FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Progressive Rock Quizzes, Trivia and Puzzles
Progressive Rock Quizzes, Trivia

Progressive Rock Trivia

Progressive Rock Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Rock and Roll

Fun Trivia
24 Progressive Rock quizzes and 275 Progressive Rock trivia questions.
1.
Welcome to a Progressive Rock Gallery
  Welcome to a Progressive Rock Gallery   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
In the late 1960s and early 1970s, psychedelic rock and its related genres were being transformed into a musical style called progressive rock. There was an explosion of creativity at this time. Can you identify any of these mainly English bands?
Very Easy, 10 Qns, Kenners158, Jul 10 23
Very Easy
Kenners158 gold member
Jul 10 23
481 plays
2.
  What Albums Should I Buy First?   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You've stumbled across the Progressive Rock category and are curious about what kind of music this is. This quiz is about ten albums by different artists that you can buy later to start your collection. Good Luck!
Average, 10 Qns, rodney_indy, Jul 26 08
Average
rodney_indy
2267 plays
3.
  Progressive Rock Album Match   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match these classic prog rock albums with the bands that recorded them?
Average, 10 Qns, Dizart, Mar 16 17
Average
Dizart gold member
522 plays
4.
  Progresive and Neo-Progressive Rock   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Progressive and neo-progressive rock provides an interesting and stimulating alternative to the mainstream music industry's sonic force feeding that intellegent listeners have been forced to endure since the 1960s. Enter if you are "informed."
Tough, 15 Qns, JamesLake, Nov 30 05
Tough
JamesLake
677 plays
5.
  Progressive Rock Epics 1    
Multiple Choice
 25 Qns
In classic rock, it is uncommon for a song to last more than six minutes. This quiz deals with progressive rock songs that are over twenty minutes in length from 25 different artists! Good Luck!
Difficult, 25 Qns, rodney_indy, Apr 01 18
Difficult
rodney_indy
Apr 01 18
787 plays
6.
  Progressive Rock Album Titles 1    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are titles of ten progressive rock albums from ten different artists - you need to give the word that is missing. Good luck!
Tough, 10 Qns, rodney_indy, Jun 10 08
Tough
rodney_indy
718 plays
7.
  Prog Rock for the Masses [2]   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the sequel to our first quiz ever - Prog Rock for the Masses. Apparently there are quite a few of you Prog Rock lovers out there. This time we're also covering Psychadelic Rock.
Tough, 10 Qns, ashdot, Sep 12 21
Tough
ashdot
Sep 12 21
518 plays
8.
  Prog Rock! It's Not Just Joss Sticks and Jazz    
Multiple Choice
 10 Qns
A guilty pleasure for many, prog rock has been vilified, vandalised but never vanquished since its heady early days in the late '60s. Here's some trivia!
Tough, 10 Qns, thula2, Nov 20 11
Tough
thula2
282 plays
9.
  Progressive Rock Big Six Lyrics 3    
Multiple Choice
 10 Qns
The big six progressive rock bands are ELP, Genesis, Jethro Tull, King Crimson, Pink Floyd, and Yes. These lyrics are from songs by these bands that you might have heard on the radio. Good Luck!
Average, 10 Qns, rodney_indy, Feb 06 19
Average
rodney_indy
Feb 06 19
551 plays
10.
  Prog Rock for the Masses [1]   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
35 years on, Prog Rock is still a popular form of music, even for a new generation of fans. This is a basic Prog Rock quiz, it shouldn't be hard for the die hard Prog listeners.
Tough, 10 Qns, ashdot, Jun 02 09
Tough
ashdot
606 plays
trivia question Quick Question
In 1971, Tangerine Dream released the album "Alpha Centauri." Which of the following songs is on the album and is over 22 minutes in length?

From Quiz "Progressive Rock Epics 1"




11.
  Progressive Rock: Missing Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
Progressive Rock - the genre that pushed the boundaries of popular music in the 1970s, incorporating classical and jazz into the R&R scene, as well as some very absurd lyrics! I will quote some incomplete lyrics; it's your job to fill in the gaps.
Difficult, 10 Qns, SafeGS, Jul 01 10
Difficult
SafeGS
380 plays
12.
  Progressive Rock Big Six Lyrics 1    
Multiple Choice
 10 Qns
The big six progressive rock bands are: ELP, Genesis, Jethro Tull, King Crimson, Pink Floyd, and Yes. Identify the song that goes with the given lyrics. Good luck!
Tough, 10 Qns, rodney_indy, Jul 15 07
Tough
rodney_indy
595 plays
13.
  Prog Rock for the Masses 3   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the third installment of our "Prog Rock for the Masses" quiz. As with the first two quizzes, we're celebrating four decades of Rock's most grandiose and sometimes overlooked genre.
Tough, 10 Qns, ashdot, Dec 12 10
Tough
ashdot
509 plays
14.
  Progressive Rock Big Six Lyrics 2    
Multiple Choice
 10 Qns
Each lyric is from a song by one of the big six progressive rock bands: ELP, Genesis, Jethro Tull, King Crimson, Pink Floyd, and Yes. Good Luck!
Difficult, 10 Qns, rodney_indy, Jul 15 07
Difficult
rodney_indy
559 plays
15.
  Progressive Rock Big Six    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is my first that involves the big six progressive rock bands: ELP, Genesis, Jethro Tull, King Crimson, Pink Floyd, and Yes. Good Luck!
Difficult, 10 Qns, rodney_indy, Jul 14 07
Difficult
rodney_indy
575 plays
16.
  Progressive Rock Big Six Lyrics 4    
Multiple Choice
 10 Qns
Each lyric is from a song by one of the big six progressive rock bands: ELP, Genesis, Jethro Tull, King Crimson, Pink Floyd, and Yes. Good Luck!
Difficult, 10 Qns, rodney_indy, Jul 24 07
Difficult
rodney_indy
444 plays
17.
  Prog, Not Prague    
Multiple Choice
 10 Qns
General questions about progressive rock, hard rock and art rock. My first quiz. Should be easy enough.
Tough, 10 Qns, Toga, Jan 11 06
Tough
Toga
587 plays
18.
  Questions on Progressive Rock    
Multiple Choice
 20 Qns
From classic to neo-prog...this is REALLY tough to ace. Let me know if you get more than 12.
Very Difficult, 20 Qns, idoru2112, Nov 16 22
Very Difficult
idoru2112
Nov 16 22
2822 plays
19.
  Prog Rock    
Multiple Choice
 10 Qns
A general quiz about progressive rock.
Difficult, 10 Qns, oolitegroove, Nov 15 16
Difficult
oolitegroove
686 plays
20.
  Progressive Music Bands And Their Record Albums    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you the name of the record along with a little other information and you give me the name of the progressive music band. This will be a mix of bands from the U.S. and Europe.
Difficult, 10 Qns, feedyourhead, Sep 17 15
Difficult
feedyourhead
134 plays
21.
  The Ultimate Progressive Rock Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Dust off your loon pants, put down your copy of the "Furry Freak Brothers", and try your luck with this quiz. Good luck!
Difficult, 10 Qns, Steamhammer, Nov 30 05
Difficult
Steamhammer
637 plays
22.
  More Progressive Rock    
Multiple Choice
 15 Qns
Might be a little bit more difficult than the earlier one.
Difficult, 15 Qns, progrocker, Sep 30 21
Difficult
progrocker
Sep 30 21
1044 plays
23.
  Prog-Rock Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on 10 of my favorite artists. If you like progressive music, this should not be too tough.
Difficult, 10 Qns, Mr.B., Jan 11 06
Difficult
Mr.B.
809 plays
24.
  Progressive Rock Song Lyrics 1    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the first of what I hope will be many progressive rock lyric quizzes. I'll give the lyric and you name the band. All of these are prog or prog related artists of yesterday and today.
Tough, 10 Qns, Brainiac76, Oct 27 11
Tough
Brainiac76
187 plays
Related Topics
  Genesis [Music] (9 quizzes)

  Jethro Tull [Music] (8 quizzes)

  King Crimson [Music] (5 quizzes)

  Pink Floyd [Music] (57 quizzes)

  Pink Floyd Lyrics [Music] (19 quizzes)

  Strawbs, The [Music] (2 quizzes)

  Yes [Music] (5 quizzes)


Progressive Rock Trivia Questions

1. In 1976 a progressive music band released an LP on a private label titled "For You The Old Women". What is the name of the band?

From Quiz
Progressive Music Bands And Their Record Albums

Answer: Mirthrandir

"For You The Old Women" was released by the progressive band Mirthrandir in 1976 on the private Mirth Music Inc. label. The band was from New Jersey. The band had six members and had twin lead guitars. They were a symphonic progressive band in the veins of Gentle Giant, Genesis, Yes, and Yezda Urfa. The melodies were good and like a lot of progressive songs there were long instrumental passages. The LP is around 38 minutes long and consists of five songs. The most I've seen a copy sell for is $410.00. I don't know if this LP has been reissued on vinyl but Greg Walker did release it on CD on his Syn-Phonic label. He most likely still has a website through which he sells progressive and other genre reissues.

2. When Van Der Graaf Generator reformed in 1975 what was the name of the "comeback" album?

From Quiz Prog Rock! It's Not Just Joss Sticks and Jazz

Answer: Godbluff

Van der Graaf Generator formed in 1967 in Manchester and are still going strong as I write in 2011, despite being inactive between 1972 and 1975, then again 1978 to 2005. "Godbluff" didn't differ drastically from the sound of the first incarnation of the band and was still led by David Jackson's sax as opposed to a lead guitar. One of the band's mainstays, Peter Hammill, has also had a prolific solo career, both alongside Van Der Graaf and during the band's hiatuses. Van Der Graaf are one of the few prog rock bands who garnered respect from punk rockers and their offspring, John Lydon of Sex Pistols fame publicly admitting a penchant for the band, and Manchester-born band The Fall echoing "Godbluff"'s sleeve on "Fall Heads Roll". "Present" was Van Der Graaf's 2005 comeback album, "Fool's Mate" was Peter Hammill's first solo effort and "Desperate Straights" was Slapp Happy/Henry Cow's 1975 album.

3. Starting off easy...which popular prog rock band recorded the song containing this lyric: "Lost in the sky, clouds roll by and I roll with them"?

From Quiz Progressive Rock Song Lyrics 1

Answer: Dream Theater

From the song "Pull Me Under" off of the album "Images & Words". By far Dream Theater's most popular song to date.

4. What is the missing lyric here? "Sitting on a __________ Eyeing little girls with bad intent."

From Quiz Progressive Rock: Missing Lyrics

Answer: Park bench

Hopefully that was an easy start. If not, you should check out Jethro Tull. These are the memorable opening lines from Jethro Tull's 'Aqualung,' which follow the equally memorable guitar riff. This song was written by flautist/vocalist Ian Anderson and his then-wife Jennie about a homeless man, based on a photograph she had taken. This is the title track to the landmark album which perhaps saw Tull's first steps into the world of Prog Rock.

5. What was Yes' first album called?

From Quiz Prog Rock for the Masses 3

Answer: Yes

Many people believe that "The Yes Album" was Yes' first LP. It was actually their third, but the first to feature guitarist Steve Howe, who replaced Peter Banks. Banks went on to form the short lived band Flash.

6. This prog rock album includes the instrumental piece, "Any Colour You Like".

From Quiz Prog Rock for the Masses [2]

Answer: Dark Side of the Moon

Recorded and released by Pink Floyd in 1973, "Dark Side of the Moon" is one of the all time best selling albums. It is definitely the best selling Prog Rock album of all time.. The album was recorded at Abbey Road studio 2 in London and was produced by Alan Parsons. "A Passion Play" is the 1973 album by Jethro Tull. "Vulture Blood" is the 1970 release by Warhorse. "Surrealistic Pillow" is the 1967 debut album by San Fransisco Psychadelic rockers Jefferson Airplane.

7. Keith Emerson is known for his piano chops with ELP, but started out with which band?

From Quiz Prog Rock for the Masses [1]

Answer: The Nice

The Nice were: Keith Emerson: Organ, piano, vocals - (born 2 November 1944 in Todmorden, Yorkshire) Keith "Lee" Jackson: Bass, guitar, vocals - (born 8 January 1943, in Newcastle upon Tyne) David "Davy" O'List: Guitar, vocals (1967-68) - (born 13 December 1948, in Chiswick, London) Brian "Blinky" Davison: Drums, percussion - (born 25 May 1942, in Leicester, Leicestershire - died 15 April 2008) Famous for their arrangement of Leonard Bernstein's "America" from "West Side Story".

8. Please fill in the missing word from the title of the first King Crimson album: "In the _____ of the Crimson King"

From Quiz Progressive Rock Album Titles 1

Answer: court

The full title of the album is "In the Court of the Crimson King an Observation by King Crimson". This is the first studio album by King Crimson, released in 1969. The lineup consisted of Robert Fripp (guitar), Ian McDonald (reeds, woodwind, vibes, keyboards, mellotron, vocals), Greg Lake (bass guitar, lead vocals), Michael Giles (drums, percussion, vocals), and Peter Sinfield (words and illumination). All this taken from the liner notes of the 2004 original master edition cd. Here is an excerpt of the title track "The Court of the Crimson King" containing the title: "On soft grey mornings widows cry, The wise men share a joke; I run to grasp divining signs To satisfy the hoax. The yellow jester does not play But gently pulls the strings And smiles as the puppets dance In the court of the crimson king."

9. Which song by Pink Floyd contains these lyrics? "I'm in the hi-fidelity first class travelling set And I think I need a Lear jet."

From Quiz Progressive Rock Big Six Lyrics 3

Answer: Money

From the album "The Dark Side of the Moon." According to Wikipedia, this album was on the U.S. chart for a record 741 weeks.

10. Which song by Genesis contains these lyrics? "A world full of people their hearts full of joy, Cities of light with no fear of war, And thousands of creatures with happier lives, And dreams of a future with meaning and no need to hide."

From Quiz Progressive Rock Big Six Lyrics 2

Answer: Keep it Dark

This song appears on "Abacab" and was released as a single in 1982. According to Wikipedia, the album peaked at number seven on the U.S. chart. "Abacab" was the third album by the lineup of Phil Collins, Mike Rutherford, and Tony Banks. There are more pop-oriented songs on "Abacab" than its predecessor "Duke." However, even at their height of popularity, Genesis continued putting progressive tracks on their albums.

11. Jethro Tull won the Grammy for Best Hard Rock/Metal album in 1989 for this album.

From Quiz Progressive Rock Big Six

Answer: Crest of a Knave

This is a pretty good album! Check out the tracks "Farm on the Freeway" and "Budapest". The cd also contains the excellent bonus track "Part of the Machine". It's puzzling why it won the Grammy for best heavy metal album since I wouldn't consider any track on the album to be heavy metal.

12. Which instrument was invented by the Shulman Brothers of Gentle Giant?

From Quiz Prog, Not Prague

Answer: The Shulberry

Odd little stringed thing, you can hear brother Derek play it on some of their albums. The banjar was invented by Roy Wood, and the mellophone is a marching instrument similar to a bugle or trumpet- Phil Shulman plays one on the album "Octopus".

13. Core members of this German avant-garde 1970's band included Holger Czukay, Michael Karoli, Jaki Liebzeit and Irmin Schmidt. Name the band.

From Quiz Progresive and Neo-Progressive Rock

Answer: Can

Can's music had more in common with contemporary classic composition than it did with most rock of its era (1968-1978), but it's well worth checking out if you're a bit adventurous.

14. On which album, and by whom, is there a track entitled "Oily Way"?

From Quiz Progressive Rock

Answer: "Angel's Egg" by Gong

Still going strong after all these years, and still David Allen refuses to quit.

15. Who will you associate with the word 'Kobaia'?

From Quiz More Progressive Rock

Answer: Magma

That was the language Magma wrote their stuff in.

16. What King Crimson album contains the song 21st Century Schizoid Man?

From Quiz Progressive Rock

Answer: 'In the Court of the Crimson King'

Pete Townshend of The Who thought this song was the most revolutionary of its time.

17. In 1979 a progressive music LP was released on the private Baal label. There is a statue on the front cover with a tear running down its face. Who is this LP credited to?

From Quiz Progressive Music Bands And Their Record Albums

Answer: Easter Island

This LP was released by the heavy progressive band Easter Island. The band was from Fort Knox, Kentucky and their music seems to be influenced by the bands King Crimson, Yes, and Emerson, Lake, And Palmer. There was a lot of emphasis on mini-moog and Mellotron as was typical of 1970s progressive music.

18. Who recorded this lyric: "I always feel like nothing when I'm in the dark alone"?

From Quiz Progressive Rock Song Lyrics 1

Answer: Marillion

From the song "Neverland" off of the album "Marbles". Steve "Mr. H" Hogarth performed the vocals on this track, whereas in earlier years, Fish was the lead vocalist for Marillion.

19. What is missing here? "The _____________ does not play But gently pulls the strings And smiles as the puppets dance In the court of the crimson king"

From Quiz Progressive Rock: Missing Lyrics

Answer: Yellow Jester

One of King Crimson's early pieces off their debut album, this is 'The Court Of The Crimson King.' The song is dominated by a distinct mellotron riff and Greg Lake's powerful vocal performance. After just one album, the group fell apart with Greg joining ELP and Ian McDonald eventually joining Foreigner. Guitarist Robert Fripp kept the Crimson name alive however, despite his inability to maintain a line-up. The lyrics to this epic track convey a range of colourful images such as the "purple piper," "yellow jester," "black queen," "evergreen," "grey mornings," and the "Crimson King," which, according to lyricist Pete Sinfield, is the Holy Roman Emperor Frederick II rather than the devil, whom it is often said to represent.

20. Which 20 minute Prog piece did Dream Theater keyboard player Jordan Rudess cover on his 2007 solo album, "The Road Home"?

From Quiz Prog Rock for the Masses 3

Answer: "Tarkus" by Emerson, Lake & Palmer

The album covered classic Prog tracks, with new arrangements by Rudess.

21. This was Jethro Tull's sixth album, mostly known for the bad reviews it got when it was released, although it did reach number one in the US album chart.

From Quiz Prog Rock for the Masses [1]

Answer: A Passion Play

Released in 1973, this was Tull's second concept album, the first being "Thick as a Brick".

22. Please fill in the missing word from the title of this classic Yes album: "Close to the _____"

From Quiz Progressive Rock Album Titles 1

Answer: edge

The lineup on this record consisted of Jon Anderson (vocals), Bill Bruford (drums), Rick Wakeman (Keyboards), Steve Howe (guitar), and Chris Squire (bass). The album itself from 1972 consists of only three tracks: "Close to the Edge", "And You and I", and "Siberian Khatru". The track "Close to the Edge" takes up an entire album side, but has been performed live on many occasions. You can find live versions of it on "Yessongs" (1973), "An Evening of Yes Music Plus" (1994), and "Keys to Ascension 2" (1997). Note that "An Evening of Yes Music Plus" is Anderson, Bruford, Wakeman, and Howe, so it's actually not Yes.

23. Which song by Genesis contains the following lyrics? "This is an announcement from Genetic Control: 'It is my sad duty to inform you of a 4 ft restriction on humanoid height.'"

From Quiz Progressive Rock Big Six Lyrics 4

Answer: Get 'Em Out by Friday

This song appears on "Foxtrot" from 1972. In the lyrics contained in the liner notes of the cd, this announcement came on September 18, 2012 as a "TV flash on all dial-a-program services." Later in the song, Joe Ordinary comments, "It is said now that people will be shorter in height, they can fit twice as many in the same building site" This album contains the line up of Peter Gabriel (vocals), Michael Rutherford (bass and guitar), Steve Hackett (guitar), Tony Banks (keyboards), and Phil Collins (drums).

24. Which song by Jethro Tull contains these lyrics? "I'll buy you six bay mares, to put in your stable; Six golden apples bought with my pay. I am the first piper who calls the sweet tune But I must be gone by the seventh day."

From Quiz Progressive Rock Big Six Lyrics 2

Answer: The Whistler

This can be found on the album "Songs from the Wood." This song would be considered "folk rock."

25. Which song by King Crimson contains these lyrics? "Talk, talk, it's only talk Debates, discussions These are words with a 'D' this time Dialogue, duologue, diatribe Dissension, declamation Double talk, double talk..."

From Quiz Progressive Rock Big Six Lyrics 1

Answer: Elephant Talk

This is a great song that appears on "Discipline." This lineup of King Crimson consisted of Robert Fripp (guitar), Adrian Belew (guitar), Tony Levin (bass), and Bill Bruford (drums). This was the first King Crimson album to contain Adrian Belew. According to Wikipedia, "Discipline" peaked at number 45 on the U.S. chart. My other answers weren't names of King Crimson songs. "Talk Talk" was a hit by The Music Machine and "Dialogue" is a song by Chicago. "Double Talk" I made up.

26. This is the first album recorded after keyboardist Rick Wakeman left Yes. He was replaced by Patrick Moraz. Side one of the album consisted of only one track which was over twenty minutes long.

From Quiz Progressive Rock Big Six

Answer: Relayer

Like "Close to the Edge", this album by Yes has only three tracks: "The Gates of Delirium", "Sound Chaser", and "To Be Over." "The Gates of Delirium" was side one. The album itself takes a more fusion direction than the other Yes albums of the seventies. The song "Sound Chaser" is in my opinion one of Yes' best. This album has moments of brilliance and is highly recommended!

27. When bassist Kevin Ayers left the Soft Machine to become a guitarist/singer/songwriter on his own, he was replaced by the phenomenal Hugh Hopper. What was his connection to the band before he joined as a full-time bass player?

From Quiz Prog, Not Prague

Answer: Roadie

It pays to be a roadie. Hawkwind and Motorhead member Lemmy also started as a roadie to the stars, including Jimi Hendrix and Keith Emerson. Hopper also wrote some of the songs on their first album before he became a full time member.

28. This Australian ex-patriot was an original member of early RIO pioneers Soft Machine. He was stranded in France due to visa problems and later founded one of the most influental space rock bands. Name him.

From Quiz Progresive and Neo-Progressive Rock

Answer: Daevid Allen

Allen's Gong (after countless mutations) is still "flying high" after 30 plus years.

29. Whose album is entitled "!"?

From Quiz Progressive Rock

Answer: Gracious

Sadly defunct after only 2 albums. Wonderful mellotron-led rock

30. Dream Theater has had a few line-up changes through the years. James LaBrie is their present vocalist. Who did he replace?

From Quiz Prog-Rock Trivia

Answer: Charlie Dominici

He appeared only on their first release, 'When Dream And Day Unite'. Kevin Moore is their ex-keyboardist. Zak Stevens is the present Trans-Siberian Orchestra and ex-Savatage vocalist. Neal Morse is the singer and keyboardist of Spock's Beard.

This is category 14692
Last Updated Feb 21 2024 1:59 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.