FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Prog Rock for the Masses 1
Quiz about Prog Rock for the Masses 1

Prog Rock for the Masses [1] Trivia Quiz


35 years on, Prog Rock is still a popular form of music, even for a new generation of fans. This is a basic Prog Rock quiz, it shouldn't be hard for the die hard Prog listeners.

A multiple-choice quiz by ashdot. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Rock and Roll
  8. »
  9. Progressive Rock

Author
ashdot
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
303,968
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
612
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 64 (8/10), Guest 51 (8/10), Guest 144 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Keith Emerson is known for his piano chops with ELP, but started out with which band? Hint


Question 2 of 10
2. This was Jethro Tull's sixth album, mostly known for the bad reviews it got when it was released, although it did reach number one in the US album chart. Hint


Question 3 of 10
3. Rick Wakeman left Yes in 1974 for a successful solo career and was replaced with whom? Hint


Question 4 of 10
4. Rush was formed in 1968 by Guitarist Alex Lifeson, their famous lineup being Alex, Geddy and Neil, but who was their original bassist? Hint


Question 5 of 10
5. This English band was unjustifiably nicknamed "A poor man's Moody Blues". Hint


Question 6 of 10
6. This King Crimson album was named after a famous group of American writers who came to prominence in the 1950s. Hint


Question 7 of 10
7. Record producer Trevor Horn was a member of Yes.


Question 8 of 10
8. What is the last Genesis studio album to feature Peter Gabriel? Hint


Question 9 of 10
9. This band is a modern day English Prog Rock band. Its leader divides his life between England and Israel.
The band's 2007 album, "Fear of a Blank Planet", featured appearances by Robert Fripp and Alex Lifeson.
Hint


Question 10 of 10
10. In the song "Golf Girl", featured in the album "In the Land of Grey and Pink" by British band Caravan, what is the singer dressed in? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 25 2024 : Guest 64: 8/10
Mar 21 2024 : Guest 51: 8/10
Mar 20 2024 : Guest 144: 8/10
Mar 15 2024 : Guest 185: 10/10
Mar 13 2024 : Guest 192: 2/10
Mar 11 2024 : Guest 95: 6/10
Feb 21 2024 : Guest 72: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Keith Emerson is known for his piano chops with ELP, but started out with which band?

Answer: The Nice

The Nice were:
Keith Emerson: Organ, piano, vocals - (born 2 November 1944 in Todmorden, Yorkshire)
Keith "Lee" Jackson: Bass, guitar, vocals - (born 8 January 1943, in Newcastle upon Tyne)
David "Davy" O'List: Guitar, vocals (1967-68) - (born 13 December 1948, in Chiswick, London)
Brian "Blinky" Davison: Drums, percussion - (born 25 May 1942, in Leicester, Leicestershire - died 15 April 2008)
Famous for their arrangement of Leonard Bernstein's "America" from "West Side Story".
2. This was Jethro Tull's sixth album, mostly known for the bad reviews it got when it was released, although it did reach number one in the US album chart.

Answer: A Passion Play

Released in 1973, this was Tull's second concept album, the first being "Thick as a Brick".
3. Rick Wakeman left Yes in 1974 for a successful solo career and was replaced with whom?

Answer: Patrick Moraz

Moraz is a classically trained Swiss musician. After quitting Yes, he went on to join the Moody Blues (1978-91)
4. Rush was formed in 1968 by Guitarist Alex Lifeson, their famous lineup being Alex, Geddy and Neil, but who was their original bassist?

Answer: Jeff Jones

Rush did not release their first album until 1974. Neil Peart only joined Rush in 1975, before they started working on "Fly By Night".
5. This English band was unjustifiably nicknamed "A poor man's Moody Blues".

Answer: Barclay James Harvest

Barclay James Harvest was an English band. Their album "Everyone Is Everybody Else" (1974), is viewed by many as their artistic high point. The album included the song "Child of the Universe".
In 1977 the band recorded the song "Poor Man's Moody Blues", a title foisted upon Barclay James Harvest by press critics in the early 70s.
6. This King Crimson album was named after a famous group of American writers who came to prominence in the 1950s.

Answer: Beat

The song "Neal and Jack and Me", is written about the Beat Generation poets, Neal Cassady and Jack Kerouac.
7. Record producer Trevor Horn was a member of Yes.

Answer: True

Trevor Horn and Geoff Downes, AKA the Buggles, had a huge hit single with "Video Killed the Radio Star", which eventually went on to become the first video to be played on MTV. In 1980, they both joined Yes for one album only - "Drama". In 1983, Horn produced Yes's biggest hit song, "Owner of a Lonely Heart".
8. What is the last Genesis studio album to feature Peter Gabriel?

Answer: The Lamb Lies Down On Broadway

After Peter Gabriel left the band, Phil Collins took over vocals. Two years later, the band released "A Trick of the Tail".
9. This band is a modern day English Prog Rock band. Its leader divides his life between England and Israel. The band's 2007 album, "Fear of a Blank Planet", featured appearances by Robert Fripp and Alex Lifeson.

Answer: Porcupine Tree

The band is led by Steven Wilson and features ex-Japan keyboard man Richard Barbieri and virtuoso drummer Gavin Harrison.
10. In the song "Golf Girl", featured in the album "In the Land of Grey and Pink" by British band Caravan, what is the singer dressed in?

Answer: PVC

This album is considered to be one of Caravan's best albums.

Thanks for participating!
Source: Author ashdot

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us