senior schoolteacher in 1855, exceeding the level of teacher of both his father and his grandfather when he left the field of education to pursue music.
4. Bruckner studied counterpoint with music theorist Simon Sechter from 1855 through 1861. He then applied for testing at Vienna Conservatory for official recognition of his studies. What difficult task did Bruckner complete to gain this recognition?

Answer: Improvise a fugue

Hofkappelmeister Johann Herbeck was in such awe of Bruckner's abilities that he remarked that he would be happy if he knew just one tenth of what Bruckner knew.
5. With his accredidation, Bruckner again became an educator. At what institutions did he teach music?

Answer: All of these

Bruckner became professor of harmony and counterpoint at Vienna Conservatory in 1868, which was held by Sechter until his death. He taught piano at St. Anna's from 1870-1875, when he was ousted due to an incident which was later called a misunderstanding. He began teaching at the University of Vienna in 1875.
6. Bruckner was a very religious man. What were some of the things he was known to have done that demonstrate this?

Answer: All of these

Bruckner dedicated his final symphony to God, and hoped that He would accept this last work and grant him the time to finish it.
7. During his lifetime, Bruckner composed nine official symphonies. How many symphonies did he actually write?

Answer: 11

Bruckner wrote two symphonies before his Symphony no. 1. His first, what is known as the "Study Symphony", was finished in 1863 while studying orchestration with Otto Kitzler. Bruckner labeled his next symphony no. 0, and completed it in 1864. His first official symphony was completed in 1866.

Unfortunately, the 9th symphony was left with three complete movements and only sketches for the fourth.
8. Bruckner was known to constantly revise his works, especially his symphonies. True or false: constant revisions to existing symphonies contributed to Bruckner's failure to complete his 9th symphony.

Answer: True

Bruckner's symphonies were also known to have been altered by other composers and his own students without his knowledge.
9. Bruckner died in 1896 after a period of poor health and a breakdown in mental health. What famous composer attended the funeral to make amends?

Answer: Johannes Brahms

Brahms and Bruckner had a rivalry during their lifetime, in which Bruckner was overshadowed by Brahms. Brahms would die less than a year later. Bruckner had been friends with Wagner and played the organ at Wagner's funeral. Mahler and Bruckner were also friends. Dvorak's talent was discovered by Brahms.
10. Where was Bruckner buried?

Answer: Underneath the organ at St. Florian

Bruckner requested to be buried here. The granting of this request was unusual because he was not of the clergy.
Source: Author mtubbs4

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us