Quiz about The Beach Boys Facts
Quiz about The Beach Boys Facts

The Beach Boys Facts Trivia Quiz


You will have to be more than the casual Beach Boy fan to get these right. GOOD LUCK!

A multiple-choice quiz by clownhead427. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Beach Boys

Author
clownhead427
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
180,304
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
2098
Last 3 plays: Guest 99 (6/15), Guest 71 (13/15), Guest 66 (6/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The five original members of The Beach Boys were, Mike Love, Brian Wilson, Dennis Wilson, Carl Wilson and who? Hint

David Marks
Hal Blaine
Bruce Johnston
Al Jardine

2. How much money did each member of The Beach Boys make from their first single "Surfin"? Hint

$1,000.00
$200.00
$50.00
$2,500.00

3. In what year did the group release their mega-hit "Good Vibrations"? Hint

1967
1964
1965
1966

4. Brian Wilson is the youngest Wilson brother.

True
False

5. The album, "Little Deuce Coupe", was a big seller for The Beach Boys. It was on the charts for 46 weeks, and got as high as #4 in the USA. What year was this album released? Hint

1962
1965
1964
1963

6. Which member of the band didn't usually play an instrument? Hint

Dennis Wilson
Al Jardine
Mike Love
Carl Wilson

7. In what Southern California town did the Beach Boys grow up? Hint

Torrance
Hawthorne
Oceanside
La Jolla

8. What Beach Boy song, written by Brian Wilson, did Paul McCartney refer to as "the most beautiful song ever written"? Hint

God Only Knows
In My Room
Surfer Girl
Don't Worry Baby

9. Dennis Wilson died in December of 1983. How did Dennis die? Hint

drowned
plane crash
car accident
overdose

10. Which one of these huge Beach Boy hits did Brian Wilson have nothing to do with? Hint

California Girls
I Get Around
Kokomo
Fun, Fun, Fun

11. Carl Wilson was the second member of the band to pass away. What year did Carl die? Hint

1999
2000
1997
1998

12. After Carl died, The Beach Boys took a few months off. When they began touring again, who had replaced Carl? Hint

Stan Love
Bruce Johnston
Philip Bardowell
Mike Meros

13. In 1981, Carl Wilson left the group to embark on a solo career.

True
False

14. Where was Al Jardine born? Hint

Lima,Ohio
Seattle, Washington
Pittsburgh, Pennsylvania
Weirton, West Virginia

15. What was the title of Brian Wilson's autobiography? Hint

Wouldn't It Be Nice
Surfer Boy
Still Cruisin'
In My Room


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The five original members of The Beach Boys were, Mike Love, Brian Wilson, Dennis Wilson, Carl Wilson and who?

Answer: Al Jardine

Of course it's Al Jardine! David Marks replaced Al for a short time in the early 60's while Al attended dental school. Bruce joined the group in in the mid 60's, and Hal Blaine was a studio drummer that they used on some albums.
2. How much money did each member of The Beach Boys make from their first single "Surfin"?

Answer: $200.00

They only made $200.00 a piece for "Surfin'" which prompted Al to quit the group and go to dental school. Al rejoined the band about a year after he left, and said the following: "I'd rather be doing this than be bent over looking at somebody's bridge work."
3. In what year did the group release their mega-hit "Good Vibrations"?

Answer: 1966

"Good Vibrations" was released as a single in October, 1966. It later appeared on The "Smiley Smile" album in 1967.
4. Brian Wilson is the youngest Wilson brother.

Answer: False

Brian is actually the oldest Wilson brother. Brian was born in June of 1942. Dennis was born in December of 1944, and Carl was the youngest, born in December of 1946.
5. The album, "Little Deuce Coupe", was a big seller for The Beach Boys. It was on the charts for 46 weeks, and got as high as #4 in the USA. What year was this album released?

Answer: 1963

"Little Deuce Coupe" was released on October 7th, 1963.
6. Which member of the band didn't usually play an instrument?

Answer: Mike Love

Mike didn't play anything, except for a little bit of "Shut Down". Al played rhythm guitar. Carl played lead guitar, and Dennis was the drummer.
7. In what Southern California town did the Beach Boys grow up?

Answer: Hawthorne

The Beach Boys grew up in Hawthorne California. They all graduated from Hawthorne High, except for Mike, who didn't graduate at all.
8. What Beach Boy song, written by Brian Wilson, did Paul McCartney refer to as "the most beautiful song ever written"?

Answer: God Only Knows

The correct answer is "God Only Knows" from the "Pet Sounds" album.
9. Dennis Wilson died in December of 1983. How did Dennis die?

Answer: drowned

Dennis drowned in December 1983, just days after his 39th birthday.
10. Which one of these huge Beach Boy hits did Brian Wilson have nothing to do with?

Answer: Kokomo

Brian had nothing to do with "Kokomo". "Kokomo" was written by Mike Love and John Phillips from "The Mamas and The Papas". Brian wrote or produced, or wrote AND produced the other choices. Kokomo was #1 in the USA in 1988.
11. Carl Wilson was the second member of the band to pass away. What year did Carl die?

Answer: 1998

Carl lost his battle with cancer on February 6th, 1998.
12. After Carl died, The Beach Boys took a few months off. When they began touring again, who had replaced Carl?

Answer: Philip Bardowell

Philip Bardowell replaced Carl. Actually, Philip was already touring with them as a guitar player. After Carl's death, Philip moved to the front line, and took over Carl's vocal parts. Bruce had already been on the front line, Mike Meros was a member of the back-up band as a keyboard player, and Stan Love is Mike's brother, and isn't involved with the group. Philip left the group in 2002 and is currently touring with Dean Torrence from Jan and Dean.
13. In 1981, Carl Wilson left the group to embark on a solo career.

Answer: true

Oddly enough, Carl did leave The Beach Boys for about a year and a half. He recorded an album, and toured. His album flopped, and he was back with The Beach Boys by mid 1982.
14. Where was Al Jardine born?

Answer: Lima,Ohio

Al was born in Lima Ohio. The family moved to California a few years later. Lima is a small town near Toledo.
15. What was the title of Brian Wilson's autobiography?

Answer: Wouldn't It Be Nice

Brian's book was titled "Wouldn't It Be Nice". It came out in 1988. Brian claims to have written only pieces of it, and he also claims that he never even saw the finished product before it hit the stores.
Source: Author clownhead427

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 99: 6/15
Jan 28 2023 : Guest 71: 13/15
Jan 25 2023 : Guest 66: 6/15
Jan 16 2023 : Elenafenner: 13/15
Jan 16 2023 : Guest 199: 15/15
Jan 09 2023 : Guest 203: 11/15
Jan 09 2023 : Guest 222: 11/15
Jan 04 2023 : Guest 172: 10/15
Dec 18 2022 : Guest 174: 7/15

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us