FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Prog Rock for the Masses 3
Quiz about Prog Rock for the Masses 3

Prog Rock for the Masses 3 Trivia Quiz


This is the third installment of our "Prog Rock for the Masses" quiz. As with the first two quizzes, we're celebrating four decades of Rock's most grandiose and sometimes overlooked genre.

A multiple-choice quiz by ashdot. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Rock and Roll
  8. »
  9. Progressive Rock

Author
ashdot
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,886
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
512
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: catnlib (1/10), Guest 185 (7/10), Guest 95 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was Yes' first album called?

Answer: (One Word)
Question 2 of 10
2. Which 20 minute Prog piece did Dream Theater keyboard player Jordan Rudess cover on his 2007 solo album, "The Road Home"? Hint


Question 3 of 10
3. Genesis lost three of the members of its most famous lineup over the years.
Please choose the correct order of their departure from the band.
Hint


Question 4 of 10
4. Which ELP album includes the song "Brain Salad Surgery"? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following was not at one time the lead singer of King Crimson? Hint


Question 6 of 10
6. What was the name of the Canterbury Scene band featuring future members of Hatfield and the North, National Health, and Soft Machine? Hint


Question 7 of 10
7. The Moody Blues, as many other Prog bands, used one distinct keyboard instrument, mainly used to emulate string ensembles and orchestras. What is the name of this instrument? Hint


Question 8 of 10
8. Progressive Rock band Camel released an album based on a short novel called "The Snow Goose", but who wrote the story? Hint


Question 9 of 10
9. The band Yes never had an album top the UK album chart.


Question 10 of 10
10. "And they kissed the earth of a promised land, never thinking that their sand was burning."
The above lines are quoted from a song by British progressive rock band Gnidrolog; which song are they from?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : catnlib: 1/10
Mar 15 2024 : Guest 185: 7/10
Mar 11 2024 : Guest 95: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Yes' first album called?

Answer: Yes

Many people believe that "The Yes Album" was Yes' first LP. It was actually their third, but the first to feature guitarist Steve Howe, who replaced Peter Banks. Banks went on to form the short lived band Flash.
2. Which 20 minute Prog piece did Dream Theater keyboard player Jordan Rudess cover on his 2007 solo album, "The Road Home"?

Answer: "Tarkus" by Emerson, Lake & Palmer

The album covered classic Prog tracks, with new arrangements by Rudess.
3. Genesis lost three of the members of its most famous lineup over the years. Please choose the correct order of their departure from the band.

Answer: Gabriel, Hackett, Collins

Peter Gabriel left the band in 1975. Phil Collins replaced him as the band lead singer while continuing to play the drums.

Steve Hackett left Genesis in 1977, which made Genesis a trio, thus the album named "And then there were Three".

In 1996 Phil Collins, who made Genesis one of the most successful bands of the Eighties and Nineties, left the band.

In 2006, Phil Collins rejoined Banks and Rutherford for a "farewell" tour, but recently Tony Banks hinted that there may be a full Genesis reunion anytime soon.
4. Which ELP album includes the song "Brain Salad Surgery"?

Answer: Works Volume 2

ELP obviously stands for Emerson, Lake and Palmer, but a later incarnation of the trio was called Emerson, Lake and Powell, where the late Cozy Powell replaced Carl Palmer.
5. Which of the following was not at one time the lead singer of King Crimson?

Answer: Peter Sinfield

Peter Sinfield wrote most of the lyrics to Crimson's early albums including "In the Court of the Crimson King".

Greg Lake played bass and sang lead vocals before moving on to ELP.

John Wetton took over from Lake as both bass player and singer.

Besides founding member Robert Fripp, Adrian Belew is probably the longest serving member of King Crimson.
6. What was the name of the Canterbury Scene band featuring future members of Hatfield and the North, National Health, and Soft Machine?

Answer: Delivery

Delivery only released one album, called "Fools Meeting".

The band included Phil Miller and Pip Pyle of Hatfield and the North and National Health, and Roy Babbington of Soft Machine.
7. The Moody Blues, as many other Prog bands, used one distinct keyboard instrument, mainly used to emulate string ensembles and orchestras. What is the name of this instrument?

Answer: Mellotron

The mellotron is a tape-based instrument, where a keyboard triggers recorded instruments corresponding to each key.

It first appeared around 1967, featured in songs such as "Nights in White Satin" by the Moody Blues and The Beatles' "Strawberry Fields Forever".
8. Progressive Rock band Camel released an album based on a short novel called "The Snow Goose", but who wrote the story?

Answer: Paul Gallico

"The Snow Goose: A Story Of Dunkirk" is a short novel about the horrors of the battle of Dunkirk in WWII.

It describes the story of a lone artist living in an abandoned lighthouse, and a young girl that he paints, holding a wounded Snow Goose. That painting is eventually his only work that survives a German bombing.

The Writer, Paul Gallico, refused to allow Camel to use the title of his book, which inspired the band, thus the name "Music inspired by the Snow Goose".
9. The band Yes never had an album top the UK album chart.

Answer: False

Actually, two of the band's albums reached the top of the UK album chart.

In 1973, it was "Tales from Topographic Oceans" and in 1977 it was "Going for the One".

Back in the 1970s, Prog was king!
10. "And they kissed the earth of a promised land, never thinking that their sand was burning." The above lines are quoted from a song by British progressive rock band Gnidrolog; which song are they from?

Answer: Ship

Gnidrolog was formed by brothers Stewart and Colin Goldring in the year of 1969. They quickly recruited drummer Nigel Pegrum, from the band Spice, which later evolved into Uriah Heep, and bassist Peter Cowling.
Source: Author ashdot

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us