FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Prog Rock
Quiz about Prog Rock

Prog Rock Trivia Quiz


A general quiz about progressive rock.

A multiple-choice quiz by oolitegroove. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Rock and Roll
  8. »
  9. Progressive Rock

Author
oolitegroove
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
239,781
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
692
Last 3 plays: Guest 64 (3/10), Guest 144 (10/10), Guest 173 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Genesis were one of the pioneers of progressive rock. Which of these drum masters never played with them? Hint


Question 2 of 10
2. 1973 was a great year for progressive rock. Which of these bands released their first album that year? Hint


Question 3 of 10
3. Gentle Giant are one of the quintessential prog bands, known for playing many different instruments on stage. What instrument did not make an appearance on "Live: Playing the Fool"? Hint


Question 4 of 10
4. Although England saw the birth of prog, Italy produced some notable prog bands later. Which of these is not one of them? Hint


Question 5 of 10
5. Canterbury prog is a subset of the genre from that area of England. Two bands branched off of the band The Wilde Flowers and became the forerunner of Canterbury prog. Who were they? Hint


Question 6 of 10
6. The avant garde has historically been better accepted in France than in some other countries. Perhaps this is why French prog bands often tend to be a bit more, shall we say, eccentric. Which of the following bands can NOT be associated with France? Hint


Question 7 of 10
7. Prog is known for often having very long pieces (compared to mainstream rock). One of the most famous is Genesis' "Supper's Ready", clocking in at almost 23 minutes. What is their next longest? (studio recordings only) Hint


Question 8 of 10
8. Who did Pete Sinfield NOT write lyrics for? Hint


Question 9 of 10
9. Which band did guitar legend Allan Holdsworth NOT play with? Hint


Question 10 of 10
10. The dramatic section of "Supper's Ready" is: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 25 2024 : Guest 64: 3/10
Mar 20 2024 : Guest 144: 10/10
Mar 16 2024 : Guest 173: 7/10
Mar 11 2024 : Guest 95: 5/10
Mar 05 2024 : Guest 141: 8/10
Feb 21 2024 : Guest 141: 2/10
Feb 20 2024 : Guest 72: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Genesis were one of the pioneers of progressive rock. Which of these drum masters never played with them?

Answer: Andy Ward

Bruford and Thompson played with them live, while Phil Collins was singing. Nick D'Virgilio did some work on Calling All Stations. Andy Ward was the original drummer for Camel.
2. 1973 was a great year for progressive rock. Which of these bands released their first album that year?

Answer: Camel

Camel's eponymous album came out in 1973. Both Rush and Kansas released their firsts in 1974, while Premiata Forneria Marconi's "Storia di un Minuto" came out in 1972. Personally, I think PFM was the only band to start off with a strong debut!
3. Gentle Giant are one of the quintessential prog bands, known for playing many different instruments on stage. What instrument did not make an appearance on "Live: Playing the Fool"?

Answer: flute

They did play the recorder, which might be mistaken for a flute.
4. Although England saw the birth of prog, Italy produced some notable prog bands later. Which of these is not one of them?

Answer: Terpandre

Terpandre are a little known French band from the 70s. The other three are Italian prog giants.
5. Canterbury prog is a subset of the genre from that area of England. Two bands branched off of the band The Wilde Flowers and became the forerunner of Canterbury prog. Who were they?

Answer: Soft Machine and Caravan

Egg developed later, Gong was formed by an ex-Soft Machine member after Soft Machine's existence, Matching Mole was founded by ex-Soft Machine drummer Robert Wyatt ("Matching Mole" being a corruption of the French translation of Soft Machine), and Camel is not even a Canterbury band!
6. The avant garde has historically been better accepted in France than in some other countries. Perhaps this is why French prog bands often tend to be a bit more, shall we say, eccentric. Which of the following bands can NOT be associated with France?

Answer: Et Cetera

Magma and Shylock were entirely French. Gong was formed in France by Australian ex-pat and former Soft Machine member Daevid Allen, along with several French musicians. Although Et Cetera has French lyrics, they are in fact from Canada.
7. Prog is known for often having very long pieces (compared to mainstream rock). One of the most famous is Genesis' "Supper's Ready", clocking in at almost 23 minutes. What is their next longest? (studio recordings only)

Answer: The Battle of Epping Forest

Unlike bands like Yes, Genesis did not record many long pieces or "epics". None of their other pieces were even close to 20 minutes.
8. Who did Pete Sinfield NOT write lyrics for?

Answer: Rush

He of course only wrote the English lyrics PFM used.
9. Which band did guitar legend Allan Holdsworth NOT play with?

Answer: Caravan

Holdsworth played with several well known prog bands in the 70s, before turning to mostly solo work in the 80s.
10. The dramatic section of "Supper's Ready" is:

Answer: Apocalypse in 9/8

What a great name for a prog piece!
Source: Author oolitegroove

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us