FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cowboy Junkies Junk
Quiz about Cowboy Junkies Junk

Cowboy Junkies Junk Trivia Quiz


Have fun with this quiz about one of Canada's coolest bands!

A multiple-choice quiz by maxcady1. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Cowboy Junkies

Author
maxcady1
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,703
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
129
- -
Question 1 of 10
1. At first, the Cowboy Junkies went by the name Germinal. Before they took on the moniker of Cowboy Junkies, what name did they consider? Hint


Question 2 of 10
2. The Junkies' first record, "Whites Off Earth Now!", features a cover of which Bruce Springsteen song? Hint


Question 3 of 10
3. There are three siblings in the band: Michael, Margo and Peter. What is their last name? Hint


Question 4 of 10
4. A cover of the Velvet Underground's "Sweet Jane" appeared on their second record, "The Trinity Session", and received much airplay in the US. Name the film that featured this song in a romantic moment. Hint


Question 5 of 10
5. The album cover to which 2001 release featured a Venus flytrap? Hint


Question 6 of 10
6. Mike, who plays guitar and writes most of the great words and music, found great inspiration in nature. Which geographical feature appears in a "trilogy" that appears over the course of a few albums? Hint


Question 7 of 10
7. The only member of the band NOT related to the others by birth is Alan Anton. What instrument does he play? Hint


Question 8 of 10
8. Cowboy Junkies songs are quite poetic and often deep. Can you identify the song that contains the following lyrics?

"She says, babe are you sleeping?
He says, no, wide awake and thinking
of a dream I just had about the two of us".
Hint


Question 9 of 10
9. On "Waltz Across America", a live album released in 2000, Margo speaks about the drudge of having to play the same songs over and over again. She states that practicing them is a drag, but playing them is always great, especially which particular song, of which she says: "because...it's MY song"? Hint


Question 10 of 10
10. The Cowboy Junkies released their first album on their own record label before signing with one of the big boys, Geffen Records. After "Miles from Our Home", they returned to their own label, resurrecting the name from the early years. What was the name of this label? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At first, the Cowboy Junkies went by the name Germinal. Before they took on the moniker of Cowboy Junkies, what name did they consider?

Answer: Silver Cowboy Junkies

According to the liner notes for their first record, "Whites Off Earth Now!", they dropped "Silver" from the name after only a few seconds! "Whites Off Earth Now!" was released in 1986.
2. The Junkies' first record, "Whites Off Earth Now!", features a cover of which Bruce Springsteen song?

Answer: State Trooper

This album showed the heavy blues influence on the band. "Me and the Devil" is a Robert Johnson tune. "Forgive Me" is a John Lee Hooker song. Springsteen's "The River" did not appear on the album.
3. There are three siblings in the band: Michael, Margo and Peter. What is their last name?

Answer: Timmins

Brother John actually was an original member of the band, too. He has even returned to play on a number of Cowboy Junkies tours.
4. A cover of the Velvet Underground's "Sweet Jane" appeared on their second record, "The Trinity Session", and received much airplay in the US. Name the film that featured this song in a romantic moment.

Answer: Natural Born Killers

"Natural Born Killers" has an excellent soundtrack! Other artists include Nine Inch Nails, Bob Dylan, Leonard Cohen, Patti Smith, Jane's Addiction and Dr. Dre, among others. The Cowboy Junkies have another song on the album: "If You Were the Woman and I Was the Man".
5. The album cover to which 2001 release featured a Venus flytrap?

Answer: Open

"Upon Still Waters" is actually a track from this great album! "One Soul Now" was released in 2004 and "At the End of Paths Taken" in 2007.
6. Mike, who plays guitar and writes most of the great words and music, found great inspiration in nature. Which geographical feature appears in a "trilogy" that appears over the course of a few albums?

Answer: river

Part I of the trilogy is called "River Waltz" and appears on the compilation "Rarities, B-Sides and Slow, Sad Waltzes". Part II is called "Bea's Song" and appears on "Lay It Down". Part III is "Dragging Hooks," which appears on "Open".
7. The only member of the band NOT related to the others by birth is Alan Anton. What instrument does he play?

Answer: bass

They've been together so long now, he must FEEL like family...Alan Anton is an original member. The band formed in 1985.
8. Cowboy Junkies songs are quite poetic and often deep. Can you identify the song that contains the following lyrics? "She says, babe are you sleeping? He says, no, wide awake and thinking of a dream I just had about the two of us".

Answer: Winter's Song

This song is on 1992's "Black Eyed Man"--one of their best!

Full verse:

"She says, babe are you sleeping?
He says, no, wide awake and thinking
of a dream I just had about the two of us.
He takes his hand to her cheek now,
his lips to her brow,
their whispers pile softly by the foot of the bed".
9. On "Waltz Across America", a live album released in 2000, Margo speaks about the drudge of having to play the same songs over and over again. She states that practicing them is a drag, but playing them is always great, especially which particular song, of which she says: "because...it's MY song"?

Answer: Misguided Angel

Another great tune off of the album "The Trinity Session". It was released in 1988.
10. The Cowboy Junkies released their first album on their own record label before signing with one of the big boys, Geffen Records. After "Miles from Our Home", they returned to their own label, resurrecting the name from the early years. What was the name of this label?

Answer: Latent Recordings

Latent Recordings also has many unreleased Cowboy Junkies material. This includes tons of covers of their favorite bands and songs.
Source: Author maxcady1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Ace Of Base Tough
2. Boot Camp Clik - underground Hip Hop Average

7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us