FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Progressive Rock
Quiz about Progressive Rock

Rock and Roll Quiz: Progressive Rock | 20 Questions


From classic to neo-prog...this is REALLY tough to ace. Let me know if you get more than 12.

A multiple-choice quiz by idoru2112. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Rock and Roll
  8. »
  9. Progressive Rock

Author
idoru2112
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
8,292
Updated
Nov 16 22
# Qns
20
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
8 / 20
Plays
2832
Last 3 plays: Guest 73 (9/20), Guest 172 (11/20), Guest 137 (8/20).
- -
Question 1 of 20
1. What King Crimson album contains the song 21st Century Schizoid Man? Hint


Question 2 of 20
2. What is Rush bassist Geddy Lee's real name? Hint


Question 3 of 20
3. Who played keyboards on Yes' 1974 release, Relayer? Hint


Question 4 of 20
4. What is the real name of Fish, former lead vocalist for Marillion? Hint


Question 5 of 20
5. What is the name of the keyboard player who replaced Kevin Moore in Dream Theater?

Answer: (Two Words)
Question 6 of 20
6. 'Point of Know Return' by Kansas is written in an unusual time signature. How many beats does it have per bar? Hint


Question 7 of 20
7. Which member of Pink Floyd has appeared on all of their albums? Hint


Question 8 of 20
8. Who is the only member of Yes to appear on all of their albums? Hint


Question 9 of 20
9. Finish the lyric from this famous progressive tune: 'Always hopeful, yet discontent - He knows changes aren't permanent - Hint


Question 10 of 20
10. Who was the principle songwriter in the band Spock's Beard? Hint


Question 11 of 20
11. Which of these artists does NOT appear on the Explorer's Club, Age of Impact, album? Hint


Question 12 of 20
12. Who sings the part of the father on Shadow Gallery's 'Tyranny' album? Hint


Question 13 of 20
13. 'Let nothing bleed into nothing' is a refrain heard on what Fates Warning album? Hint


Question 14 of 20
14. Which member of Genesis departed after Peter Gabriel? Hint


Question 15 of 20
15. Who plays lead guitar for Symphony X? Hint


Question 16 of 20
16. What is the name of Queensryche's second full-length album? Hint


Question 17 of 20
17. What record label put out the two Liquid Tension Experiment albums?

Answer: (Two Words - remember to capitalize!)
Question 18 of 20
18. Who played drums for the Dixie Dregs? Hint


Question 19 of 20
19. What instrument does Jeremy Colson play? Hint


Question 20 of 20
20. Whose nickname is Lerxst? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 73: 9/20
Apr 02 2024 : Guest 172: 11/20
Apr 01 2024 : Guest 137: 8/20
Mar 21 2024 : Guest 51: 11/20
Mar 19 2024 : Guest 24: 12/20
Mar 18 2024 : Guest 107: 14/20
Mar 11 2024 : Guest 95: 11/20
Feb 28 2024 : Guest 86: 13/20
Feb 28 2024 : Guest 174: 7/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What King Crimson album contains the song 21st Century Schizoid Man?

Answer: 'In the Court of the Crimson King'

Pete Townshend of The Who thought this song was the most revolutionary of its time.
2. What is Rush bassist Geddy Lee's real name?

Answer: Gary Lee Weinrib

Gary got the nickname 'Geddy' as a result of his mother's heavily accented pronunciation of his given name.
3. Who played keyboards on Yes' 1974 release, Relayer?

Answer: Patrick Moraz

This is the only release by Yes that Patrick appears on.
4. What is the real name of Fish, former lead vocalist for Marillion?

Answer: Derek Dick

5. What is the name of the keyboard player who replaced Kevin Moore in Dream Theater?

Answer: Derek Sherinian

Though with the band for nearly five years, Derek only appears on only one studio recording, 'Falling Into Infinity'.
6. 'Point of Know Return' by Kansas is written in an unusual time signature. How many beats does it have per bar?

Answer: 7

The original Mission: Impossible theme (not the remake) has 5 beats per bar.
7. Which member of Pink Floyd has appeared on all of their albums?

Answer: Nick Mason

Nick is the drummer.
8. Who is the only member of Yes to appear on all of their albums?

Answer: Chris Squire

Chris is the bassist. Jon does not perform on the Drama album, the only Yes release without his vocals.
9. Finish the lyric from this famous progressive tune: 'Always hopeful, yet discontent - He knows changes aren't permanent -

Answer: But change is

From the Rush classic, 'Tom Sawyer'.
10. Who was the principle songwriter in the band Spock's Beard?

Answer: Neal Morse

11. Which of these artists does NOT appear on the Explorer's Club, Age of Impact, album?

Answer: Robert Berry

12. Who sings the part of the father on Shadow Gallery's 'Tyranny' album?

Answer: James LaBrie

13. 'Let nothing bleed into nothing' is a refrain heard on what Fates Warning album?

Answer: 'A Pleasant Shade of Gray'

14. Which member of Genesis departed after Peter Gabriel?

Answer: Steve Hackett

15. Who plays lead guitar for Symphony X?

Answer: Michael Romeo

16. What is the name of Queensryche's second full-length album?

Answer: 'Rage for Order'

Their debut album, entitled 'Queensryche,' was an EP, not a full length album. The first full length release was 'The Warning' followed by the brilliant 'Rage for Order.'
17. What record label put out the two Liquid Tension Experiment albums?

Answer: Magna Carta

18. Who played drums for the Dixie Dregs?

Answer: Rod Morgenstein

19. What instrument does Jeremy Colson play?

Answer: Drums

Jeremy is the drummer for Dali's Dilemma.
20. Whose nickname is Lerxst?

Answer: Alex Lifeson

Source: Author idoru2112

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us