FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hey  Theyre Not in This Band
Quiz about Hey  Theyre Not in This Band

Hey! They're Not in This Band! Quiz


Some bands are named after people who were not members of these group. This quiz celebrates these groups.

A multiple-choice quiz by workisboring. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Mixture
  8. »
  9. Bands and Musical Acts

Author
workisboring
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
389,100
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
559
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: egads53 (9/10), Guest 38 (10/10), Guest 204 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which Southern rock band named their band after their strict high school physical education teacher? Hint


Question 2 of 10
2. Which R&B group named themselves after a local disc jockey who helped their career? Hint


Question 3 of 10
3. Which rock band was named after the agricultural pioneer who developed several horse-drawn farming tools? Hint


Question 4 of 10
4. Which progressive rock band from England named themselves after American blues singers Pinkney Anderson and Floyd Council? Hint


Question 5 of 10
5. Vincent Furnier, the then lead singer of the group the Spiders, had a Ouija board session with an occultist. Furnier renamed the band after the name of a person revealed during the Ouija board session. What was the name of this new band? Hint


Question 6 of 10
6. Which Southern rock band was named after a local blind piano tuner? Hint


Question 7 of 10
7. Which band named themselves after the inventor who was a major contributor to the field of alternating current electricity supply systems? Hint


Question 8 of 10
8. The Followill family named their rock band after their grandfather. What was the name of this band? Hint


Question 9 of 10
9. Which band named themselves after the nicknames of two of Darius Rucker's high school classmates? Hint


Question 10 of 10
10. Which rock band was named after the creepy alter ego of Brian Warner? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 19 2024 : egads53: 9/10
Feb 16 2024 : Guest 38: 10/10
Feb 15 2024 : Guest 204: 8/10
Feb 15 2024 : Guest 75: 9/10
Feb 14 2024 : Guest 73: 8/10
Feb 07 2024 : Guest 136: 10/10
Feb 07 2024 : Guest 31: 7/10
Feb 03 2024 : Guest 173: 8/10
Feb 02 2024 : Guest 108: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Southern rock band named their band after their strict high school physical education teacher?

Answer: Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd was founded in Jacksonville, Florida in 1964. The inspiration for the band name came from their high school physical education teacher named Leonard Skinner. Mister Skinner was known for strictly enforcing their school's policy against male students having long hair. Lynyrd Skynyrd inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 2006.
2. Which R&B group named themselves after a local disc jockey who helped their career?

Answer: The O'Jays

Eddie Levert, Walter Williams, William Powell, Bobby Massey and Bill Isles formed an R&B group in 1958. The O'Jays named their group after Cleveland radio disc jockey Eddie O'Jay. Eddie O'Jay was part of the powerful management team which launched the career of the group.

The O'Jays were inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 2005 and inducted into the Vocal Group Hall of Fame in 2004.
3. Which rock band was named after the agricultural pioneer who developed several horse-drawn farming tools?

Answer: Jethro Tull

The band Jethro Tull formed in England in 1967. They named their band after agriculturist Jethro Tull. The band released twenty-one studio albums between 1968 and 2003.
4. Which progressive rock band from England named themselves after American blues singers Pinkney Anderson and Floyd Council?

Answer: Pink Floyd

Pink Floyd member Syd Barrett combined the names of blues musicians Pinkney "Pink" Anderson and Floyd Council to form the name of the band. Both American blues musicians died about a decade after the progressive rock band Pink Floyd formed in London, England.
5. Vincent Furnier, the then lead singer of the group the Spiders, had a Ouija board session with an occultist. Furnier renamed the band after the name of a person revealed during the Ouija board session. What was the name of this new band?

Answer: Alice Cooper

The Spiders formed in 1964 and renamed the band Alice Cooper in 1968. Furnier took on the name Alice Cooper for himself a little later. The band's music was featured in the 1992 movie "Wayne's World" and the 1993 movie "Dazed and Confused". The Alice Cooper band was inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 2011.
6. Which Southern rock band was named after a local blind piano tuner?

Answer: The Marshall Tucker Band

The Marshall Tucker Band formed in Spartanburg, South Carolina in 1972. The band named themselves after a blind piano tuner, named Marshall Tucker, who owned the band's rehearsal studio in Spartanburg. The band released twenty-three studio albums between 1973 and 2007.
7. Which band named themselves after the inventor who was a major contributor to the field of alternating current electricity supply systems?

Answer: Tesla

The band Tesla formed in 1981 in Sacramento, California. The band hit the top ten on the United States Hot 100 with the 1989 single "Love Song" and the 1991 single "Signs". The band's name was inspired by inventor and engineer Nikola Tesla.
8. The Followill family named their rock band after their grandfather. What was the name of this band?

Answer: Kings of Leon

The Kings of Leon formed in 1999 in Nashville, Tennessee. The band was nominated twelve Grammy Awards between 2009 and 2014. The band consisted of three brothers and their cousin. The band named themselves after their grandfather, Leon Followill.
9. Which band named themselves after the nicknames of two of Darius Rucker's high school classmates?

Answer: Hootie and the Blowfish

Hootie and the Blowfish formed in Columbia, South Carolina in 1986. The members of the band met during their freshmen year at the University of South Carolina in Columbia. The band's 1994 album "Cracked Rear View" was certified as a Diamond album in 1999.

The band's came from the nicknames of two of singer Darius Rucker's high school classmates. One of the classmates was nicknamed Hootie because he looked like an owl. The other classmate was Blowfish because of his puffy cheeks.
10. Which rock band was named after the creepy alter ego of Brian Warner?

Answer: Marilyn Manson

Brian Warner took the stage name, Marilyn Manson, after combining the names of Marilyn Monroe and Charles Manson. Werner's alter ego formed the band Marilyn Manson with Daisy Berkowitz in 1989. The band was nominated for four Grammy Awards between 1999 and 2013.
Source: Author workisboring

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us