Quiz about Beach Boys  Songs Singles and Albums
Quiz about Beach Boys  Songs Singles and Albums

Beach Boys -- Songs, Singles and Albums Quiz


Various song, chart, and record trivia on the legendary American group

A multiple-choice quiz by Drivein101. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Beach Boys

Author
Drivein101
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
84,472
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1568
Last 3 plays: Guest 71 (6/10), Elenafenner (4/10), Guest 94 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many albums of The Beach Boys went to #1 on Billboard? Hint

4
5
2
7

2. Which of their albums was the last to be commercially released in mono AND (labeled as) stereo? Hint

Friends
Wild Honey
Smiley Smile
20/20

3. Who is the off-mike voice that belts out the word "day" near the end of "Graduation Day" from their first concert album? Hint

Dennis
Brian
Carl
Mike

4. Of the original three "Best Of Beach Boys" compilation albums on Capitol, which of these hit songs appears on two of the three? Hint

Shut Down
Wouldn't It Be Nice
Be True To Your School
409

5. What is the original title of the Charles Manson penned (but Dennis Wilson credited) song "Never Learn Not To Love"? Hint

Been To The Moon
Sleeping Giant
Girls Of Mine
Cease To Exist

6. Which song was released by Capitol with a picture sleeve but without a record? Hint

Good Vibrations
Heroes And Villains
Wild Honey
Sloop John B

7. Which Beach Boy does NOT sing background on Chicago's 1974 hit "Wishing You Were Here?"

Hint

Brian
Carl
Al
Dennis

8. Which song was originally printed in error on the "All Summer Long" album? Hint

Drive-In
Don't Back Down
I Get Around
Girls On The Beach

9. Which song is NOT included in "The Beach Boys Medley" from 1982? Hint

Dance Dance Dance
Surfin' Safari
Good Vibrations
Fun Fun Fun

10. What is the original title of the never released "Smile" album? Hint

Lanlocked
Dumb Angel
New Vibes
Arrival


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many albums of The Beach Boys went to #1 on Billboard?

Answer: 2

The Beach Boys' first live album, "Beach Boys Concert", spent 4 weeks at #1 in late 1964. Their 2-LP compilation from 1974, "Endless Summer", spent one week at #1 during a 155 week stay (their longest charted album).
2. Which of their albums was the last to be commercially released in mono AND (labeled as) stereo?

Answer: Wild Honey

"Friends", their follow-up album to "Wild Honey", was the first to be released only in stereo during the phaseout of mono albums in 1968.
3. Who is the off-mike voice that belts out the word "day" near the end of "Graduation Day" from their first concert album?

Answer: Dennis

Naturally, Dennis got a screaming ovation from the girls for that.
4. Of the original three "Best Of Beach Boys" compilation albums on Capitol, which of these hit songs appears on two of the three?

Answer: 409

"409" appears on Volumes 2 and 3, the only song to have this distinction. Oddly enough, the other songs listed here, which all have charted much higher, do not appear on any of the three volumes at all.
5. What is the original title of the Charles Manson penned (but Dennis Wilson credited) song "Never Learn Not To Love"?

Answer: Cease To Exist

The song was issued on the 20/20 album and also as the B-side of their rendition of Ersel Hickey's "Bluebirds Over The Mountain". Charles Manson sternly told the Beach Boys not to alter the lyrics to the song. Dennis altered them anyway, infuriating Manson. The rest, you could say, is horrible history.
6. Which song was released by Capitol with a picture sleeve but without a record?

Answer: Heroes And Villains

Capitol 5826 was the original pressing for the "Heroes And Villains" single. Its recordless picture sleeve is now valued at $400 near mint. The common single release on the Beach Boys' newly created Brother label (#1001) was released with a different picture sleeve with a near mint value of $100.
7. Which Beach Boy does NOT sing background on Chicago's 1974 hit "Wishing You Were Here?"

Answer: Brian

#11 hit for the group in October 1974.
8. Which song was originally printed in error on the "All Summer Long" album?

Answer: Don't Back Down

Original pressings of the album show the track as "Don't Break Down".
9. Which song is NOT included in "The Beach Boys Medley" from 1982?

Answer: Dance Dance Dance

Song medleys were quite popular in the early 80's! After the huge success of the mainly Beatles-based "Stars On 45 Medley" by Stars On 45 in 1980, Capitol labelmates The Beach Boys and The Beatles had their own medleys created. "The Beach Boys Medley" consisted of eight of their 60's hits (starting with their three #1's from that decade), while "The Beatles Movie Medley" was created as a promotional move for their movie song-based compilation "Reel Music". Both medleys reached #12 on Billboard, giving both groups their first Top 15 hits in 5-6 years.
10. What is the original title of the never released "Smile" album?

Answer: Dumb Angel

A few of the songs for "Smile" were used for "Smiley Smile", the first album released on The Beach Boys own Brother label. Although it included the hits "Good Vibrations" and "Heroes And Villains", it was a Top 40 near miss.
Source: Author Drivein101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 71: 6/10
Jan 16 2023 : Elenafenner: 4/10
Dec 17 2022 : Guest 94: 5/10
Dec 16 2022 : Guest 107: 5/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us