FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Prog Rock for the Masses 2
Quiz about Prog Rock for the Masses 2

Prog Rock for the Masses [2] Trivia Quiz


This is the sequel to our first quiz ever - Prog Rock for the Masses. Apparently there are quite a few of you Prog Rock lovers out there. This time we're also covering Psychadelic Rock.

A multiple-choice quiz by ashdot. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Rock and Roll
  8. »
  9. Progressive Rock

Author
ashdot
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
305,232
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
523
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: toddruby96 (5/10), Guest 141 (6/10), Guest 51 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. This prog rock album includes the instrumental piece, "Any Colour You Like". Hint


Question 2 of 10
2. Our only hit song has been covered by Cozy Powell, but we forgot our band name and our song's name, can you help us? Hint


Question 3 of 10
3. Grace Slick is mostly known for her work with Jefferson Airplane, but started out with: Hint


Question 4 of 10
4. Which British band that was formed in 1970 featured Rick Wakeman of Yes on keyboards and Nick Simper of Deep Purple on bass? Hint


Question 5 of 10
5. What is the first Gong Album to include Steve Hillage? Hint


Question 6 of 10
6. The Shulman brothers formed a folkey Prog Rock band in the 1970's. What is it called? Hint


Question 7 of 10
7. Which band was formed by some members of El Riot & the Rebels? Hint


Question 8 of 10
8. Which progressive rock band was known for their hit single, "Sylvia"? Hint


Question 9 of 10
9. Dream Theater started out as a cover band for Iron Maiden.


Question 10 of 10
10. In 1977, the year when punk rock emerged as an antithesis to Prog Rock, this band symbolized the excess often associated with Prog when they released a double album where each band member had his own side, and one of them even composed a symphonic work. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 09 2024 : toddruby96: 5/10
Mar 31 2024 : Guest 141: 6/10
Mar 21 2024 : Guest 51: 6/10
Mar 16 2024 : Guest 162: 6/10
Mar 11 2024 : Guest 95: 7/10
Feb 16 2024 : Guest 126: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This prog rock album includes the instrumental piece, "Any Colour You Like".

Answer: Dark Side of the Moon

Recorded and released by Pink Floyd in 1973, "Dark Side of the Moon" is one of the all time best selling albums. It is definitely the best selling Prog Rock album of all time..
The album was recorded at Abbey Road studio 2 in London and was produced by Alan Parsons.

"A Passion Play" is the 1973 album by Jethro Tull.
"Vulture Blood" is the 1970 release by Warhorse.
"Surrealistic Pillow" is the 1967 debut album by San Fransisco Psychadelic rockers Jefferson Airplane.
2. Our only hit song has been covered by Cozy Powell, but we forgot our band name and our song's name, can you help us?

Answer: Van Der Graaf Generator - "Theme One"

Van der Graaf Generator was an important British Prog Rock band in the 1970's, led by Peter Hammill.
Interestingly enough, "Theme One" was composed by famed Beatles producer George Martin for a BBC TV program.
3. Grace Slick is mostly known for her work with Jefferson Airplane, but started out with:

Answer: The Great Society

Originally known as "The Great! Society!", this band featured three members of the Slick family, including Darby Slick, his brother Jerry and Jerry's then wife Grace.

Darby wrote "Somebody to Love", which Grace took with her when she joined Jefferson Airplane.
4. Which British band that was formed in 1970 featured Rick Wakeman of Yes on keyboards and Nick Simper of Deep Purple on bass?

Answer: Warhorse

Upon leaving Deep Purple in 1969, Nick Simper joined Marsha Hunt's backing band which eventually became Warhorse. The band released two unsuccessful album and finally broke up in 1974.
The band reunited twice: in 1985 and in 2005, latterly for drummer Mac Poole's 60th birthday.
5. What is the first Gong Album to include Steve Hillage?

Answer: Flying Teapot

Gong was formed by Daevid Allen after departing from Soft Machine in 1967, but only after Steve Hillage joined in 1973 did it record its' most famous work, "Radio Gnome Trilogy", of which "Flying Teapot" is the first part.

Daevid Allen quit the band in 1975 after refusing to go on stage, saying a "wall of force" was preventing him.
6. The Shulman brothers formed a folkey Prog Rock band in the 1970's. What is it called?

Answer: Gentle Giant

Gentle Giant was one of the more experimental bands of the English Prog Rock movement.

It was formed by brothers Derek, Ray and Phil Shulman, who are all accomplished multi-instrumentalists.

Their most accessible and best known album is the 1972 release, "Three Friends".
7. Which band was formed by some members of El Riot & the Rebels?

Answer: The Moody Blues

The Moody Blues formed in 1964 and actually had a pop hit in that year, "Go Now", sung by their lead singer at the time, Danny Laine. Laine only became a real rock star in 1971, when he formed Wings with Paul McCartney.

The Moody Blues were one of the first bands to use a full orchestra and were the exponents of the Symphonic Rock movement.
8. Which progressive rock band was known for their hit single, "Sylvia"?

Answer: Focus

The early 1970s saw the emergence of Dutch rock music. The two leading bands were Golden Earring and Focus.

Focus was led by two virtuoso, classically trained musicians: Guitarist Jan Akkerman and flautist Thijs van Leer.

Their other well known song is the groundbreaking song "Hocus Pocus", which reached the US Top Ten.
9. Dream Theater started out as a cover band for Iron Maiden.

Answer: True

They also covered Rush.
10. In 1977, the year when punk rock emerged as an antithesis to Prog Rock, this band symbolized the excess often associated with Prog when they released a double album where each band member had his own side, and one of them even composed a symphonic work.

Answer: Emerson, Lake and Palmer

Just check out the equipment photo on the inside cover to understand our point...

This quiz is dedicated to our favorite Rock quizmaker, miamisammy29.
Source: Author ashdot

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us