Quiz about Do You Know Your 70s Bands
Quiz about Do You Know Your 70s Bands

Do You Know Your '70s Bands Trivia Quiz


The 70s was a great time in rock music. Many classic artists came into the music scene, but how many of them do you know?

A multiple-choice quiz by drinkboron. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music by Year
  8. »
  9. 1970s Music

Author
drinkboron
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
347,142
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
20 / 25
Plays
8179
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 68 (21/25), Guest 76 (20/25), junebug618 (23/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Guitarist Jimmy Page migrated from The Yardbirds into one of the most popular rock groups of all time. Which was this group? Hint

The Who
The Beatles
Led Zeppelin
AC/DC

2. "Demons and Wizards" was a popular album by this 70s band. Hint

T. Rex
Badfinger
Uriah Heep
Mott the Hoople

3. Featuring Ozzy Osbourne on vocals, this founder of heavy metal released the successful album "Paranoid". Hint

Deep Purple
Blue Cheer
Cream
Black Sabbath

4. This progressive rock group had hits with "Karn Evil 9" and "Lucky Man". Hint

Emerson, Lake, and Palmer
Yes
Jethro Tull
King Crimson

5. Jeff Lynne and Roy Wood were behind this British rock band who used a wide variety of instruments. Hint

Trans-Siberian Orchestra
Electric Light Orchestra
Mahavishnu Orchestra
Traffic

6. This guitarist, formerly of Humble Pie, made wide use of the guitar effect, the talkbox. Hint

Joe Walsh
Jackson Browne
Lindsey Buckingham
Peter Frampton

7. This American singer-songwriter released hits such as "Fire and Rain" and "Carolina in My Mind". Hint

Paul Simon
Jim Croce
Kris Kristofferson
James Taylor

8. Heard often on the radio, this rock band released songs such as "More Than a Feeling" and "Peace of Mind". Hint

Boston
Pink Floyd
Journey
Bob Seger

9. This glam rock band had their biggest hit with "All the Young Dudes" which was written for them by David Bowie. Hint

Mott the Hoople
Sweet
Slade
Roxy Music

10. This former Beatle debuted his solo career with the triple album, "All Things Must Pass". Hint

Ringo Starr
John Lennon
George Harrison
Paul McCartney

11. This punk band contained the members Johnny, Dee Dee, Joey, and Tommy. Hint

The Ramones
The Clash
The Replacements
The Sex Pistols

12. "Just What I Needed" and "My Best Friend's Girl" were songs by what new wave artist? Hint

The Cars
The Fenders
The Police
Autobus

13. Paul Rodgers, of Free, and Mick Ralphs, of Mott the Hoople, were part of this English supergroup. Hint

Cream
Foreigner
Whitesnake
Bad Company

14. This rock band released the song "(Don't Fear) The Reaper" off their album "Agents of Fortune". Hint

Aerosmith
Mahavishnu Orchestra
Blue Oyster Cult
Nazareth

15. This soft rock band had hits such as "The Guitar Man", "Make it With You", and "If". Hint

America
Bread
Nilsson
Chicago

16. This English pianist released popular albums such "Goodbye Yellow Brick Road" and "Honky Chateau". Hint

Elton John
Stevie Wonder
Billy Joel
Elvis Costello

17. This pianist from Long Island, New York, released the album "The Stranger", which produced many hits including the title track. Hint

Stevie Wonder
Joan Armatrading
Carole King
Billy Joel

18. "Can't Buy A Thrill" was the debut album of this American rock band. Hint

The Doobie Brothers
Steely Dan
Grand Funk Railroad
Hall & Oates

19. Billy Gibbons fronted this blues rock band from Texas, known for their long beards. Hint

Lynyrd Skynyrd
ZZ Top
Black Oak Arkansas
Molly Hatchet

20. This soft rock band that started in England had a major hit with "Horse With No Name". Hint

The Eagles
Fleetwood Mac
America
Chicago

21. This English singer-songwriter converted to Islam in 1977 and changed his name to Yusuf Islam. Hint

Dave Mason
Don Henley
Van Morrison
Cat Stevens

22. From Jamaica, Bob Marley was one of the most popular reggae musicians, but what was his back up band? Hint

The Tears
The Weepers
The Wailers
The Whalers

23. This country/folk guitarist once belonged to the Chad Mitchell Trio. His song "Leaving on a Jet Plane" became a hit for Peter, Paul, and Mary. Hint

Gordon Lightfoot
John Denver
Johnny Cash
Jonathan Edwards

24. This Australian hard rock band is known for their raw energy and the school uniform worn by their guitarist Angus Young. Hint

Test Icicles
The Youngbloods
AC/DC
The Young Rascals

25. This power pop band from the USA were popular in Japan. Hint

The Kix
Queen
Cheap Trick
The Knack


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Guitarist Jimmy Page migrated from The Yardbirds into one of the most popular rock groups of all time. Which was this group?

Answer: Led Zeppelin

Jimmy Page wanted Terry Reid to sing for Led Zeppelin, but Reid, who was busy then with a solo album, turned down the offer and recommended Robert Plant.
2. "Demons and Wizards" was a popular album by this 70s band.

Answer: Uriah Heep

Mick Box played guitar for Uriah Heep.
3. Featuring Ozzy Osbourne on vocals, this founder of heavy metal released the successful album "Paranoid".

Answer: Black Sabbath

Tony Iommi, Geezer Butler, and Bill Ward accompanied Osbourne in Black Sabbath.
4. This progressive rock group had hits with "Karn Evil 9" and "Lucky Man".

Answer: Emerson, Lake, and Palmer

Emerson, Lake, and Palmer were a supergroup consisting of Keith Emerson (formerly of the Nice), Greg Lake (of King Crimson), and Carl Palmer (of Atomic Rooster).
5. Jeff Lynne and Roy Wood were behind this British rock band who used a wide variety of instruments.

Answer: Electric Light Orchestra

Jeff Lynne later joined the Traveling Wilburies with Tom Petty, George Harrison, Roy Orbison, and Bob Dylan.
6. This guitarist, formerly of Humble Pie, made wide use of the guitar effect, the talkbox.

Answer: Peter Frampton

Peter Frampton's "Frampton Comes Alive!" produced the major hits "Baby, I Love Your Way", "Do You Feel Like We Do", and "Show Me the Way" among others.
7. This American singer-songwriter released hits such as "Fire and Rain" and "Carolina in My Mind".

Answer: James Taylor

James Taylor had other hits, such as "Mexico", "Something in the Way She Moves", "Sweet Baby James", and Carole King's "You've Got a Friend".
8. Heard often on the radio, this rock band released songs such as "More Than a Feeling" and "Peace of Mind".

Answer: Boston

Boston released other common songs such as "Rock and Roll Band", "Foreplay/Longtime", and "Don't Look Back".
9. This glam rock band had their biggest hit with "All the Young Dudes" which was written for them by David Bowie.

Answer: Mott the Hoople

Other songs by Mott the Hoople are "All the Way From Memphis" and a cover of the Velvet Underground's "Sweet Jane".
10. This former Beatle debuted his solo career with the triple album, "All Things Must Pass".

Answer: George Harrison

"All Things Must Pass" included the songs "My Sweet Lord", "I'd Have You Any Time", "The Ballad of Sir Frankie Crisp (Let it Roll)", "Isn't It a Pity", "What is Life", "Beware of Darkness", and "Behind That Locked Door".
11. This punk band contained the members Johnny, Dee Dee, Joey, and Tommy.

Answer: The Ramones

Tommy Ramone is the only living original Ramone.
12. "Just What I Needed" and "My Best Friend's Girl" were songs by what new wave artist?

Answer: The Cars

Other well-known songs by The Cars are "Drive", "Let's Go", and "It's All I Can Do".
13. Paul Rodgers, of Free, and Mick Ralphs, of Mott the Hoople, were part of this English supergroup.

Answer: Bad Company

Bad Company released music on Led Zeppelin's Swan Song label.
14. This rock band released the song "(Don't Fear) The Reaper" off their album "Agents of Fortune".

Answer: Blue Oyster Cult

"Godzilla", "Cities on Flame With Rock and Roll", and "Burnin' For You" are other songs by Blue Oyster Cult.
15. This soft rock band had hits such as "The Guitar Man", "Make it With You", and "If".

Answer: Bread

Bread had other hits including "Everything I Own", "Baby I'm-a Want You", "Sweet Surrender", "Aubrey", and "It Don't Matter to Me".
16. This English pianist released popular albums such "Goodbye Yellow Brick Road" and "Honky Chateau".

Answer: Elton John

Some hits by Elton John were "Rocket Man", "Honky Cat", "Your Song", "Candle in the Wind", "Bennie and the Jets", "Daniel", and "Crocodile Rock".
17. This pianist from Long Island, New York, released the album "The Stranger", which produced many hits including the title track.

Answer: Billy Joel

Also on "The Stranger" were the tracks "Only the Good Die Young", "She's Always a Woman", "Movin' Out (Anthony's Song)", and "Vienna".
18. "Can't Buy A Thrill" was the debut album of this American rock band.

Answer: Steely Dan

Some popular songs by Steely Dan are "Peg", "Kid Charlemagne", "Do It Again", "Reelin' in the Years", "Rikki Don't Lose That Number", "Josie", and "Deacon Blues".
19. Billy Gibbons fronted this blues rock band from Texas, known for their long beards.

Answer: ZZ Top

"La Grange", "Tush", "Sharp Dressed Man", "Legs", "Pearl Necklace", and "Tube Snake Boogie".
20. This soft rock band that started in England had a major hit with "Horse With No Name".

Answer: America

America had other popular songs like "Sister Golden Hair", "Tin Man", "Lonely People", and "Ventura Highway".
21. This English singer-songwriter converted to Islam in 1977 and changed his name to Yusuf Islam.

Answer: Cat Stevens

Cat Stevens released popular songs such as "Moonshadow", "Wild World", "Can't Keep it In", "Father and Sun", "Hard Headed Woman", "Where Do the Children Play?", "Peace Train", "Morning Has Broken", "Oh Very Young", and "If You Want to Sing Out, Sing Out".
22. From Jamaica, Bob Marley was one of the most popular reggae musicians, but what was his back up band?

Answer: The Wailers

Some popular songs by Bob Marley & the Wailers are "One Love/People Get Ready", "Jamming", "Could You Be Loved", "No Woman, No Cry", "Get Up, Stand Up", "Stir It Up", "I Shot the Sheriff", "Three Little Birds", "Redemption Song", and "Buffalo Soldier [Posthumously Released]".
23. This country/folk guitarist once belonged to the Chad Mitchell Trio. His song "Leaving on a Jet Plane" became a hit for Peter, Paul, and Mary.

Answer: John Denver

Some popular John Denver songs were "Rocky Mountain High", "Take Me Home Country Roads", "Calypso", "Thank God I'm a Country Boy", "Annie's Song", and "I'm Sorry".
24. This Australian hard rock band is known for their raw energy and the school uniform worn by their guitarist Angus Young.

Answer: AC/DC

Lead singer Brian Johnson was recruited after the death of Bon Scott, the original singer.
25. This power pop band from the USA were popular in Japan.

Answer: Cheap Trick

Some popular Cheap Trick songs are "Dream Police", "I Want You to Want Me", and "Surrender".
Source: Author drinkboron

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 05 2022 : Guest 68: 21/25
Dec 05 2022 : Guest 76: 20/25
Dec 05 2022 : junebug618: 23/25
Dec 05 2022 : Guest 67: 16/25
Dec 04 2022 : Guest 96: 24/25
Dec 04 2022 : Guest 192: 23/25
Dec 04 2022 : Guest 77: 23/25
Dec 04 2022 : NickeyA: 25/25
Dec 04 2022 : Guest 158: 23/25

Score Distribution

quiz
12/6/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us