FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Howard Jones His Life Career and Music
Quiz about Howard Jones His Life Career and Music

Howard Jones: His Life, Career and Music Quiz


Howard Jones had a brilliant music career and gained success all over the world. Here are fifteen questions based on his life and musical success.

A multiple-choice quiz by Spaudrey. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Howard Jones

Author
Spaudrey
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
336,610
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
145
- -
Question 1 of 15
1. Everyone knows Howard as Howard Jones, but Howard is actually not his given birth name. What is his rather mundane birth name? Hint


Question 2 of 15
2. Howard Jones' peak of his career came throughout the 1980s. Besides being a singer, Howard Jones' instrumental musicianship can be predominantly summed up in which musical instrument? Hint


Question 3 of 15
3. Howard Jones debuted his first single in 1983 and made some significant chart positions in both the U.S. and the U.K. "I've been waiting for so long..." was the opening lyric that exposed his musicianship to the world. What was the title of this debut single? Hint


Question 4 of 15
4. Later in 1983, WEA/Elektra released his debut album, which would span a total of four Top 40 songs in the United Kingdom, as well as achieve #1 status on the UK Albums Chart. What was the title of this debut smash album? Hint


Question 5 of 15
5. Contrary to what you might think, the musical artist Haddaway didn't remake Howard Jones' second single; they are two completely different songs. What was the title of his second single? Hint


Question 6 of 15
6. In the summer of 1984, prior to the release of his second album, Howard Jones released a single entitled "Like to Get to Know You Well". Upon its release, he publicly stated that the song was dedicated to...what? Hint


Question 7 of 15
7. During the earliest years of Howard Jones' career, he included an extra component to his live show not often seen in a typical concert. What was the addition to his live performances? Hint


Question 8 of 15
8. In March of 1985, Howard Jones released his second and most successful full scale studio album. What was the title of this album? Hint


Question 9 of 15
9. The first single from his second album would become his first Billboard Top 5 song in the United States. Asking us in the chorus, "And do you feel scared?", what was the title of this hit song? Hint


Question 10 of 15
10. Howard Jones performed on the UK side of Live Aid in July of 1985, but he reverted back to a hit from his first album, at least a hit on that side of the pond. What was his one song he performed at the mega-event, sung in loud unison with the large British audience? Hint


Question 11 of 15
11. Howard Jones had a song from his second album that he remixed for an extended play album he released in 1986 called "Action Replay". This new version of the song would become his biggest hit in the United States. With a chorus that goes, "And you want her, and she wants you; we want everyone," what was the title of this hit song? Hint


Question 12 of 15
12. A well established pop music star came in to produce and play drums for Howard Jones on his single from "Action Replay". What musician was this, who would later become an Oscar winner? Hint


Question 13 of 15
13. Continuing his prolific pace of releasing new music, Howard Jones released his third full scale album, "One to One", in October of 1986. Howard had one successful single in the United States from this album, a song with a video that incorporated a style similar to A-ha's ground-breaking "Take On Me" video. What was this song, his second question-titled Top 40 song? Hint


Question 14 of 15
14. Howard Jones' last chart success in 1989 came more on the Adult Contemporary chart. From his album "Cross That Line", what was his last successful American single? Hint


Question 15 of 15
15. Howard Jones adheres to a strict religious lifestyle, as demonstrated on his personal vignette on the short lived U.S. version of the music show "Hit Me Baby, One More Time". What religion does Howard Jones practice? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Everyone knows Howard as Howard Jones, but Howard is actually not his given birth name. What is his rather mundane birth name?

Answer: John

Born February 23, 1955 in Southampton, England, John Howard Jones was born to a very musical family, having three brothers who all were involved in their own bands. His family moved to Canada during his formative teen years, where he was in his first band.
2. Howard Jones' peak of his career came throughout the 1980s. Besides being a singer, Howard Jones' instrumental musicianship can be predominantly summed up in which musical instrument?

Answer: Keyboards

Howard DOES know how to play the drums, but the majority of his drumming came from drum machines, programmed by himself. All keyboards/synthesizers were done by Howard Jones throughout his career, as his signature sound was from them.
3. Howard Jones debuted his first single in 1983 and made some significant chart positions in both the U.S. and the U.K. "I've been waiting for so long..." was the opening lyric that exposed his musicianship to the world. What was the title of this debut single?

Answer: New Song

"New Song" was released prior to his first album and was a top five smash in the United Kingdom. It got as high as number twenty-seven in the United States (Billboard).
4. Later in 1983, WEA/Elektra released his debut album, which would span a total of four Top 40 songs in the United Kingdom, as well as achieve #1 status on the UK Albums Chart. What was the title of this debut smash album?

Answer: Human's Lib

"Heartbeat City", "Body & Soul", and "Talk Show" were albums released in the same month as "Human's Lib", and were by The Cars, Joe Jackson, and The Go-Gos, respectively. "Human's Lib" was not the smash success in the U.S. that it was in the U.K., only making it to number fifty-nine on the Billboard chart.
5. Contrary to what you might think, the musical artist Haddaway didn't remake Howard Jones' second single; they are two completely different songs. What was the title of his second single?

Answer: What Is Love?

"What is Love?" would become Howard's biggest single in the United Kingdom, placing at number two in 1983. The song fared similar to his first single in the U.S., peaking only at number thirty-three. Haddaway's "What Is Love?" would be familiar to "Saturday Night Live" fans as the song Will Ferrell and Chris Kattan dance to in the recurring skit "The Roxbury Guys".
6. In the summer of 1984, prior to the release of his second album, Howard Jones released a single entitled "Like to Get to Know You Well". Upon its release, he publicly stated that the song was dedicated to...what?

Answer: "The spirit of the Olympic Games."

Howard Jones had a extended version album released only in Great Britain called "The 12" Album". "Like to Get to Know You Well" was first on this album as a previously unreleased song. It made an appearance on his next studio album as well.
7. During the earliest years of Howard Jones' career, he included an extra component to his live show not often seen in a typical concert. What was the addition to his live performances?

Answer: A Mime

Jed Hoile did improvised mime-style choreography near the front of the stage while Howard Jones would play. Jed could also be seen in the video for Howard's first single, "New Song".
8. In March of 1985, Howard Jones released his second and most successful full scale studio album. What was the title of this album?

Answer: Dream Into Action

All of these were album titles from April of 1985, But "...Action" was Howard's successful album. "Rhythm of the Night" was from the pop group Debarge, "Rogues Gallery" was from the hard rock band Slade, and "Behind the Sun" is from Eric Clapton. "Dream Into Action" would make the Top 10 on both the U.S. and the UK albums charts.

Howard Jones toured extensively with this album, and expanded his live show to include a full back-up band. Unfortunately for Jed Hoile, the new show didn't include the mime portion.
9. The first single from his second album would become his first Billboard Top 5 song in the United States. Asking us in the chorus, "And do you feel scared?", what was the title of this hit song?

Answer: Things Can Only Get Better

Making number five in the United States (Billboard) and number six in the United Kingdom, "Things Can Only Get Better" would be one of four songs to make it onto the charts from the album.
10. Howard Jones performed on the UK side of Live Aid in July of 1985, but he reverted back to a hit from his first album, at least a hit on that side of the pond. What was his one song he performed at the mega-event, sung in loud unison with the large British audience?

Answer: Hide and Seek

"Hide and Seek" was a very powerful moment for the Live Aid concert. Performed only with a piano (borrowed temporarily from Queen's Freddie Mercury), he had the crowd of 72,000 singing the poignant lyrics in a version completely stripped down from the original.
11. Howard Jones had a song from his second album that he remixed for an extended play album he released in 1986 called "Action Replay". This new version of the song would become his biggest hit in the United States. With a chorus that goes, "And you want her, and she wants you; we want everyone," what was the title of this hit song?

Answer: No One Is to Blame

"No One Is to Blame" featured a timepiece-inspired percussion rhythm on the new version, as opposed to the original solo piano. It would reach number four on the Billboard charts in the United States.
12. A well established pop music star came in to produce and play drums for Howard Jones on his single from "Action Replay". What musician was this, who would later become an Oscar winner?

Answer: Phil Collins

Phil Collins would produce, play drums and sing backup on "No One Is to Blame". He would later go on to write the bulk of the music for Disney's "Tarzan", and would win an Academy Award for the song "You'll Be In My Heart".
13. Continuing his prolific pace of releasing new music, Howard Jones released his third full scale album, "One to One", in October of 1986. Howard had one successful single in the United States from this album, a song with a video that incorporated a style similar to A-ha's ground-breaking "Take On Me" video. What was this song, his second question-titled Top 40 song?

Answer: You Know I Love You...Don't You?

Incorporating the animated cartoon drawing styles of "Take On Me", along with a little stop motion animation a la Peter Gabriel's "Sledgehammer", "You Know I Love You...Don't You?" was a Top 20 hit. It would however start to show his star was getting a little worn in Great Britain, as it didn't chart in Top 40. "Who Can It Be Now?" was a number one hit for Men at Work, "What Have I Done to Deserve This?" was a Top 5 hit for Pet Shop Boys and Dusty Springfield, and "Do You Really Want to Hurt Me?" was the debut smash for Culture Club.
14. Howard Jones' last chart success in 1989 came more on the Adult Contemporary chart. From his album "Cross That Line", what was his last successful American single?

Answer: Everlasting Love

"Everlasting Love" would make number twelve on the US pop chart and number one on the US Adult Contemporary chart, his second number one on that chart following "No One Is to Blame". He would follow it up with the release of the song "The Prisoner", but it would not see the same success.
15. Howard Jones adheres to a strict religious lifestyle, as demonstrated on his personal vignette on the short lived U.S. version of the music show "Hit Me Baby, One More Time". What religion does Howard Jones practice?

Answer: Buddhism

Many of Howard Jones' themes in his songs have a bit of a zen Buddhist quality to them, particularly "Hide and Seek", and "A Little Bit of Snow" from his album "One to One". His appearance on the American airing of "Hit Me Baby, One More Time" was judged by the studio audience as well as the viewing audience, and he would receive top voting for the night from the viewing audience for his performances of his hit "What Is Love?" and Dido's "White Flag".
Source: Author Spaudrey

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Howard Jones- Ultimate Collection Average
2. Howard Jones Lyrics Average

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us