FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Progressive Rock Song Lyrics 1
Quiz about Progressive Rock Song Lyrics 1

Progressive Rock Song Lyrics 1 Quiz


This is the first of what I hope will be many progressive rock lyric quizzes. I'll give the lyric and you name the band. All of these are prog or prog related artists of yesterday and today.

A multiple-choice quiz by Brainiac76. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Rock and Roll
  8. »
  9. Progressive Rock

Author
Brainiac76
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
342,269
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
187
- -
Question 1 of 10
1. Starting off easy...which popular prog rock band recorded the song containing this lyric: "Lost in the sky, clouds roll by and I roll with them"? Hint


Question 2 of 10
2. Who recorded this lyric: "I always feel like nothing when I'm in the dark alone"? Hint


Question 3 of 10
3. Which popular prog rock band recorded the song containing this lyric: "And you can feel your funnybone crack when it all goes to hell"? Hint


Question 4 of 10
4. Which prog "supergroup" recorded the song containing this lyric: "Hey, you in the tank. Hey we're gonna need that, you know who to thank"? Hint


Question 5 of 10
5. Which popular prog rock band recorded the song containing this lyric: "Sometimes I, I feel like a fist"? Hint


Question 6 of 10
6. Prog is just one of many genres this next band could be classified under. Regardless, they recorded the song containing this lyric: "He's got fasting black lungs made of cold metal shards"? Hint


Question 7 of 10
7. Which popular prog rock "supergroup" recorded the song containing this lyric:
"The movie's still shooting, you might still get the roll
Man, it's all just a circus"?
Hint


Question 8 of 10
8. Which prog rock band recorded the song containing this lyric:
"I will care for you like I'm really supposed to
There are things I'll do that can really hurt you
Don't you just love goodbyes"?
Hint


Question 9 of 10
9. Which modern prog pioneers recorded the song containing this lyric: "I feel like I did before the magic wore thin and the baptism of stains began"? Hint


Question 10 of 10
10. Which popular prog rock band recorded the song containing this lyric: "Sometimes I think the pain blows my mind"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Starting off easy...which popular prog rock band recorded the song containing this lyric: "Lost in the sky, clouds roll by and I roll with them"?

Answer: Dream Theater

From the song "Pull Me Under" off of the album "Images & Words". By far Dream Theater's most popular song to date.
2. Who recorded this lyric: "I always feel like nothing when I'm in the dark alone"?

Answer: Marillion

From the song "Neverland" off of the album "Marbles". Steve "Mr. H" Hogarth performed the vocals on this track, whereas in earlier years, Fish was the lead vocalist for Marillion.
3. Which popular prog rock band recorded the song containing this lyric: "And you can feel your funnybone crack when it all goes to hell"?

Answer: Spock's Beard

From the song "The Water" off of the album "The Light". Spock's Beard frontman Neal Morse would leave the band a few years later to pursue his spiritual journey. Drummer Nick D'Virgilio would take over the vocal duties from there.
4. Which prog "supergroup" recorded the song containing this lyric: "Hey, you in the tank. Hey we're gonna need that, you know who to thank"?

Answer: O.S.I.

From the song "When You Are Ready". O.S.I. stands for Office of Strategic Influence, and consists of members of Dream Theater and Fates Warning, among others.
5. Which popular prog rock band recorded the song containing this lyric: "Sometimes I, I feel like a fist"?

Answer: Porcupine Tree

From the song "The Sky Moves Sideways" and the album of the same name. The song would go on to also be included in Porcupine Tree's first live album, "Coma Divine".
6. Prog is just one of many genres this next band could be classified under. Regardless, they recorded the song containing this lyric: "He's got fasting black lungs made of cold metal shards"?

Answer: The Mars Volta

From the song "The Widow", off of the album "Frances the Mute". The Mars Volta consists of previous members of the band At the Drive In.
7. Which popular prog rock "supergroup" recorded the song containing this lyric: "The movie's still shooting, you might still get the roll Man, it's all just a circus"?

Answer: Transatlantic

From the song "We All Need Some Light", off of the album "Bridge Across Forever". Transatlantic consists of members of Dream Theater, Spock's Beard, The Flower Kings and Marillion.
8. Which prog rock band recorded the song containing this lyric: "I will care for you like I'm really supposed to There are things I'll do that can really hurt you Don't you just love goodbyes"?

Answer: Mew

From the song "156", off of the album "Frengers". Mew is a Danish band sometimes classified as indie rockers, but also thrown into the prog genre by many.
9. Which modern prog pioneers recorded the song containing this lyric: "I feel like I did before the magic wore thin and the baptism of stains began"?

Answer: Queensryche

From the song "Someone Else?" off of the album "The Promised Land". Queensryche is known best for their earth shattering concept album "Operation: Mindcrime", which set the stage for the prog concept album boom of the 80s and 90s.
10. Which popular prog rock band recorded the song containing this lyric: "Sometimes I think the pain blows my mind"?

Answer: King's X

From the song "Cigarettes", off of the album "Dogman". King's X consists of singer/bassist Doug "dUg" Pinnick, guitarist Ty Tabor and drummer Jerry Gaskill.
Source: Author Brainiac76

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us